Microsoft против заробването на термина App Store като търговска марка на Apple
http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14346
Доста наглият опит на Apple да регистрира търговска марка App Store все повече изглежда обречен на неуспех след като на 10 януари и Microsoft подаде жалба в Бюрото за регистрация на патенти и търговски марки USPTO.
Основанията на софтуерния гигант за напълно разбираеми - терминът App Store (магазин за приложения) се явява универсален и по тази причина не подлежи на патент. И в момента е използван от много фирми за тяхните онлайн магазини за софтуер. Майкрософт припомни и парадокса, че самият Стив Джобс е използвал термина App Stores, когато е обсъждал магазин за Android приложения!
Скандалното искане за регистрация на App Store е подадено от Apple още през юли 2008г. В заявката е указано, че термина App Store служи за описание на дейност за продажба и доставка на програмно обезпечение за мобилни цифрови устройства и друга битова електроника през Интернет или други комуникационни мрежи.
Както сами виждате, непростимо би било подобен термин да се присъди като търговска марка на дадена компания, пък била тя и Apple...
Re:Microsoft против заробването на термина App Store като търговска марка на Apple
От близо 20 години ползвам и съм върл фен на Macintosh. Ама с тая простотия бай Стивън нещо попресоли манджата - имам предвид апликейшън стора. Не виждам отде накъде на операционната система трябва да и пука по какъв начин се снабдявам и инсталирам апликациите си, че и да ми ги заключва към хардуера. Омръзна ми от 20 и повече години да се надлъгваме с Уилям Гейтс, та сега и с Джобс ще почнеме :2guns:
Re:Microsoft против заробването на термина App Store като търговска марка на Apple
Абсолютно съм съгласен. До скоро си слагах Cidia на телефона, сега и на компа ще трябва да си я слагам :)
...защото думата windows (прозорци) не е универсална и няма проблем да е патентована ;)
По отношение на софтуер - не намирам каквото и да е универсално в нея. А патентът на Майкрософт не е върху думата, независимо от областта.
Red hat също е доста универсално словосъчетание, което не пречи в дадена област да е запазена марка. А и какво се хвана за прозореца??? Все си мисля, че ябълка е значително по-универсално....
Но в случая говорим за нещо коренно различно - за термин, който може да се използва от стотици фирми и няма как да стане притежание на една, колкото и нагла да е тя.