Проблем с ТХО на монитор IBM
Ми нещо му стана на тапия монитор,и капалдиса.Занесох го на ремонт и казаха че ТХО-то дало фира.Казаха ми да запиша отзад модела на монитора и по него да рася.След като минах през 2,3 магазина за чаркове ми казаха че монитора бил явно много нов и затова нямат точно за него (имаше за други модели ИБМ).Монитора е производство септември 1999.Та след като си го отворих сам и видял следното.Тука идва и въпроса ми.На ТХО-то ватре пише:
FUA-17C004
E73944
2422 531 02348
Samsung DMIC
Ясно е че ТХО-то е самсунг ама кое какво е подяволите?Демек под кой от сичките номера трябва да тарся,за модела?
Аиде де даите поня някво предположение!!!
Че монитор производство 1999г за ново производство ли се счита?
Аз имам 1na 17инча Belinea,която е набор на твоя монитор и я смятам за баба Яга, но от друга страна ми струва само 15 Евро.
Samsung DMIC
Ясно е че ТХО-то е самсунг ама кое какво е подяволите?Демек под кой от сичките номера трябва да тарся,за модела?
Ще те посъветвам:
1 да потърсиш по сервизите на Самсунг.Виж и в сервиза на "Техно Маркет"а.Там продават много модели Самсунг и във Варна сервиза им е в задния двор на "Техно Маркет".Не ми се вярва да произвежда сто модела ТХО та за 17 инчови монитори.Все на някой модел трябва да съвпаднат изводите и параметрите.
2.Потърси в техническа книжарница /АБВ" / поне тук имаше преди време албум на руски "Ремонт мониторов" 1ли два томали не се сещам.Там има данни за ТХО та.
3. Един руски сайт : http://rv6llh.rsuh.ru/rv6llh.htm за ремонт на монитори.
Виж и тук също има :http://cxema.ru/ ремонт монитори
4. Какъв е ефекта на повредата?Пробив във високоволтовата намотка или в умножителя?Ако е умножител не може ли да се изнесе навън? Напълно ли са сигурни от сервиза,че е повредено ТХО то.И дали въобще са пипали нещо.Огледай спойките на изводите на ТХО то,много често монитор дефектира от окислени с времето/лоши спойки/.На моята баба Яга ги презапоявах 2 пъти/ втория с много старателно остъргване на изводите със скалпел/.
Ще поровя виз руските сайтове дано изкопча нещо.Успех в търсенето
Абе там е работата че имам чувството че и те несам мн наясно.Щото оправят най вече ТВ-та и нямат си мн хабер с монитори.Ама тоя ми каза че слагал някав транзистор на ТХО-то,мачело се да качи напрежението ама нещяло.И тхо-то и транзистора бил изгорял.
Ми както си гледам филм и монитора взе да... абе нещо като искрички взеха да преминават по кинескопа,и след малко изклучи.То в началото го правеше мн рядко и максимум за 1,2сек ама преди да изгори кам 30сек и капалдиса.И сегакато гу пусна се чува само "щтрак,щтрак" Все едно се включва и изключва ;)
Мерси за идеите
Имаш ли представа, колко струва едно ТХО? Ще ти кажа - струва цената на монитора ти в няколко пъти. Така, че по-добре си купи друг монитор втора ръка и не си губи времето в търсене на резервни части за стар монитор, който не е сигурно дали ще работи като хората след ремонта.
абе нещо като искрички взеха да преминават по кинескопа,и след малко изклучи.То в началото го правеше мн рядко и максимум за 1,2сек ама преди да изгори кам 30сек и капалдиса.И сегакато гу пусна се чува само "щтрак,щтрак" Все едно се включва и изключва ;)
намирисва ми на пробив в шийката на ЕЛТ то
ru-boy бе несъм мн съгласен.Има ТХО-та от 15лв до 150лв ;) така че нищо не се знае.Пък и като го купя този "нов" втора употреба трябва да се уръся кам 100лв и не се знае дали няма да искара 6,7 месеца и да капалдиса.Така поне знам че като сменя ТХО-то ще ме кара дълго този (поне се надявам[:D])
Номера на ТХО-то е :2422 531 02348 (поне до колкото си спомням стандарта за маркиране)
А иначе не го търси по ТВ-Сервизите, защото там се доставят ТХО само за телевизори, а тези за мониторите са доста по-специални и скъпи защото имат други (различни от тези на телевизорите)параметри!
Едно ТХО за монитор започва от 50$ и нагоре(поне така са ми казали), така че си направи сам преценката, дали си струва
Успех!
В момента в БГ се внасят разни ТХО-та дето са правени в китай, в интерес на истината на доста модели телевизори пасват и няма проблеми с тях. иди на Г.М. Димитров в Роял нещо си май се казваше магазина и питай, може пък да имаш късмет!
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">абе нещо като искрички взеха да преминават по кинескопа,и след малко изклучи.То в началото го правеше мн рядко и максимум за 1,2сек ама преди да изгори кам 30сек и капалдиса.И сегакато гу пусна се чува само "щтрак,щтрак" Все едно се включва и изключва ;)
намирисва ми на пробив в шийката на ЕЛТ то
<div align="right">Originally posted by kris11*-*08/08/2004*:* 10:17:36</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Това, че се чува "щтрак,щтрак" означава че сработва максимално токовата защита(т.е. има късо някъде)! Ако хората са проверили и казали проблем в ТХО има голяма вероятност да е анодният кондензатор. При пробив в него или голяма утечка също се чува "щтрак,щтрак". Така се чува и при доста други неизправности!
Ако нямаш опит с ремонта на такива неща и доверие на сервиза в който си го занесъл го занеси в друг сервиз за диагностика. Не вярвам да ти вземат повече от 20лв. за диагностиката.
Успех!
Имаш ли такива проблеми аз викам по добре да отидеш на църква!!!
ТХО-то повреди ли ти се купи си нов монитор(ех ако монитора е голям и хубав търси ама иначе не си заслужава)
//off
А ако някой го интересува ТХО-то е една бобина която осигурява U на Анодите на монитора(става дума за кило волта)