THE HITCHER [2006/1986]



Never Pick Up Strangers!


През далечната 1986 г., оригиналът на "The Hitcher" ("Стопаджията") беше наистина страховит трилър. Сцени като "отрязан пръст в картофките към чийзбургера", "разпъване на момиче между кабината и каросерията на камион" и "преобръщащи се полицейски коли след луда магистрална гонка" всяваха страхопочитание и се гледаха стотици пъти, за да се изпита не само страха, но и запленяващият сюжет отново и отново. И тъй като по онова време най-малкото липсваха сравнения, "Стопаджията" си остана класика в "road-terror"-жанра.



Рутгер Хауър, 1986


Днес, 20 години по-късно, продуцентите на "Тексаското клане" (в частност, Майкъл Бей), решават да възродят продукцията, поливайки прашното минало с пълни кофи прясна кръв. За целта се спират на Дейв Мейърс - едно значимо име в музикалният бизнес - известен с режисурата на перфектни видеоклипове за големите поп-идоли. В помощ на оригиналния сценарист и ветеран Ерик Ред идва новобранецът Джейк Уол, но така или иначе историята е вече написана, и в римейка е просто попроменена и поукрасена малко.



Шон Бийн, 2006


Сюжетът на "Стопаджията" [1986] разказва за Джон Райдър - психопат, решил да убива всеки, който има милостта да го качи "на стоп". Джим Холси е чикагски младеж, които пътува към Калифорния, за да достави автомобил на негов познат. Както можете да се досетите - пътищата и на двамата се пресичат в пустинните местности на Тексас и Ню Мексико, след което започва една брутална и изнервяща игра на котка и мишка.

Римейкът на филма копира историята почти дословно, с няколко малки изключения - младежите поначало са двама (момче и момиче), тръгнали през страната на пролетна ваканция; някои от ролите са разменени, но пък доста от имената на героите съвпадат - стопаджията отново е Джон Райдър, момчето пак е Джим Холси, шефът на ченгетата, който ги преследва, и тук се казва Естридж, и т.н.

Тъй като е неизбежно да сравним двата филма (без 3-тия, защото "Стопаджията" си има продължение от 2003 г., което се казва "The Hitcher II: I've Been Waiting", но не е нищо особено), ще се опитам да извадя на показ техните силни и слаби страни.


Актьорите:

Рутгер Хауър vs. Шон Бийн: И двамата са перфектни в ролите си. Бях настроен скептично относно Шон Бийн, мислех си, че ще ми се привиждат "властелини" под път и над път, но след като изгледах филма, за пореден път се възхитих на страхотното излъчване (и превъплъщение) на актьора.

Томас Хауел vs. Закъри Найтън: Тук Томас бие по точки. Хлапето от оригиналният "Стопаджия" е по-съсредоточено, истински уплашено и борещо се за живота си, и всяка среща със стопаджията го ужасява. За сметка на това Закъри е доста лигав и отнесен, но все пак ролята му е второстепенна.

Дженифър Лей vs. София Буш: Макар и ролите им да са разменени (от "жертва" на "оцеляваща"), двете се справят поносимо добре. Въпреки, че сексапила на София е с няколко класи над този на Джени, тя си остава по-лигавото момиченце. Но нищо, надявам се, че почитателите на сериала "One Tree Hill" ще изпитат удоволствието да се насладят на любимата си актриса в кърваво-бруталният екшън.



София Буш и Закъри Найтън, 2006


Музиката:

Марк Ишъм vs. Стийв Яблонски: Музиката е на ниво и в двата филма. Не чак на върхово, но си пасва на атмосферата и се вплита в историята. Толкоз.


Режисурата:

Робърт Хармън vs. Дейв Мейърс: Няма какво да се лъжем - оригиналът си остава все така запленителен. "Повечето" на римейка са единствено визуалните ефекти, които в този филм просто няма как да бъдат спестени. И точно в този римейк са показани нещата, които са "спестени" в оригинала, но това не значи, че по онова време филма не беше шокиращо страшен.



София Буш, 2006


Бих ви препоръчал да си направите един маратон с 3-те серии. Първата, защото е класика. Втората, не защото е нещо особено, но пък продължава историята на първата. И третата - заради страховитото излъчване на Шон Бийн и белите кълки на София Буш.




P.S. И внимавайте по пътищата вечер...


Оценка: 6.0 / 10


IvO™ & Sisa™


Бонус: цък (цък)