Още питанки за FLAC-формат...
Аудио FLAC-форматът набира ужасна скорост и става все по-разпространен. Понеже думичката "loseless" е особено привлекателна за всеки себеуважаващ се меломан, възможността да се притежава нещо старичко и то с качество 1:1 с оригинала, също е адски съблазнителна, въпреки "огромният" размер на файловете. Та въпросчетата, който искам да задам, са насочени към по-запознатите и по-опитните меломани, които са си имали вземане-даване с този формат:
1. Съществуват ли 5.1-канални FLAC-файлове?
2. Възможно ли е FLAC-файловете да се ползват на системи за домашно кино, така както MP3-файловете?
Благодаря предварително за отговорите! :punk:
Re: Още питанки за FLAC-формат...
тоя формат е около 4 до 7 пъти по "мястозаемащ" от мп3... реално не виждам смисъл да се компресира едно RAW цд при положение, че ще спечелиш 100-150МБ. при днешните размери на ДВД-та и хард дискове е почти безмислено.
/* наблюденията ми са от 3-4 теста, които прегледах споменати на страничката на википедиа за флак формата... */
Малко допълнителна информация:
Има и друг losless формат - .ape (monkey's audio), той е по-разпространен от FLAC. Засега ползвам аре, не мисля че има предимства пред FLAC, но така съм свикнал. По мои наблюдения - компресията силно зависи от нивото на звука във файла. Тихите пасажи се компресират много добре. Слушам основно класика, и там голяма част от музиката е с ниски нива. Такива файлове понякога се компресират до 25% от оригиналния им размер. При съвременните поп и рок записи правени с "hard limiter", компресията е само до 70-80% от оригинала.
Въпроса за многоканалния звук стои както при wav файловете. Може да се запишат до 8 дисктерни канала, или пък 2-канала с кодиран DTS 5.1 сигнал (DTS Audio CD). Обаче не може да се слуша директно DTS-Audio от FLAC файла, трябва да се разкомпресира на wav (не съм сигурен - може и някой да се е сетил да направи плъгин за целта)
Хардуерната поддръжка за FLAC е много рядко явление. По-скоро считай че не можеш да слушаш FLAC директно на домашна система (засега). Аз ползвам losless компресията за архивиране на оригиналните ми дискове върху DVD. И естествено когато тегля музика - само в losless формат.
С малко закъснение - отново благодаря на всички за полезното инфо!
:Drinks: (<- ех, тази вода, водааа...)