Резултати от 1 до 8 от общо 8

MAC OS 8.0

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    212
    #1

    MAC OS 8.0

    Търся MACOS 8.0 инсталационен диск или имидж на диск или какъвто и да е друг начин за надстройка върху 7.5 (немска версия и именно за това искам да я сменя с английска или българска ако има)

    Та ако някой има информация от къде може да се дръпне или намери безплатно или почти безплатно както и някаква информация за самата процедура по преинсталацията, защото не съм го правил друг път ще съм благодарен да сподели.

  2.  
     
  3. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #2

    MAC OS 8.0

    На каква машина искаш да инсталираш осмицата? Аз съм сравнително вътре в MAC OS (до 9 версия вкл.). Бих могъл да ти помогна, ако дадеш повече инфо.

    Инсталацията на "чиста" осмица, тоест 8.0 е 72 мегабайта. Бих могъл да я кача на free.bol.bg, ако го виждаш. По-удобно е да я запиша на диск. Но първо наистина кажи на каква машина ще инсталираш

  4. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    212
    #3

    MAC OS 8.0

    Power Macintosh 7600/132 в момента е с 7.5 но на сайта на макинтош четох че можел и с 8.0 да върви. На 7.5 не виждам никакъв броузер а IE има за над 8.0 затова съм се спрял на нея.В България съм така че нямам проблем с фрее-тата. Дърпах някаква версия обаче от PC и като я прехвърлих на диск после мака неможа да стартира никой от файловете и въобще незнам как да го накарам да боот-не от устройство различно от твърдия диск.Както казах ОС-а ми е на немски и немога да се ориентирам да настроя мрежата на мак-а да дърпам директно от Мак-а. Ако имаш и друг софт и не ти е проблем може и него да качиш, иначе и на мен ще ми е по удобно с диск само че не съм от София и трябва да се разберем за подробностите около изпращането

  5. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #4

    MAC OS 8.0

    За такава машина - осмицата е добре. Тя и 9.х ще тръгне, но много ще се тутка.

    Във http://free.bol.bg/sclera_bg/MACOS/съм качил следните 4 файла:

    1. Mac OS 8.5 GM.sit - това е операционната система

    2. Mac OS 8.6 Update.sit - това е update до версия 8.6

    3. StuffIt Deluxe™ 5.1.sit

    4. OUTLOOK EXPESS 5.0.3.sit

    Тези файлове са архиви във .sit (StuffIt) формат и с нулева компресия. Това го правя, защото изпълнимите файлове в MAC OS са коренно различни от всички останали OS (те всъщност се състоят от два файла, които операционната система третира като един - т.н. DATA FORK и RESOURCE FORK) и при изпращане по мрежата (e-mail и прочие) е необходимо да се кодират с BIN/HEX, MAC Binary за да не се загуби RESOURCE FORK (именно заради това не са се стартирали някои от нещата, както пишеш). Същата работа върши и архивирането със StuffIt - формат .sit, затова компресирах фолдерите с нулева компресия (става по-бьрзо) и ги качих. Ти трябва да ги разкомпресираш - най лесно е като ги извлачиш до StuffIt Expander и да се опиташ да инсталираш. Отдавна не съм се занимавал с тази система и установих, че съм забравил много неща, а някои и не съм знаел. Например хал хабер си нямам от Internet възможностите на Mаковете - и в момента ти пиша от PC. Сложил съм един Outlook Express - ей тъй, за цвят. Другото е Deluxe версията на StuffIt, но е доста стара - съобразена е със ситемата, която искаш да сложиш.

    За системата: След като разархивираш ще получиш един фолдер Mac OS 8.5 GM, в който се намира Mac Os Install - стартираш я, и тя те води в инсталационния процес.

    Сигурен съм, че нещата не са толкова страшни, защото (както сам ще се убедиш) MacOS е една изключително user-friendly система.

    А стартиране от CD например става, като по време на boot-ване държиш натиснат клавиша "C"

    Толкова засега. Надявам се да съм бил полезен и ще се радвам да помагам доколкото мога и занапред.



    <font color="purple">Голям тъпанар съм....</font id="purple">

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    212
    #5

    MAC OS 8.0

    Тоя sttufit го нямам инсталиран или поне тез файлове с разщирение .sit не се стартират или аз незнам как да ги пусна. Ако го няма инсталиран наистина работата става малко праграф 22, защото за да го инсталирам ми трябва самия той

  7. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #6

    MAC OS 8.0

    Нямаш ли някакъв системен диск от Apple - там има най-необходимите утилити. Лошото е, че каквото и да кача в bol.bg ти нямаш как да го пренесеш до мака, така че апликациите да работят. Най-лекото utility е StuffIt Expander - то е безплатно, има го на хиляди места, но наистина става параграф 22. Ако си в София - ще ти ги дам на диск или дискета (ако работи флопито)

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    227
    #7

    MAC OS 8.0

    sclera_bg - има ли някакъв начин да качиш MacOS9, понеже ми попадна един PowerPC 7300 и от това, което разбрах MacOS9 му е максимума. Ако пък се сетиш и за някакъв начин за пускането на 8-мицата дето си качил, направо цена няма да имаш...

  10. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #8

    MAC OS 8.0

    Няма проблем да кача и MAC OS 9 - инсталационния диск е около 500 МВ.

    За съжаление възниква още един проблем: Забравих да напиша, че при Маковете не можеш да инсталираш система на системния диск. Трябва инсталацията да се извършва от система стартирана от CD или от друг дял, или друг хард. На моята машина имам 3 диска с две системи, направил съм защото не мога да дефрагментирам системния диск (със Speed Disk на Norton). И двата описани по горе Мака са със SCSI дискове, което прави въпроса с добавянето на нов диск не съвсем прост, поне от ценова гледна точка. Вярното решение е системата да се инсталира от CD. Но такова CD не може да бъде записано на PC, (или поне аз не знам за такъв софтуер).

    Предлагам да направя дискове за желаещите, но трябва да намерим начин да им го дам.

    За System 8 - нямам оригинално CD.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе