Налага ми се да купя два нови серийни хард диска и естествено съм се спрял на 300 GB Seagate SATA. Казвам естествено, защото имам девет различни модела на Seagate, от 40 до 200 GB работещи нон-стоп и са супер стабилни и безшумни. Seagate е единствената марка дискове, която досега не ми е правила какъвто и да е проблем, за разлика от всички други марки и определено пак ще купя Seagate.
Дотук добре, но всички дискове които имам са паралелни ATA 100. Скоро тествах два Seagate SATA 80 и 200 GB и установих че шумят (стържат при четене и писане) много силно в сравнение с паралелните и загряват много. Средна температура на работа при SATA 49-54 градуса срещу 27-32 за ATA 100. Мисля че и двата проблема са свързани, тъй като дисковете са фабрично "набузени" да работят на МАХ, поради което стържат и загряват. Имах един паралелен диск от серия Baracuda V - АТА100, 120GB, който имаше подобни проблеми с шума и загряването, но след като му оправих акустичния мениджмънт с някакво ютилити, (което дори не помня как се казваше) спря да шуми и загрява, за сметка на много малко по-ниска производителност. След оправяне на акустичния режим температурата падна на около 30 градуса и работи като всички останали.
Знам че тук има хора които също се занимават с хардуер и бих се радвал да споделят какво мислят по тези въпроси. Ако знаете някакво ютилити или програма, която може да програмира акустичния режим на Seagate SATA дискове би било добре.