Възможно ли е да се забрани копирането на даден файл от Флашка ?
Искам да забраня копирането на три файла от флашка, но да се запази работоспособността им на всяко едно РС. В смисъл файловете да си работя,но да не могат да бъдат копирани от флашката.
Не си спомням опитвах с криптиране, но на друго ПС май не работеха. Ако е възможно без използването на допълнителен софтуер. Или ако се ползва такъв да бъде само на моето РС.
Благодаря на отзовалите се.
Re:Възможно ли е да се забрани копирането на даден файл от Флашка ?
ако ще се отварят другаде за четене ще са податливи и на копиране. технически идентично е.
Какво тип са тия файлове? Дай повечко подробности.
Файловете са едно EXE стартиращо и другите два файла са регистрацията на програмата която стартира Екзето.
Едва ли има как да се направи. Да кажем че би могло самат програма да проверява дали се стартира от въпросната флашка по някакъв начин, но не съм програмист и не знам точно как може да се реализира това. При всички случаи това ще е трудно и няма да е невъзможно за хакване.
Това което търсиш е специален флаш драйв с вграден микроконтролер, който се грижи за защитите.
http://www.truscont.com/?page=38&id=4
или в Ebay потърси така
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_t...All-Categories
останалото е правилен избор.
Цитат:
Първоначално публикувано от Irvine_Welsh
Едва ли има как да се направи. Да кажем че би могло самат програма да проверява дали се стартира от въпросната флашка по някакъв начин, но не съм програмист и не знам точно как може да се реализира това. При всички случаи това ще е трудно и няма да е невъзможно за хакване.
навигационните програми имат такава защита и всички знаем колко е "невъзможно" да се ползват, без да плаща човек ;)
Като идея добре, но как става това. Обвързване работоспособността на файл към флашка.
Предполагам се използва серийния номер на флашката (SD картата), и се прави проверка.
http://www.vbforums.com/showthread.p...+serial+number
btw. Ти ли си автора на софтуера записан на флашката.
Цитат:
ООО не.... :)
Разгледах скрипта и до колкото разбрах е да покаже серийния номер на флашка, но не можах да го подкарам. Стартирам го и не показва нищо.
Ами може флашката ти да няма сериен номер, мисля че и за това ставаше дума в статията, или в друга подобна статия го прочетох...
Цитат:
Ами може флашката ти да няма сериен номер, мисля че и за това ставаше дума в статията, или в друга подобна статия го прочетох...
Device Name: +[U:]+USB Mass Storage Device(Generic USB Flash Disk USB Device)
PnP Device ID: VID = 3538 PID = 0054
Serial Number: 000000000002E4
Revision: 0.00
Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed
Chip Vendor: USBest
Chip Part-Number: UT163
Условието за работа на скрипта беше флашката да е по-нова (тоест по-голяма от 1 гигабайт). Явно по-малките нямат сериен номер.
Рабира се, че може - с TrueCrypt! :)
Сваляш го, по време на инсталацията само го разархивираш. Форматираш си контейнер, който да събира необходимите ти файлове и ги пъхаш вътре.
Когато тези файлове ти потрябват, стартираш TrueCrypt, монтираш си контейнера като устройство и си работиш с файловете.
Това накратко като сценарий. Ако не ти е ясна работата на TrueCrypt - питай!
Цитат:
Първоначално публикувано от emos
Рабира се, че може - с TrueCrypt! :)
Сваляш го, по време на инсталацията само го разархивираш. Форматираш си контейнер, който да събира необходимите ти файлове и ги пъхаш вътре.
Когато тези файлове ти потрябват, стартираш TrueCrypt, монтираш си контейнера като устройство и си работиш с файловете.
Това накратко като сценарий. Ако не ти е ясна работата на TrueCrypt - питай!
Идеята ми е ако направя флашка на някой с програма той да може да си я ползва,но да не може да я изкопира примерно на друг.
Тук има някакъв код, който намира серийния номер на флашката. Не зная как може да се направи така,че да се провери серийния номер и ако отговаря на зададения да стартира EXE файла.
http://www.vbforums.com/showthread.p...+serial+number
Не зная как се работи и не съм ползвал TrueCrypt. С него ще може ли да се изпълни горното условие.