Налага ми се да купя два нови серийни хард диска и естествено съм се спрял на 300 GB Seagate SATA. Казвам естествено, защото имам девет различни модела на Seagate, от 40 до 200 GB работещи нон-стоп и са супер стабилни и безшумни. Seagate е единствената марка дискове, която досега не ми е правила какъвто и да е проблем, за разлика от всички други марки и определено пак ще купя Seagate.
Дотук добре, но всички дискове които имам са паралелни ATA 100. Скоро тествах два Seagate SATA 80 и 200 GB и установих че шумят (стържат при четене и писане) много силно в сравнение с паралелните и загряват много. Средна температура на работа при SATA 49-54 градуса срещу 27-32 за ATA 100. Мисля че и двата проблема са свързани, тъй като дисковете са фабрично "набузени" да работят на МАХ, поради което стържат и загряват. Имах един паралелен диск от серия Baracuda V - АТА100, 120GB, който имаше подобни проблеми с шума и загряването, но след като му оправих акустичния мениджмънт с някакво ютилити, (което дори не помня как се казваше) спря да шуми и загрява, за сметка на много малко по-ниска производителност. След оправяне на акустичния режим температурата падна на около 30 градуса и работи като всички останали.
Знам че тук има хора които също се занимават с хардуер и бих се радвал да споделят какво мислят по тези въпроси. Ако знаете някакво ютилити или програма, която може да програмира акустичния режим на Seagate SATA дискове би било добре.

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър

Отговор с цитат
  Отговор с цитат 
  Първоначално публикувано от GreenOreh
 Първоначално публикувано от GreenOreh