Та въпроса ми е според вас кой е най-подходящия фреон за едно течно охлаждане?? Тук има доста техници с добри познания по физика и мисля че ще можете да ми дадете точен отговор. Благодаря предварително!
Та въпроса ми е според вас кой е най-подходящия фреон за едно течно охлаждане?? Тук има доста техници с добри познания по физика и мисля че ще можете да ми дадете точен отговор. Благодаря предварително!
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Та въпроса ми е според вас кой е най-подходящия фреон за едно течно охлаждане?? Тук има доста техници с добри познания по физика и мисля че ще можете да ми дадете точен отговор. Благодаря предварително!
<div align="right">Originally posted by the_unique*-*29/11/2004*:* 20:42:46</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Фреон е отдавна дума табу.Има заместители.
Не се изразих правилно.... Имах предвид някакъв друг пълнител, не вода а нещо по ефективно.... Спирт на пример??
Ако може някой да ми даде сериозен отговор ще съм ви много благодарен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
За да бъде по-ефективно охлаждането е необходимо използваната течност да има по-голяма специфична топлоемкост (специфична топлина). Бележи се с С. Доколкото знам този параметър при водата е най-голям.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не се изразих правилно.... Имах предвид някакъв друг пълнител, не вода а нещо по ефективно.... Спирт на пример??
Ако може някой да ми даде сериозен отговор ще съм ви много благодарен!
<div align="right">Originally posted by the_unique*-*29/11/2004*:* 21:16:05</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Интересен въпрос. Ефективно в какъв смисъл? Какво прави въпросната течност? Ами приема топлината от процесора и я отвежда до радиатора, където трябва бързо да я отдаде.
Какви качества трябва да има? Отговори си на тия въпроси и ще намериш заместителя.
Това вече са смислени отговори! Много ви благодаря! Идеята ми е да си сглобя водно охлаждане, но не ми е ясно как и къде могат да се направят радиотора и това което ще е в/у процесора(знам че се продава такова нещо но $30 са си сума).
Ако тръгнеш да си го правиш сам ( или дадеш чертеж на майстор ) ще ти излезе над 30 долара...
Още по-ефективно е да си направиш охлаждане с течен азот [] , но е доста по нетехнологично.
При водното охлаждане освен радиатора е важна и помпата, която движи водата - трябва да осигурява дебит
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Още по-ефективно е да си направиш охлаждане с течен азот ...<div align="right">Originally posted by Lazy Dog*-*01/12/2004*:* 08:49:10</div id="right">
До колкото ги разбирам тези термини, решението с азота ще е по-<font color="blue">ефикасно</font id="blue">, и далеч по-не<font color="red">ефективно</font id="red"> от водното.
Поправете ме, ако бъркам:
<font color="blue">ефикасен</font id="blue"> - върши си работата (Raid - избива ги до крак)
<font color="red">ефективен</font id="red"> - добро КПД (edit/добавено) т.е. добро отношение цена/резултат
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Още по-ефективно е да си направиш охлаждане с течен азот [] , но е доста по нетехнологично.
<div align="right">Originally posted by Lazy Dog*-*01/12/2004*:* 08:49:10</div id="right">
Току виж процесора от полупроводници станал от свръх проводници.[8D]
@skynet: Само охладителя на CPUто ли ще излезе повече от 30$ или цялата система и имаш ли представа колко повече??
----не по темата----
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Още по-ефективно е да си направиш охлаждане с течен азот ...<div align="right">Originally posted by Lazy Dog - 01/12/2004 : 08:49:10</div id="right">
До колкото ги разбирам тези термини, решението с азота ще е по-<font color="blue">ефикасно</font id="blue">, и далеч по-не<font color="red">ефективно</font id="red"> от водното.
Поправете ме, ако бъркам:
<font color="blue">ефикасен</font id="blue"> - върши си работата (Raid - избива ги до крак)
<font color="red">ефективен</font id="red"> - добро КПД (edit/добавено) т.е. добро отношение цена/резултат
<div align="right">Originally posted by prt - 01/12/2004 : 09:33:36</div id="right">
<font color="blue">ефективен
ефективен, ефективна, ефективно, мн. ефективни, прил. От който има добър ефект (в 1 знач.), резултат (обикн. под формата на продукт). Ефективна работа. // нареч. ефективно. // същ. ефективност, ефективността, ж.</font id="blue">
<font color="red">ефикасен
ефикасен, ефикасна, ефикасно, мн. ефикасни, прил. Който оказва добро въздействие; който може да въздейства. Ефикасно средство. // нареч. ефикасно. // същ. ефикасност, ефикасността, ж.</font id="red">
prt , не го считай за заяждане, но смятам, че не си прав по отношение на смисъла на термините. В случая е възможно да се използват и двата. (Поне тълковния речник казва така [:D])
----не по темата----