Цитат:
Описал си начина по който НЕ трябва да се прави, освен за междусъседски аматьорски изпълнения. Да не говорим, че половината доставчици ще ти ги отрежат тия портове. Иди в Алпите на ски следващата Коледа, пък разчитай да се свържеш до сървъра си по тоя начин.
А VPN-връзката е точното нещо, с което решаваш достъпа отвън до тези файлове.
Верно е, че някои доставчици ги режат тези портове с оглед на някякви защити на юзерите, но когато си на бизнес тарифен план ти отварят всеки филтриран порт на твоя отговорност, а някои(като моя доставчик, но преди да мина на оптика и на бизнес план), дори и без да си на бизнес план/тарифа ти ги пускат при изришно поискване. Но, май и от другата страна не трябва да са отрязани, защото ми се е случвало през друг и-нет доставчик да нямам връзка със споделените самба ресурси които са ми мапнати на лаптопа през външния ИП и така си ги ползвам и във вътрешната мрежа и от вън. Цитат:
Дори и някакъв Remote Desktop да правиш отвън, пак е по-добре (много по-добре) да направиш първо VPN-връзка, а после да пуснеш Remote Desktop по вътрешните IP-адреси или вътрешните имена (а НЕ директен Remote Desktop по външен адрес с изменен порт).
RDP пък няма никакви проблеми и съм на пълно съгласен с Техно, че недостатъците ще са повече от предимствата, ако го ползваш през впн.