Niakoj znae li s koia programa mogat da se ugolemiavat snimki (ili chasti ot tiah) bez zaguba na kachestvo, ili pone s minimalna zaguba?
Niakoj znae li s koia programa mogat da se ugolemiavat snimki (ili chasti ot tiah) bez zaguba na kachestvo, ili pone s minimalna zaguba?
С всяка що-годе свястна програма за растерна графика. За съжаление, такова нещо като "уголемяване без загуба на качество" не е възможно. Има най-различни техники за намаляване на тези загуби, тук няма как да се опише всичко. Най-елементарният начин е следният: ако ти трябва резолюция примерно 72 dpi (за WEB) и искаш да увеличиш снимката двойно (по всеки от размерите), сканирай я на 150 dpi. После увеличи двойно размера и намали наполовина резолюцията - предполагам, че резултата ще бъде поне задоволителен. Просто трябва да спазиш този принцип: колкото пъти увеличиш размера, толкова пъти да намалиш резолюцията. Между другото, много скенери имат възможност за уголемяване още при сканиране, провери дали твоят няма такава опция (ако става дума за сканирани снимки, разбира се).
Ами с Photoshop можеш да уголимиш снимка ама разбирасе че ще има загуба на качество. Ако става въпрос за не много голямо уголемяване резултата ще е много добър.
За сега Фракталната Интерполация, е най-качествена (Photoshop не я поддържа за съжаление) ...
Fractal Design Painter...
А каква по точно е тази интерполация, от математическа гледна точка. Между другото ACDC има много видове интерполация.
http://www.math.uri.edu/~kulenm/honp...rpolation.html
Имаше някъде една статия по този въпрос, точно за разликите в изображението при бикубична, nearest neighbour, билинеана, .. имаше май още 2 посочени, както и фракталната... разликата е огромна. (самата статия не можах да намеря)
Но чудеса не стават []
Въпроса е какви са тези снимки? Имаш готови, сканирани или заснети с цифров апарат снимки или тепърва ще ги сканираш?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">http://www.math.uri.edu/~kulenm/honp...rpolation.html
Имаше някъде една статия по този въпрос, точно за разликите в изображението при бикубична, nearest neighbour, билинеана, .. имаше май още 2 посочени, както и фракталната... разликата е огромна. (самата статия не можах да намеря)
Но чудеса не стават []
<div align="right">оргинално мнение на DeathKnight</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Разликите в качеството на първите три го знам, ама тази фрактална ми е Х.
Благодаря на всички които ми отговориха! Горе- долу разбрах какво ми трябва. Ставаше въпрос за уголемяване на снимки снимани с цифров фотоапарат или за зумване на части от тях. Извинявям се ако въпроса е бил тъп ( май съм гледал повечко телевизия![]()