Резултати от 1 до 13 от общо 13

Проблем с Corel Draw и шрифтовете

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. get
    get е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,405
    #1

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Следният проблем:

    Два компютъра - XP Pro, 98SE. И двата имат инсталирани Corel Draw11

    2 години не е имало никакъв проблем и наскоро се получи следната аномалия. Когато се стартира Корел-а и се отвори някой файл - няма проблем.

    Обаче на втори, трети и т.н. започва да пита за шрифтове от трети компютър в мрежата.Окей и документите се отварят. И така няколко пъти като ги поиска и след това изобщо не си разпознава шрифтовете. Или излзиат празни документите или с чуденки или нещо от сорта.

    Как да си го реша този проблем с тези шрифтове. Видях, че към корела има някакъв Фонт Навигатор. В него ли е проблема?


  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #2

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Опитай инсталиране на сервиз пакове 1 и 2...ако не си ги инсталирал вече.



    едит:// ами оправят бакии - версия 11 е може би най-бъгавата версия на корел.


  4. get
    get е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,405
    #3

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    От къде да ги взема?

    И какво ще направят те?

  5. Junior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    49
    #4

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Ами от сайта на Corel отиваш търсиш ъпдейт и си ги сваляш. Най-много да се наложи да се регистрираш

  6. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #5

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Проблемът не е в сървиз паковете..

    М$ вложиха поддръжка на PostScript шрифтове в NT системите си. И ето резултата - при приложение, което не е М$ и разглежда шрифтовете в същността им, става проблем. Факт - в М$Word не може да се избере Arial Cyrillic - Word гадае по индикатора на клавиатурната подредба къмкое начертание да премине (особено удобно за американски секретерки). А ето програма като CorelDRAW може да избере за използване Arial Cyrillic. Резултатът - според мен е проблем с инициализацията на PostScript шрифтовете и "посртепенното" им изчезване. Изход - или работа само с TrueType шрифтове, или инсталиране на Adobe Type Manager за управление на PostScript шрифтовете. Тогава пък следва следния проблем при щракащи където им падне с мишката дизайнери - те знаят, че добавянето на шрифтове става в Control Panel. И си добавят липсващия им шрифт от там. И нахалост целия труд. Иди им обяснявай, че вече има друга програма, с цел по-безпроблемна работа. След време проумяват, но започва друг проблем - не може да им се обясни, че .ini файла на Adobe Type Manager може да е до 64kB -достатъчно, ако папката с шрифтовете е в корена и е с дължина на името 1 или 2 символа, да се заредят няколкостотин шрифта. Ама не, дизайнерът е свикнал да има подръка няколкостотин ХИЛЯДИ шрифта, и почва да реве, че го ограничават в свободата му да твори!....

    За мен изходът е в 98. Това е! Работи безпроблемно, защото си няма "имплементация" за поддръжка на PostScript шрифтове, инсталира се програма от майката и бащата на тази технология - Adobe, че тя да се грижи както требе и... така.

    Възможен вариант е използването на виртуална машина (VirtualPC или VMWare) под ХР, за емулация на работа на 98+CorelDRAW!

    Сървиз пакове могат да се слагат до откат, не съм видял случаи да помогне. От фтп-то на Корел се тегли без регистрация.

    А по въпроса за версиите на Corel - работил съм с него още с версия 2. Наблюденията ми са, че четните им версии са по-скапани от нечетните. 3-та беше желязна, 4-та - то не бяха фиксове, че и фиксове на фиксовете, 5-та - супер, последна за 16 Windows3.1, но неслучайно още се поддържа като експорт. 6-та, първата за 95, беше едно недоразумение, 7- чудесна още се ползва, с 8-ма не съм работил много, но най-съм доволен от 9-та. Работил съм и с 12-та, но едно нещо не мога да обясня на клиентите - защо визитката, дето ми я носи, е направена на НАЙ-новата версия, след като може и на 3-та да бъде направена?!? ...

    Успех!

  7. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #6

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Това за посткриптовете и TTF шрифтовете определено има извесна доза истина, но проблемите се получават принципно когато се инсталират всякакви бози дето се срещат в нет-а - шрифтове с уникод, без уникод и такива от времето на Уин95. Никой дефакто няма нужда от няколко хиляди шрифта, още повече при положение, че голяма част от тях са толкова близки по начертание, че спокойно от 2000 шрифта могат да се намалят до 400-450 без да се промени набора и възможностите. Виж за качеството на версия 10 и 11 можем много да поспорим, щото личния ми опит говори друго. А използването на виртуални машини, емулация на уин98 под ХП, че и стартиране на Корел отгоре на всичко това звучи толкова несериозно, че няма да го обсъждам. Освен ако нямаш подръка Dual Xeon и 1-2гб рам.



    Аз пък не мога да си обясня защо хората пренебрегват личната хигиената на компютъра си ( инсталират всичко което им попадне и има "setup.exe" ) ...след като 2 години системите са ти работили добре и си нямал проблеми като тези, които описваш, то определено си инсталирал неща които не е трябвало да инсталираш, огледай се!



    А относно смисъла на сервиз паковете и специално на прехвалената версия 9 - преди много време при първото и издание имаше един ужасен бъг - ако си конфигурирал принтер и той е изключен, при отваряне на файл системата зависваше и нито напред- нито назад. Направо бях луднал защото последното което гледах е дали принтера ми е включен. Това се реши с сервиз пак 1. Та такива ми ти работи за т.н. сервиз пакове и смисъла от тях.


  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #7

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">А използването на виртуални машини, емулация на уин98 под ХП, че и стартиране на Корел отгоре на всичко това звучи толкова несериозно, че няма да го обсъждам.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Е че как ще го обсъждаш, като не си го правил!?! Аз съм го правил и затова пиша. Хе, за интелска система може и Xeon да потрябва, аз със Barton2500 съм си ОК!

  10. get
    get е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,405
    #8

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    И аз си мислих че има някакъв проблем със шрифтовете.

    Чудех се и дали да сложа АТМ. От друга страна това, което е в Корел маха ли се - Фонт навигатора?

    Просто си мислих да изтрия всички шрифтове и страньорите в сградата да взема колекцията и да им я копна.

    Значи това с виртуална машина 99.9% няма да бъде като решение.Едно че не удобно, друго че машините са им на по 600

    skynet:там е проблема, че досега не съм ги и докосвал тези компютри. Имаха един "админ" там, от както се махна е така.

    Чак не знам дали не ми е направил номер, но едва ли )

    Ще пробвам това със сървиз паковете, дано има ефект

    Кофти работа...

  11. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #9

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... това, което е в Корел маха ли се - Фонт навигатора?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Маха се, защо да не се маха...

    Искрено ти пожелавам успех със сървиз паковете, дано ти помогнат в тази наистина кофти работа!

    Използвам случая да вметна, че досега не само не съм имал, но и не бях чувал за проблем с принтерите. Използвал съм: Epson Stylus Color, Epson Stylus Color 400, 600, 3000, Kyosera 1000, HP DeskJet 400, 620, 930, HP LaserJetIII, 4, 4M, 5M... Без значение дали са локални или шернати Microsoft-ски или Novell-ски ресурси! Може пък и такъв да ми е късмета! Знам ли...

    А, и по отношение на виртуалните машини. Първо, това е повече въпрос на памет, отколкото на процесор (използването и на двата ресурса е избираемо - ако не използваш хост системата за други операции, какво пречи 90% от CPU-то да е за нея?) Споменах го единствено с цел пълнота на възможните решения. Малко са "престрашилите се" да го използват, дори и в такава напечена ситуация.

    И последно - ако аз бях на твое място, бих поговорил с шефа на фирмата за правата на дизайнерите/страньорите върху системата - са или не са им нужни администраторски права...

    Успех!

    И напиши какъв е резултата, интересно ще е!

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #10

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Наистина късмета ти е такъв



    Ето за какво говорех...опитах се да ти го кажа на български, но не ме разбра, дано с английския си добре



    CorelDraw 9 Application Error Fix

    CorelDraw 9 Application errors out opening any application-related file, reporting "Error creating new document"; and PhotoPaint will not open any files, reporting a 'Must Close Application' error:



    This error has occured to me in the past when there is a problem with the default printer availability. For instance, I have a shared printer on another computer that I use most often for most printing. This error will occur, keeping me from using my Corel graphics applications at all, when my networked printer is (for some reason) not available. After going to the trouble of completely reinstalling the Corel Suite applications multiple times with no avail, I have learned that all I need to do to fix the error is make the local printer (LPT1 - if there is a side-by printer installed on the machine) the default printer - at least until the other network printer is on line again.


  13. get
    get е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,405
    #11

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Най-хубаво е да нямат никакви права. Хем аз ще съм по-спокоен, нищо няма да могат да развалят.

    Обаче сега такава ни е политиката... те вършат доста работа

    имат привилегии и от там явно се е получило и това.

    Как да е. Друга тема. Лошото а може би и хубаво е че са не толкова компютърно грамотни. В краен, най-краен случай виртуалната машина.

    За принтерите.... тук в сградата има всякакви - новел, Уиндоус шеър ресурси, 98, XP-ta, Корели, Фотошопи - нямам го този проблем и се радвам като гледам каква е била работата



    Като се премахне Фонт Навигатора предполагам АТМ ще се справя по-добре с менажирането на шрифтовете нали?

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #12

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Като се премахне Фонт Навигатора предполагам АТМ ще се справя по-добре с менажирането на шрифтовете нали?



    <div align="right">Originally posted by get - 27/04/2005 : 11:42:14</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Да видим сега, като го кажа в прав текст, дали ще го разбереш: При Windows9x АТМ дава възможността в Windows да се инсталират "неразбираемите" й по default PostScript шрифтове. Т.е. ако няма инсталиран АТМ, тези шрифтове са просто някакви си .pfm, pfb, afm и т.н. файлове, които не знае какво да ги прави. Докато поддръжката на TrueType шрифтовете си е вградена.

    Та Font Navigatora работи с инсталираните в системата шрифтове. Ако нама АТМ - няма и PostScript шрифтове.



    @ [b]skynet[/b

    Пич, разбрах те от първия път, но ти не ме разбра - нарочно ти изброих една купчина принтери, за да се усетиш, че може би проблемът е при теб ( и при онзи ингилизин ) - защо пък да не става въпрос за някой куц драйвер?

  16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    2,757
    #13

    Проблем с Corel Draw и шрифтовете

    Един друг поглед върху същия проблем:

    Част от старите шрифтове са произведени с грешен енкодинг (пример: Montana на Евротайп). Това се проявява чак при Windows XP.

    За шривтовете на ХермесСофт няма такива проблеми.

    При Евротайп важи само за някои.

    Как се разбира дали даден шрифт е коректен: с Character Map (в XP) - той може да покаже какво би се видяло от шрифта в 1251.

    Как се поправя "грешен" шрифт, за да не се налага да преработвате старите си проекти: с програмата TransType (тя е полезна и за други цели).

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. corel draw 12-problem!!!
    От ilhanbg във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 28-05-05, 09:09
  2. Проблеми с кирилизация в Corel Draw
    От Whiskey във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 03-08-04, 15:37
  3. Corel Draw 10
    От Gaza във форум Общ - софтуер
    Отговори: 10
    Последно: 20-07-04, 10:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе