Тази вечер, от 22 часа, хеви метъл групата Ер Голям ще свири на живо в студиото на СКАТ - в предаването "Карай да върви, това е блус" с водещ Васко Кръпката. Два са поводите за представяне на групата - предстоящото промотиране на дългоочаквания им албум "Машината", който е в процес на записи и тяхното участие в първото издание на фестивала за авторска музика Кръстопът: Фестивал на Музикант.Орг, чиито групи СКАТ представя.


Група “Ер голям” е създадена през 2004г. в град София от Антон Георгиев и Румен Антов-Ричи, които са инициатори на идеята. Съставът претърпява многократни промени, както и вътрешни кризистни периоди, включително и фалит на собственото си студио, което по-късно възстановяват. Обединени около идеята да създадат и наложат техен стил, музикантите бързо се сработват и се открояват като една от основните групи в клубовете за по-тежък рок и метъл музика.


Окончателният състав на групата включва добре познати музиканти, натрупали солиден сценичен опит с други групи, преди да станат част от Ер Голям: Антон Георгиев - вокал, Румен Антов-Ричи - китара, Мартин Стоянов - клавишни, Александър Филипов - бас китара, Милен Козов - ударни. В този състав Ер Голям възстановява изгубените си позиции и на бял свят се появява първата тяхна песен “Сам”, последвана от парчетата “Нова Религия”, “Напразно”, “Одисей”, “Машината” ,” Лице на заем” и “Феникс”.До края на годината се очаква група “Ер Голям” да реализира първия си албум, който ще бъде със заглавие "Машината".



Групата е хедлайнер на мото рок фестивала “Free wild riders" - Стара Загора, 2008г., участва на “Мото рок фест” в Приморско, 2009г. – “Лъвски сърца", хедлайнер е на мото рок фестивал “Средногорие”, 2009г., както и на мото събор “Сопот”, 2009г.- мото клуб “Траки”. На 17.10. 2009 Ер Голям участва във фестивала за авторска музика Кръстопът: Фестивал на Музикант.Орг, организиран от Българския форум за музиканти.


Ер Голям е една от групите, които претендират за участие в предстоящия концерт на Тангра Мега Рок в Зала "Универсиада" на 24 март 2010г. Те са поканени като специални гости на първия трибют на Iron Maiden в България, който италианската бандата Clairvoyants ще реализира в RBF club на 13 февруари 2010г. В RBF club, както и в предаването тази вечер по СКАТ, Ер Голям ще промотира нови и утвърдени вече авторски парчета.


Информация за Ер Голям е публикувана в тяхната страница в MySpace: http://www.myspace.com/ergoliam

Линкове към записи от техни участия:

https://www.youtube.com/watch?v=vOCMRF3KvdE
https://www.youtube.com/watch?v=kZSMnw4UxQk
https://www.youtube.com/watch?v=AqxV7mr8mR4