Nalice e slednia hardware:
1. dyno Biostar M5ALC (ali alladin 5)
BIOS - ALC0131B
2. Western Digital Caviar 60gb
Iskam da pusna tozi hard disk, estestveno bios-a na dynoto ne go poznava, zamryzva (zavisva) pri autodetect. Rovih dosta iz internet za update na bios-a, okaza se, che ima niakvi update-i, no kato che poslednia e ALC0131B i niama pochti nikakvi podrobnosti kakvo fixva i t.n. Imashe i drug update, no za 1mb bios, a tozi ALC0131B bil za 2mb bios, koeto ne mi govori mnogo. Nai-malkoto ne znam kolko mbyte-tov e moiat. V kraina smetka mislia (ako se lyja tova shte e velikolepna novina), che niama nov bios, koito da mi svyrshi rabota.
(vtora chast) Zarovih se v Knowledge base-a na WD, ta tam preporychvat da se slojat user defined nastroiki na hard diska (1023 cyl, 16 heads, 63 sectors), bios-a da go poznae kato syvsem malyk i posle s EZ-Drive software da se "installira" pylnia kapacitet. E, i tova ne pomogna, pak zabiva sled broeneto na pammeta, kogato doide red na inicializiaciata na ide/scsi ustroistvata.
(treta chast) okaza se, che ima niakyv variant da se slojat dva jumpera po opredelen nachin (alternate jumper config) i hard diska da reportva, che e po-malyk (WD pishat 2,4,8,32gb, zaviselo ot bios-a) kato posle pak se deistva s EZ-Drive. Tova oshte ne sym go probval (sega mislia da go napravia), no pri nego spomenavat, che shte ima problem posle, ako se instalira Windows 2000/XP. A i preporychvat da se polzva kogato mashinata zamryzva pri boot i vyobshte pri avariini sluchai.
Ima i drug nepriaten moment.. poneje mashinata e s dva scsi hard diska (ot edinia se bootva), ot WD kazvat, che, ako se polzva EZ-Drive manager-a, niama da moje da se bootva ot scsi drive-a, koeto ne moga da proumeia.
Vyprosite mi sa, ako poslednoto (s alternate jumpers config) ne pomogne, togava kakvo? Syshtestvuvat li dyna, na koito ne mogat po nikakyv nachin da se podkarat golemi diskove? Kak se pravi v obshtia sluchai instalacia na goliam disk, na staro dyno, ako niama update na biosa (moje bi neshto, kato opisanoto vyv "vtora chast")? Moje bi niakoi ima takava dynna platka i podoben problem s goliam hard?
Vseki otgovor po temata shte e ot polza.
- Tova e multi-forum msg -