http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14152


По време на Web 2.0 Summit, генералният директор на Google Ерик Шмит обяви официално, че технологията за безконтактно разплащане Near Field Communications ще се появи до няколко седмици, още в следващата версия на Android - 2.3.
Поддръжката на NFC ще позволи на собствениците на телефони да купуват стока в магазини, да заплащат билети за транспорт или други услуги. NFC ще изпозлва по-добра технология за авторизация от съществуващата сега при банковите карти. За да платите сметката си по този начин е необходимо само да прекарате телефона си близо до терминала.
За да работи системата, в устройството трябва да е вграден специален чип, което означава, че сегашните устройства няма да могат да извършват NFC разплащания в бъдеще. Технически, технологията може да замени изцяло системата за разплащане с банкови карти.
На събитието, Шмит показа наживо и първият смартфон, поддържащ NFC - Nexus S, който ще се произвежда от Samsung.
Директорът на Google разочарова всички, които са таяли надежди още тази година да се сдобият с бъдещия нетбук на компанията, управляван от очакваната скоро операционна система Chrome OS. Компанията ще забави датата, на която Chrome OS ще е готова най-рано до началото на 2011г, а нетбуци и таблети, управлявани от нея най-вероятно няма да видим преди есента на следващата година... Радостното е, че кодът на Chrome OS наистина ще е отворен, както е при Android и това ще позволи на всеки производител да я използва за своите устройства. Като база за бъдещата система се използва Ubuntu Linux, но модификациите ще са толкова много, че прилики ще се намират трудно.