Това звучи несериозно.... Просто... някой да се оплаква с кодеци и субтитри на компютър, а да хвали плеър - не си заслужава коментара.
За удобството също. Разликата м/у софтуер за HTPC и дистанционно за него и друга такава комбинация е огромна. Явно освен, че не си успял да настроиш компютъра си достатъчно добре за да може да се ползва от неразбиращи без забележки не си подбрал и правилния хардуер.
Най-малкото imon има вградени всевъзможни кодеци и режим, в който потребителя въобще не разбира, че има компютър. Натискаш копче на дистанционното - пали се с меню, характерно за хардуерен плеър, навигираш само с дистанционно, гасиш от дистанционно. След като толкова ти пречи да го ползваш и като компютър.... ми ползвай го само с вид, управление и интерфейс на плеър...
lazarus18, не се сещам тук или в HWBG съм писал, то няма какво толкова да се смята... Върхова производителност, необходима за HTPC:
$100 - J&W, JW-RS780UVD-AM2+ (128M) , AMD780G+SB700,HT 3.0,Dual Channel 4*DDRII 1066(up to 8GB),2xPCI,1xPCI-Ex16,VGA Radeon™ HD 3200(128MB side-port DDR2 onboard,512MB shared VGA memory),HDMI +DVI,Hybrid CF,6xSATAII(RAID 0,1,0+1,5),8CH HD Audio,Gigabit LAN(Marvell),Debug LED,m-ATX
$80 - ATHLON X2 4850E /AM2/BOX
$45 - 2x 1GB DDR2 800 A-DATA
$75 - 320GB SEAGATE SATA2/7200/8MB
420лв
Мисля е ясно, че ако не се изхвърляш може да се смъкне сериозно цената и пак да имаш напълно функционално HTPC.
Остават както съм написал по-горе малка кутия и най-вече iMON-a на Soundgraph, който превръща компютъра в пълноценен плеър за лаици.
Кутия - например това е много компактно - Delux B166 -
http://sunnycomputers.biz/conf/conf_img/Conf_08.jpg
На снимката е реалната й големина и може добре да се прецени спрямо клавиатурата. Цена - около $50
Задължителният iMON - тук има няколко налични в момента модела на цена от 30 до 60Е. Аз лично съм ползвал най-известния им модел, няма го в момента - с дисплей за 1бр 5.25 инча е и с цена около 160лв.
ПС - Сега намерих и сметките от миналата година:
Silverstone LC17 - $105+
iMon VFD - $82+
Jetway JIN73M2 PHG VT - $60+
2160 - $70+
1GB DDR2 - $20+
Fortron 350PNF - $25+
-----------------
$362+ == 470лв+ == 564лв.
Вижте, спорът хардуерен плеър с/у HTPC е безмислен с една уговорка:
HTPC трябва да се сглобява от някой, който знае какво прави, който може да подбере правилните компоненти и да инсталира необходимия софтуер за да се превърне компютъра в обикновен елементарен за управление плеър, който да не плаши потребителя.
Затова в нормалните държави HTPC са много скъпи - защото се предлагат брендирани и в тях е вложен ръчен труд за асемблиране и настройка. А трудът е скъп продукт в белите държави.
Да, аз мога да ти събера перфектното HTPC за около 400лв карантия + 250лв кутия и iMON. Но ако това ми е работата ще е безумие да го продавам с по-малко от 60-80% надценка и тогава цената вече става съвсем различна.
Да напомня - говоря за нормална държава от ЕС - тук може да се намери фирма, която и без пари да го събере и конфигурира, само за да ти продаде малко чарколяк. Просто в БГ труда не се цени, за сметка на това обаче, липсват и достатъчно добри специалисти, които да консултират правилно клиента и да му помогнат да направи най-удачния за него избор.