Резултати от 1 до 5 от общо 5

Още питанки за FLAC-формат...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Още питанки за FLAC-формат...

Аудио FLAC-форматът набира ужасна скорост и става все по-разпространен. Понеже думичката "loseless" е особено привлекателна за всеки себеуважаващ се меломан, възможността да се притежава нещо старичко и то с качество 1:1 с оригинала, също е адски съблазнителна, въпреки "огромният" размер на файловете. Та въпросчетата, който искам да задам, са насочени към по-запознатите и по-опитните меломани, които са си имали вземане-даване с този формат:

1. Съществуват ли 5.1-канални FLAC-файлове?
    2. Възможно ли е FLAC-файловете да се ползват на системи за домашно кино, така както MP3-файловете?

Благодаря предварително за отговорите!

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re: Още питанки за FLAC-формат...

1. да, може ( http://en.wikipedia.org/wiki/FLAC )
    2. да, има такива ( http://flac.sourceforge.net/links.html#hardware )

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2005

тоя формат е около 4 до 7 пъти по "мястозаемащ" от мп3... реално не виждам смисъл да се компресира едно RAW цд при положение, че ще спечелиш 100-150МБ. при днешните размери на ДВД-та и хард дискове е почти безмислено.

/* наблюденията ми са от 3-4 теста, които прегледах споменати на страничката на википедиа за флак формата... */

5. Тук е от
    Feb 2003

Малко допълнителна информация:
    Има и друг losless формат - .ape (monkey's audio), той е по-разпространен от FLAC. Засега ползвам аре, не мисля че има предимства пред FLAC, но така съм свикнал. По мои наблюдения - компресията силно зависи от нивото на звука във файла. Тихите пасажи се компресират много добре. Слушам основно класика, и там голяма част от музиката е с ниски нива. Такива файлове понякога се компресират до 25% от оригиналния им размер. При съвременните поп и рок записи правени с "hard limiter", компресията е само до 70-80% от оригинала.

Въпроса за многоканалния звук стои както при wav файловете. Може да се запишат до 8 дисктерни канала, или пък 2-канала с кодиран DTS 5.1 сигнал (DTS Audio CD). Обаче не може да се слуша директно DTS-Audio от FLAC файла, трябва да се разкомпресира на wav (не съм сигурен - може и някой да се е сетил да направи плъгин за целта)

Хардуерната поддръжка за FLAC е много рядко явление. По-скоро считай че не можеш да слушаш FLAC директно на домашна система (засега). Аз ползвам losless компресията за архивиране на оригиналните ми дискове върху DVD. И естествено когато тегля музика - само в losless формат.

6. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

С малко закъснение - отново благодаря на всички за полезното инфо!

(<- ех, тази вода, водааа...)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Питанки за подходящ стар ресивър 5.1
    От smarkoff във форум Аудиотехника
    Отговори: 22
    Последно: 06-11-11, 17:33
  2. Аудио формат .FLAC
    От ronnie72 във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 1
    Последно: 03-06-10, 22:17
  3. Отговори: 2
    Последно: 30-12-07, 00:01
  4. Питанки за мрежа и рутер
    От bestman във форум Мрежи
    Последно: 01-11-07, 11:43
  5. Питанки за SE K500i
    От bestman във форум Смартфони, телефони
    Последно: 21-06-05, 20:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе