Резултати от 1 до 9 от общо 9

Тонколони до ПЦ-то - Опасно ли е това?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Поради липса на място ми се налага да сложа двете си тонколони (10 ватови РЕСПРОМ-ки) много близо до ПЦ-то си (почти долепени).

2 проблема от тях:

От едната (тази до монитора): Картината на монитора се влияе доста от магнитите в тонколоната. (образуват се синьо/зелено/червени петна по краищата на екрана). Има ли начин да се избегне това?

От другата (тази до кутията): Притеснява ме най-вече харда - дали няма да се "форматира" (грубо казано) и дали няма опасност вибрациите (въпреки постелката под тонколоната) да скъсят(живота)/скъсат нещо там вътре в кутията?

Благодаря предварително!

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

аз лично бих отдалечил и двете. силата на магнитното поле е в квадратна зависимост от разстоянието, така че малко отдалечаване ще има голям ефект.

постоянното влияние върху кинескопа ще доведе до траен ефект върху луминофора, който ще трябва да се "лекува" с индукционен кръг. питай някой телевизионен техник за повече подробности.

вибрациите няма да ти попречат, а на харда много ме съмнява да се случи нещо от рода на "форматиране", но при всяко едно положение компютърът е техника, работеща изцяло на електромагнитен принцип, така че е добре да се избягват подобни влияния...

4. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

И аз бих ги отдалечил, ама като няма място...[]

Чудех се дали не може да се сложи нещо за "екран" (поне между монитора и тонколоната)?

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Магнитни екрани се правят от специални сплави, които са доста скъпи (от типа на пермалой). Много трудно се екранира от магнитни полета!!!

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Рrt, единственият ми съвет към тебе е, да си махнеш колоните Респром и да дадеш 30-50 $ за едни хубави 2+1 колони компютърни и екранирани добре. Имам подобен проблем с мястото у нас, но нямам проблеми със колоните си САМСУНГ 5100, на 4 години са вече, но са супер добре екранирани. Баса се намира зад компа и монитора, т.е. в дупката между тях, а сателитните ми говорители са залепени от 2 страни на монитора. Сменил съм 2 компа с това разположение на колоните и нямам проблем. Респрома са хубави колони, но не стават да се ползват близо да компютри или друга техника . Аде и дано си намериш нещо добро.

7. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Да кажа и аз моето мнение, Тонколоната до компа не може да ти навреди, понеже самата кутия е екранирана и занулена, така 4е вси4ко вътре не се влияе от външни магнитни полета, да не говорим 4е и самия хард диск е екраниран фабри4но, то ина4е много хора щяха да губят информация . Въпросът с вибрациите близо да харда ве4е седи по-иначе. Сложи под тонколоната едно парче мукет или нещо меко и я отдале4и така, че да не се допира до кутията на компютъра. Това трябва да е достатъчно.

Другата тонколона, която е до монитора. Там нещата не бива да продължават така. Опасно е за монитора ти.

Дано да съм помогнал

//Edited

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Другата тонколона, която е до монитора. Там нещата не бива да продължават така. Опасно е за монитора ти. Може6 да направи6 екран от някакъв немагнитен метал (в общия случай една алуминиева плоскост), алуминий или нещо подобно, и да го свържеш към зануляването на контактите тип шуко(свързване към радиатор на парното пак ще свърши работа). Екранът трябва да е между тонколоната и монитора. Това ще подобри нещата, но е по-добре да отдале4иш все пак тонколоната от монитора........

Дано да съм помогнал

<div align="right">Originally posted by g_velev*-*01/12/2004*:* 09:42:20</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Съвсем на погрешен път си и пращаш човека за "зелен хайвер".

1. Магнитни полета не се екранират с немагнитни материали (мед, алуминий и сплавите им). Те са "прозрачни" за тях. За екраниране се използват феромагнитни сплави - както писах по-горе пермалой и подобните му. Точния им състав и марките могат да се открият във всеки учебник по "Електрически материали".

2. Независимо от материала на екрана, неговото заземяване е напълно безпредметно. Все пак говорим за магнитни, а не за електростатични полета. Какво ще отвеждаш със заземяването???

10. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Lupus, така като се замисля имаш право. Май наистина написах глупост.

Приемам поправките.....

11. Member
    Тук е от
    Sep 2004

При купуване на колонки /или отделни говорители/ обърнете внимание да пише, че са магнитно екранирани.

Такива са говорителите в телевизорите /ако някой си прави сам колонки/.

Иначе екран от меко желязо или силициева ламарина. Пермалоят е ужасно скъп, не се намира, не търпи механична обработка /трябва специално отвръщане/, става само за слаби полета - насища се при по-силни и огромното му мю се скапва.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 26-01-13, 23:29
  2. Отговори: 6
    Последно: 27-12-11, 22:59
  3. опасно ли е?
    От profusion във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 29-01-08, 00:03
  4. тонколони
    От ggbg във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 15-04-05, 14:02
  5. Ниското самочувствие е по-опасно от инфаркта
    От Lupus във форум Коментирай новина
    Отговори: 1
    Последно: 18-12-04, 12:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе