Резултати от 1 до 9 от общо 9

LCD Monitors Hz и облъчване ???

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    14
    #1

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    Привет



    Искам да питам относно LCD Monitors , защото смятам да си зимам скоро,



    Какъв е момента с "облъчването" там и по специално какви са тия 60 Hz след като тука няма тръба и опресняването на екрана не е като при CRT-тата?



    Просто съм чувал доста различни мнения и бих искал ако някои има малко по "истинска" информация да я сподели, някои които е по - навътре с тия работи.



    Мерси предварително

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #2

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    При LCD дисплеите си има облъчване. Но с видима светлина от луминесцентна лампа. Защото принципа на работа на тези дисплеи е такъв - като на щорите. Всяка бяла точка се получава, като са отворени и трите подточки - по една за червения, зеления и синия цвят. Черно има, когато всички са затворени. Всички други цветове и нюански се получават от комбинации м/у тези 2 крайни положения.

    Явно си пропуснал часовете по анатомия, че и по физика, и не знаеш, че човешкото око има инертност - т.е. на рецепторите и на мозъка е необходимо време, докато обработи информацията. Това време е приблизително 0,1сек. По технологични причини, свързани и с мрежовата честота, е прието опресняването на ТВ сигнала да е 50Hz или 60Hz (в САЩ и Япония). Та оттам и наследствеността при РС мониторите - VGA резолюцията - 640х480/60Hz е точно резолюцията при NTSC стандарта в САЩ.

    Няма начин опресняването на екрана да е по-малко от 60Hz - дори и при тази стойност окото се дразни от толкова близко разстояние. Но това важи повече при CRT мониторите. А при LCD, тъй като технологиите напреднаха, се постигат къде по-големи честоти - при 6ms време на реакция на матрицата опресняването може да е 150Hz....

    Още нещо да допълня - при CRT мониторите ние стоим на 30-50см пред екрана, а зад него има електронна пушка, което бомбандира този екран, за да светне. И колкото и да е дебело стъклото, част от тези електронен поток ни облъчва директно. Колкото е по-малко, толкова по-висок стандарт покрива монитора.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    14
    #3

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    Мерси за отговора,



    Идеята ми беше че облъчването при LCD-тата трябва да е доста по-безвредно от CRT-тата , за което споменаваш, но в крайна сметка излиза че дали си на 60 , 70 или 75Hz ... при LCD няма значение, там важното е на колко мили секунди си.





    Поне намерих формулата по която се прави приравнението Ms/Hz :



    "ms vs hz Milliseconds and Hertz are inversely proportional. 1 second = 1000 ms, and 1 hz = 1/s. So to convert 15ms into hz it would be 1 / (15 ms * 1 s / 1000 ms) = ~67hz



    18 ~ 56

    12 ms ~ 83.3hz

    "



    Oт което разбирам че LCD над 12 ms, не е много добре да се зима





    p.s А относно кои часове съм пропускал и дали въобще съм ги пропускал и колко знам, едва ли ще можеш да разбереш от този post, пък и затова питам защото не съм си избрал за професионално развитие сферите на анатомия и физика, а нещо съвсем различно.





    10x












  5. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #4

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    Наистина съжалявам, че нямах повече време, когато писах предния си пост, та пропуснах някои детайли, които не довеждат до яснота!

    Първото - като написах "луминисцентна лампа" имах впредвид наистина такава - във всяка матрица има поне една такава. Тя излъчва предимно видима светлина, във вид на фотонен поток, за разлика от кинескопа, където електронната пушка бомбандира луминифорното покритие на екрана с електронен лъч и го принуждава да излъчва светлина (фотонен поток), който е и видим от окото.

    В зависимост от предназначението на LCD-то трябва да се подходи внимателно към параметрите му. На сегашния етап на технологиите има 2 параметъра, които си противоречат - контрастно съотношение и реакция на пикселите. Контрастното съотношение е съотношението м/у най-бялото и най-черното. Т.е. м/у светлината, пропускана през докрай "затворените" "щорички" и докрай отворените. Видим резултат - възможност за разграничаване на цветовите нюанси в най-тъмните и най-светлите области. Максималното, което съм виждал досега в каталозите, е 1000:1.

    Другият параметър е времето за реакция на пикселите - т.е. колко бързо може една точка от черна да стане бяла и обратно (времената в двата случая са различни, обикновено се дава сумарното). Видим резултат - при малко време на реакция няма замазване на бързодвижещи се обекти. Всъщност на "щоричките" са транзистори (от там и името TFT - Thin Film Tranzistor). Ако искаме максимално отворен или затворен транзистор (т.е. макс. бяла или черна точка), трябва да се премине към граничните режими на работа на транзисторите. А в този случай той се държи малко забавено, като започнем да го караме да се върне в обратното състояние. И оттам идва и противоречието - малко време на реакция (т.е. голямо бързодействие) обуславя и сравнително малкото контрастно съотношение. Защото ако искаме пискелите бързо да се превключват, то те нямат време да се отворят или затворят докрай, и така да се "вдигне" контрастното отношение.

    Разбира се, има си и изключение, и това, както може и да се очаква, са Apple. Техните дисплеи са убийствено качествени (дори са сертифицирани за цветопредаване) и са съответно убийствено (за нас) скъпи.

    Да се върна към предназначението на дисплея - ако ще играеш игри и ще гледаш филми - необходимо ти е бъзодействие - 8, 12, 16мс. Ако ще го използваш за дизайн - търси се контрастно съотношение. Матриците с 1000:1 обикновено са с 25мс време на реакция.

    Друго, което можеш да се поинтересуваш, е дали дисплея има DVI вход. Той е цифров и ако картата ти има такъв, се избягва цифрово (защото такава е информацията в РС-то) - аналогово (защото такъв е RGB стандарта за връзка с аналогови монитори) и последващото аналогово-цифрово преобразуване. Всяко едно от тези преобразувания е съпроводено с грешки, които (казват) водят до размазване на образа.

    Ако можеш да разбереш, поинтересувай се и колко битова е матрицата - това определя дълбочината на изобразяваните цветове. Готините такива са 8 битови - по 8 на всеки цвят, това прави 16 777 216 цветови оттенъка. По-евтините матрици са 6 битови, това прави 262 144 цветови оттенъка.

    Друго което може да се поинтересуваш, е ъгъла на видимост. По-голям е по добре.



    По въпроса за часовете - просто се учудих, аз поне като ученик се поинтересувах защо като бързо и силно затворим клепачи, продължаваме да "виждаме" картината пред нас... И ми се отговори, та съм го запомнил. както и да е. Засегнал съм те, за което се и извинявам!



    Ако има друго нещо неясно - бих написал каквото знам по въпроса!

  6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    14
    #5

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    Доста обилен отговор, признавам, повече отколкото очаквах Благодаря за което.



    По принцип от това което и аз съм чел и търсил съм се спрял на един модел на iiyama 17" със следните х-ки:



    ========================



    Време за реакция 10 ms



    Контраст 350:1



    Яркост 350 cd/м#178;



    Ъгли на видимост хоризонтален/вертикален: 160°/120°; отляво/отдясно: 80°/80°, отдолу/отгоре: 60°/60°



    Цветове 16.2 млн.



    Стъпка между пикселите 0.264 x 0.264 мм



    Хоризонтална честота на сканиране 30 - 82 KHz



    Вертикална честота на сканиране 56 - 76 Hz



    Видеочестотна лента 135 MHz



    Физическа резолюция 1.3 мегапиксела (1280 x 1024)



    Поддържани режими 1280 x 1024 / 60, 75 Hz

    1152 x 864 / 75 Hz

    1024 x 768 / 60, 70, 75 Hz

    832 x 624 / 75 Hz

    800 x 600 / 56, 60, 72, 75 Hz

    720 x 400 / 70 Hz

    640 x 480 / 60, 67, 72, 75 Hz

    640 x 400 / 56 Hz



    Вход на сигнала D-Sub mini 15 pin, DVI-D



    Синхронизация Separate-Sync



    Plug & Play DDC 2B



    Тонколони 2 x 2.5 W Stereo





    ========================





    Въпроса е че самия аз малко съм работил на LCD монитори и затова търся други мнения. Защото едно е да четеш спецификация на монитор в интернет а друго е да поработиш на него за да видиш тия параметри как се справят реално. И как ще се чувстваш при повечко часове работа пред дадения монитор.



    Относно DVI съм 100% ЗА, защото и картата ми е с DVI изход и това е задалжително ако ще се купува нов монитор



    По принцип не е за работа с изображения така че мисля че 350:1 ми е достатъчно, 10 мс все пак е много добре , пък и в крайна сметка цена / качество е много добър коефициента !









    10x отново




  7. ike
    ike е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2004
    Мнения
    18
    #6

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    emos съчувствам ти.

    Не знаеш ли че трябва слепите да ги оставяш на тъмно [)]

    а азис нека си пее колко го боли.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    633
    #7

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...Явно си пропуснал часовете по анатомия, че и по физика, и не знаеш, че човешкото око има инертност - т.е. на рецепторите и на мозъка е необходимо време, докато обработи информацията. Това време е приблизително 0,1сек. По технологични причини, свързани и с мрежовата честота, е прието опресняването на ТВ сигнала да е 50Hz или 60Hz (в САЩ и Япония)...

    ...Няма начин опресняването на екрана да е по-малко от 60Hz - дори и при тази стойност окото се дразни от толкова близко разстояние. Но това важи повече при CRT мониторите. А при LCD, тъй като технологиите напреднаха, се постигат къде по-големи честоти - при 6ms време на реакция на матрицата опресняването може да е 150Hz....

    <div align="right">Originally posted by emos - 28/04/2005 : 13:18:41</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    emos, горе долу така стоят нещата. Само това с опресняването май трябва да си го доизясниш.

    При СРТ верт. скан е честотата, с която мига екрана, нарича се още вертикална развивка. Колкото па-висока - толкова по добре за очите. А опресняването на информацията е това, което се бележи с фпс /фреймове за секунда при игрите, кадъра за сек. при филмите/. То е 25 при филмите. При игрите също от 25 нагоре е ОК.

    При ЛСД просто няма понятие верт. развивка. Там образът е статичен. Ако имаш в момента статична картина, екранът не мига, ако щеш да опресняваш дори 5 или 2 или 0 пъти в секунда. Т.е. верт. скан си е наистина само скан /опресняване/, но не и развивка /мигане/. Разбира се, че за филми и игри е нужно поне 25 пъти сканиране, а 60 - 70 пъти звучи по-добре. А и в бъдещите филмови стандарти сигурно ще дигнат кадрите в сек. за по-плавно движение.

    Но да свързваш 8 или 5 мсек. с 150хц верт. опресняване не е коректно. Няма кой да ти подава толкова информация /за сега/.

    Малкото милисек. на времето за реакция води до намаляване на "опашките" на движещи се обакти.






  10. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #8

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    @ dedis



    dedis, наистина горе-долу така стоят нещата. Но дай да си доизясним за кои филми става въпрос? 25 са кадрите в свкудна за PAL филмите, а за NTSC филите кадрите са 30. А тези на кинолента - 24. Но понеже при 24fps се забелязва трепкане, затова всеки кадър се прожектира 2 пъти, за 2 пъти по-малко време. Това вократце за fps при филмите.

    При CRT мониторите в интерес на истината имаме интерлейсен и неинтерлейсен режим. Без да се впускам в подробности ще вметна, че при единия първо се изобразяват нечетните редове в нечетните кадри, а четните редове при четните кадри (така се наподобява постигането ефекта с повторното прожектиране на кадъра при филмите на кинолента). При другия (вече при новите технологии, когато вече е възможно това да стане), кадъра се изобразява отначало докрай. Тук се намесват и 2 противоречиви параметъра - луминифорът трябва хем да светне ярко за краткото време на бомбандиране, хем да бъде надеждно "угасен" по време на обратния ход на лъча. Ама това е друга тема май....

    По въпроса за максималния рефреш - може и 200Hz да бъде, DAC-овете отдавна вече са достигнали тази граница. Добре, че azis пусна цитата за що е то рефреш и време на реакция...

    А още по времето на Windows3.1 в Control Panel имаше настройка Mouse trails - тогава мишката нарочно оставяше "следи" след себе си, за да може все пак да се проследи при достолепните DSTN матрици, на "въоръжение" по онова време - толкова бавно им беше опресняването.

    Както сам се досещаш, трудно е всичко това да се натрака, докато съм в кафе-пауза, та затова се и появиха "бели" петна в поста (пардон, познанията) ми. Изобщо темата е толкова обширна, още толкова много може да се каже откъде идва съвместиността м/у киното и телевизията, че и после м/у ТВ и мониторите, че то и дни няма да ми стигнат да натракам всичко по въпроса...

    Всъщност се помъчих да дам максимално сбита информация. Което несъмнено води до забележки от такива като твоята. Приемам я, донякъде е осонателна, но наистина нямах време да се разпростирам толкова нашироко. Както виждаш, и на твоя пост могат да се намерят кусури, важното е, че за целите си, azis правилно (по моему) се е насочил към едно добро решение!

    Със здраве!

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    633
    #9

    LCD Monitors Hz и облъчване ???

    ОК, emos.

    Точно така. При филмите на голям екран "рифреша" е 24к/с, а мигането - 48пъти/с. Затова от седалките на първите редове "трепти".

    Тези филми на ПАЛ вървят с 4% по-бързо, заради 50хц развивката. А питаш ли ги нещастните Хамериканци как ги пускат на 60хц?

    Хайде да не обяснявам, че стана спам...


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. LCD Monitors Гаранция
    От eror във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 15-12-06, 19:52
  2. 21" Monitors !!! Мнения ?
    От XIIID във форум Общ - хардуер
    Отговори: 7
    Последно: 22-03-03, 21:26

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе