Вчера се сблъсках със следния проблем: на една старичка машина с Duron (не помня модела на дъното, но мисля, че не е от значение) има една плочка 256МВ DDR400 RAM памет и се търкаля една win98 със складова програма и нищо друго, няма и интернет. Оплаквания - нестабилна работа, забиване и отказ често да зареди.
При буутване биоса намира 190МВ РАМ, 98-цата също твърди, че паметта е 190МВ. Предположих, че е една плочка 128 и една 64МВ, но като отвприх кутията се облещих...плочката беше една - 256МВ DDR400 ! Свалих я. огледах я за видими дефекти , почистих перата и слота и уина си тръгна кротко, без видими проблеми. До тук добре, но биоса продължава да твърди, че има 190МВ РАМ, 98-цата също.....
![]()
Пуснах memtest86 от UBCD, той също твърди, че има 190 МВ, изчаках го да направи 3 паса и не откри абсолютно никаква грешка.
Та въпроса ми е следния - възможно ли е да е изпукала само част от паметта и то така, че останалата да работи без грешки? Ясно е, че нито биоса, нито мемтеста, още по-малко win98 могат да открият и изолират повредени участъци.
Интересно ми е да чуя вашите коментари!
ПП. пропуснах да кажа,че на друг слот пак същото... но там нямах нерви да чакам пак да се търкаля теста 1 час.