http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14553


Според изследване на IDC, през първото тримесечие на 2011 г. са продадени 99.6 милиона умни телефона, което е с 80% повече от продадените за първите 3 месеца на 2010 г...
Начело при отличниците, въпреки остарялата си Symbian платформа, както винаги е Nokia, колкото и да е странно това за недолюбващите я. Финландците са продали 24.2 милиона смартфона, което им отрежда 24.3% от пазара. Трябва да се отбележи, че през Q1 на 2010г Nokia държеше цели 38.8% от пазара, така че се съмнявам първото място да радва компанията...
Второто място както и миналата година е за Apple, които са продали 18.7 милиона iPhone устройства и държат 18.7% от пазара (15.7% през 2010г.).
Учудващо, на трето място, явно благодарение на пазара в САЩ се задържа Research in Motion - RIM с 13.9 милиона продадени смартфона - 14% от пазара.
Най-голям прогрес бележи естествено Samsung с 10.8 милиона продадени смартфона. За сравнение, за първите 3 месеца на 2010г, южнокорейците са продали само 2.4 милиона, тоест, увеличението е над 4 пъти!
Голямата петица, която изпреварва с ного останалите се затваря от тайванците от HTC, които са продали внушителните 8.9 милиона смартфона.


Какво се очертава в бъдеще?
Според мен Nokia ще запази лидерската си позиция и даже ще увеличи процентния си дял, благодарение на ключовото споразумение, което подписа с Microsoft и очакваното с нетърпение преминаване от Symbian към WP7.
Apple... очакваме новия iPhone 5. Както и предшествениците му, той ще стане хит, без особено значение дали има данни за това или не. Така че, второто им място е непоклатимо към момента.
Крайно време е в голямата тройка трябва да се намъкне и Samsung - Galaxy S започна процеса, Galaxy S II ще го завърши.
RIM... тази фирма не мога да разбера как не е фалирала още