Малък проблем с тфт екран...
Проблема е следния. Един меко казано некадърник без да иска направи една точка с химикала си на екрана на лаптопа ми и го търках със сухо парцалче, но без успех. Ако пробвам със спирт дали ще му стане нещо на екрана? Много ме дразни тая точка и немога да я гледам. Ако някой има идея ... тук е мястото да я каже :tongue:.
Re: Малък проблем с тфт екран...
Мани не се излагай, не слагай спирт! Не си сигурен на ква основа е. Пробай с плюнка!
Не бих рискувал със спирт!!!
Скапах една копирна машина така - реших да почистя едно барабанче със спирт.
Струваше ми 200 лева - изяде го като киселина - невероятно, но го видях с очите си!
Бих те посъветвал да вземеш препарат от фирмата за нотбуци - за почистване на екрани
Едва ли е повече от 2 лева, а си връзваш гащите.
И аз вече се ръководя от правилото - по-добре вода от спирт!!
И брат ми така на една МП3-ка и е.. майката. Решил да я изчисти със спирт. Е верно изчисти я, ама със се надписите! От тогава съм му казал да използва спирта, само ако е под формата на Sobieski! :dock:
Има влажни кърпички за TFT екрани във всеки магазин за офис-консумативи!
За мен най-доброто за TFT, а и за CRT монитори е SCS250 на английската фирма AF.
http://www.af-net.com/cgi/products.p...NAME&order=abc
Продава се в специализираните магазини за компютри и консумативи, струва около 8 лв. Препоръчително е да си купиш и някаква по-специална кърпичка, която да не пуска власинки по екрана.
Единствения читав и предназначен за чистене на дисплеи препарат, за който знам, е на BASF - Screen Clean. 4$ в КомелСофт.
Опитай с някой от препаратите, които ти препоръчват колегите, но имам съмнение дали ще се почисти следата от химикалката. Химикала, с който се пише се разтваря само със спирт. Всичките* "лоши" опити, които се споделят тук не се отнасят за TFT дисплеи. Ако все пак се наложи да се използва спирт направи следното:
ИЗКЛЮЧИ МОНИТОРА!
1. С леко навлажнено със спирт (чист, медицински, от аптеката 95%) тампонче (от тия за уши) направи опит в някой от долните ъгли на екрана.
2. Като се убедиш в безвредността на процедурата, с внимателни движения само в една посока (никога кръгови) почисти следата от химикал.
3. След това задължително почисти с някой от посочените препарати целия екран до получаване на равномерен черен цвят (отново само в една посока) за да изчезнат "облаците".
Чистене на ЛЦД екран със спирт? НИКОГА!!! - ако искаш да продължаваш да имаш дисплей на лаптопа си.
Има различни видове спирт; чувал съм, че от обикновения етилов TFT екраните пожълтяват. Така че опитай с няколко различни препарати, на които специално да пише, че са за такива монитори, и чак тогава експериментирай с подръчни материали.
:offtopic:
пробвай с парцалче със сапунен концентрат - ако не стане , ще хвърлиш и екрана и лаптопа
:offtopic:
Oт леко навлажнен със спирт парцал няма какво чак толкова да му стане. Ако наистина разяде екрана, отговорът тогава е "ебахти и екрана". Ако толкова страшно изглежда, спиртът чудесно се разтваря във вода. Единственото което е, че по - малкото спирт или по - слабият концентрат ще иска повече търкане. Ако се прави търпеливо и внимателно, не виждам проблема.
То направо като чета човека да си купи нов!