Възстановяване на файлове от HDD след ... (бъгване)
Здравейте на всички!
Извинявам се предварително на тези на който ще досадя, но доста изчетох от форума и не мисля че съм на права линия с проблема който имам.
Значи мобилен HDD Toshiba с много лична информация от снимки и клипове (сватба, раждане на дете, та до ден днешен), софтуер и текстови файлове го включвам в LG телевизор да запиша някакво предаване по ТВ-то. Изписва някакво съобщение и без да го прочитам потвърждавам. След около 5 секунди изписва нещо от сорта (по спомен), че Time Machine (или нещо подобно) не може да се запише върху този източник и до там. Изключвам го и след няколко дена се налага да кача "инфо" върху него, но изобщо PC-то не го разпознава (със Windows 7). Започвам да чета и да се интересувам докато се стигна до там че ми бе обяснено че единственото решение е:
1. На диска е изтрита файловата система и за това не може да бъде стартиран.
2. Формат от: Manage/ Disk managment ....
2. Програма за възстановяване на HDD след формата ...
Уточнявам, че диска не е ползван след проблема с него и на него само е качвана информация.
Та питането ми е как е най - правилно да си "възстановя" информацията от HDD и правилно ли са ме посъветвали. Ако "да" коя е най-добрата програма за възстановяване на всякакъв тип инфо (снимки, видео, софтуер и т.н.) ако е възможно със запазване на имената на файловете (заради хронологията на снимките например).
Отговор: Възстановяване на файлове от HDD след ... (бъгване)
Прати ми го , за да не загубиш абсолютно тотално всичко.
Доста изчерпателно ... и все пак в правилната посока ли съм ... с формата и възстановяването с програма? Или не е станало нищо фатално и има някакъв друг начин да измъкна "инфото" без формат.
Благодаря предварително !!!
До колкото разбирам си форматирал диска вече от телевизора си! Не прави никакви записи върху диска!!! Никакви формати няма да помогнат а по скоро ще влошат положението...По добре потърси помощ от някой който се е занимавал с такива проблеми та белким спаси колкото се може повече и ако не си писал след формата от телевизора по диска има голям шанс да се спасят данните!
Мисля, че не съм го форматирал, а само съм повредил системните файлове тъй като на disk managment-a излизат 3 дяла с големината му (931,36 GB - Healthy; 47 MB - Healthy; 9 MB - Unallocated) БЕЗ File System.
А съвета за изтриването и създаването на ДИСКА с Manage/ Disk managment .... и след това възстановяване на инфото с някоя програма е тъкмо от някой който е минавал по тези стъпки.
И за това питам ТОВА ли според вас е единствения начин или има и други възможности.
Нямам и намерение да правя нещо с диска без да намеря най правилния начин за възстановяването му на максимално.
Според мен имаш две възможности:
1. Решаваш, че информацията ти е много важна и си готов да си платиш за възстановяването.
В този случай се обръщаш към някой, който се занимава професионално с такава дейност (т. е., има нужните хардуерни и софтуерни инструменти + нужния опит). Доколкото знам, в този форум могат да ти помогнат Mr.TECHNO и Samo; ако търсиш фирма - сещам се за http://www.recovery-bg.com/ .
2. Решаваш, че ще си изпробваш уменията/късмета с риск да си изгубиш времето, нервите и информацията.
Личния ми съвет е да направиш бърз формат на устройството (за да не го чакаш по половин час да се "открива" от операционната система) и да опиташ възстановяване на информацията с R-studio и GetDataBack (има версия поотделно за FAT и за NTFS) - и двете са платени.
С твоите познания по-добре го дай на някой който разбира , за да не си окъкаш инфото.
g134, гледай как стоят нещата:
1. информацията не ти е важна:
а) искаш да се учиш - даваме ти съвети, следваш ги, доколкото разбираш, информацията ти заминава в 99% от случаите, научаваш нещо, следващия път инфото ти ще замине само с 80% вероятност, и така след няколко години има някакъв шанс да започнеш да разбираш достатъчно
б) не искаш да се учиш - даваме ти съвети, ти не ги следваш, инфото заминава, виновни сме ти ние ;)
2. информацията ти е важна:
а) плащаш на някой да ти я спаси, след което започваш яката да четеш и току виж станало нещото от т.1а
б) плащаш на някой да ти я спаси в твое присъствие и се учиш по-бързо заради личния пример
в) поемаш огромния риск да я загубиш и се опитваш да я спасиш сам, като си напълно наясно, че вероятността да я загубиш е почти 100%, но в крайна сметка знанието идва с цената на известна болка
N.B. от написаното от теб става ясно, че разполагаш някъде с около половин процент от нужните знания, за да си спасиш инфото. може и по-малко...
Благодаря на всички за съветите, но съм решил да оборя мнението на FearMe и Mr.TECHNO и смятам че с моите знания (малко повече от половин %) обогатени с малко четене от тук и там, ще се справя доста добре. И обещавам да Ви информирам за постигнатия резултат, и ако е достатъчно добър да споделя начина на възстановяване на важната за мен информация. Все пак за това са форумите - да си помагаме безкористно.
никой няма нищо против да ти помогне, просто опитът ни показва, че материята е деликатна и трябва да си вътрешно готов за инфарктни ситуации
от загриженост към теб ти даваме подобни съвети, най-малкото защото ние сме си чупили достатъчно главите през изминалите (при мен поне)... лелееее!!! 27 години пред монитора...
Цитат:
Първоначално публикувано от
g134
Благодаря на всички за съветите, но съм решил да оборя мнението на FearMe и Mr.TECHNO и смятам че с моите знания (малко повече от половин %) обогатени с малко четене от тук и там, ще се справя доста добре. И обещавам да Ви информирам за постигнатия резултат, и ако е достатъчно добър да споделя начина на възстановяване на важната за мен информация. Все пак за това са форумите - да си помагаме безкористно.
И аз се присъединявам към горните 2-ма.
Още това, че си тръгнал да форматираш(триеш), показва, че си на тотално грешен път, ако вече си го направил процентите за възстановяване са ти намалели значително...
Ако не друго поне ще събере опит от първо (свое) лице - така се почва! Помня преди години някакъв вирус така ме трясна - мрежа няма, хдд-то само като бутнеш от него се виждат файловете... Нещото беше променило партишъните и не се разпознаваше като налични дялове от друга машина. Не можеше и да се възстанови със наличния тогава софтуер, понеже излизаха някакви огромни цифри за големина на диска и бъркаше софтуера за възстановяване...
Отговор на въпроса ти.
Първо и най-важно - никакви формати, правене на партишъни и т.н манипулации върху диска.
1. Намираш компютър с голям хард диск (да има 2х място повече отколкото е големината на HDD Toshiba).
2. Намираш/теглиш/купуваш Runtime software GetDataBack (това е програма за възстановяване на файлове по горе е спомената).
3. Закачаш тошибата
(Трябва ти само виндовс да го открие като устройство - може да е с повредена файлова система, няма значение. Ако виндовс предлага да го форматира - НЕ.)
и правиш image на тошиба с GetDataBack на ХАРДДИСКА НА КОМПЮТЪРА - програмата ще копира HDD Toshiba сектор по сектор като файл.
4. Откачаш HDD Toshiba и го прибираш на сигурно.
5. Всякакви обучения/проби/сканирания за файлове/възстановяване на файлове ги правиш върху предварително направения от т.3 image.
В зависимост от състоянието на диска (в смисъл ако не си записвал на него много) - ще възстановиш от 0 до почти 100% информация.
Ако нищо не стане може да пробваш и други програми за възстановяване (R-Studio, Stellar и т.н.)- почти всички имат възможност да направят image с който да работиш.
Ако пак не успееш - тогава слушаш съветите на другите в темата - т.е. търсиш про помощ.
Успех.
А от мен един жокер - виж в маймундата какво имат за целта...