Въпроси за HDD Seagate SATA
Налага ми се да купя два нови серийни хард диска и естествено съм се спрял на 300 GB Seagate SATA. Казвам естествено, защото имам девет различни модела на Seagate, от 40 до 200 GB работещи нон-стоп и са супер стабилни и безшумни. Seagate е единствената марка дискове, която досега не ми е правила какъвто и да е проблем, за разлика от всички други марки и определено пак ще купя Seagate.
Дотук добре, но всички дискове които имам са паралелни ATA 100. Скоро тествах два Seagate SATA 80 и 200 GB и установих че шумят (стържат при четене и писане) много силно в сравнение с паралелните и загряват много. Средна температура на работа при SATA 49-54 градуса срещу 27-32 за ATA 100. Мисля че и двата проблема са свързани, тъй като дисковете са фабрично "набузени" да работят на МАХ, поради което стържат и загряват. Имах един паралелен диск от серия Baracuda V - АТА100, 120GB, който имаше подобни проблеми с шума и загряването, но след като му оправих акустичния мениджмънт с някакво ютилити, (което дори не помня как се казваше) спря да шуми и загрява, за сметка на много малко по-ниска производителност. След оправяне на акустичния режим температурата падна на около 30 градуса и работи като всички останали.
Знам че тук има хора които също се занимават с хардуер и бих се радвал да споделят какво мислят по тези въпроси. Ако знаете някакво ютилити или програма, която може да програмира акустичния режим на Seagate SATA дискове би било добре.
:Drinks:
Re: Въпроси за HDD Seagate SATA
Има вентилатори за хардове сложи си няма да съжаляваш.
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,21944.0.html
Линка е за Hiren's BootCD.В него има фабрични дискови инструменти на най-известните производители на хардове вкл. Seagate.На сайта им също можеш да потърсиш
Значи Seagate и компанията, пуснала на пазара HDD в сегашния му вид - това, което наричаме HDD...
Мисля, че всички дискове на Seagate до Barracuda7 са си PATA, като им се прави преход на логиката за SATA - имаше едни прегледи на www.tomshardware.com
Виждам, че badr ме е изпреварил, но на сайта им има най-добрата колекция от инструменти за диагностика и управление, която накога производител е предлагал и то безплатно :Super:
За един - няма да ти е нужен вентилатор, ама за два - по-добре вземи!
Аз, у дома, съм си вземал само Seagate... Случвало ми се е да са малко шумни, но са безотказни...
В момента Hitachi май са с най-добрата технология, ама... пак ще вземам Seagate - ще се съобразя обаче с това за каква архитектура са проектирани - каква полза да са SATA, ако са проектирани за PATA, а на всичко отгоре МАКС-а им е 84MB/s - според тестовете... За 300GB може да има специално проектирани за SATA - провери в мрежата...
Цитат:
Първоначално публикувано от GreenOreh
Ако знаете някакво ютилити или програма, която може да програмира акустичния режим на Seagate SATA дискове би било добре.
Доколкото знам за Сата ААМ е "заключен" и неможе да се регулира по обикновения начин. :oops:
Да, явно ААМ наистина е заключен! Четох и по други форуми за проблемите с прегряване и стържене на SATA дисковете на Seagate. За проклетия на мой приятел му се прецака такъв диск (SATA 80GB) тези дни и това съвсвм ме отказа. Ще трябва да се минава към WD SATA, които са тихи и студени като добрите стари баракуди, надявам се и бързи. Странното е, че не намирам големи дискове (300+) на WD в офертите!? Ако някой знае кой е вносителя на WD, моля да сподели или да даде линк към ценова листа.
10Х
... жалко за Seagate, фирма която не ме е дънила никога досега! :081:
Аз си свикнах с мойта стъргалка Сийгейт 160 геги САТА! Бях пощурял да го сменям с Хитачи по едно време но се отказах. А и откакто му сложих вентилатор 8см. да го обдухва съм по-спокоен.
Не мога да разбера хора що ви е толкоз страх от Хитачи?
Преди 2 дни си взех Seagate 160GB SATA. Вярно е, че е доста шумен, но пък залепва на 33 градуса, при продължителни натоварвания.
WD не вземайте - знам че преди време силно препоръчвах тези дискове , но се оказа че в България вече няма кой да поддържа гаранциите им. Просто договора не е бил преподписан от C-2000. А освен това има малък проблем с връзката - електроника /механика - процесора пергрява и заминават биоса.