-
Съвет за HDD
Въпроса ми е следния: ще се сглобява нов компютър с C2D 8400, MB c X38, 2GB DDR3... - сравнително як комп трябва да стане. Избора е такъв, за да бъде актуален компютъра в близките 2-3 години (да не вярваш...) и защото ще се въртят на него 2-3 CAD-а. Въпроса ми е, дали да се сложат 2 харда (х250GB) в раид или един 500GB с 32МB кеш. Казват ми, че бързодействието на последния, било като на 2х250GB в раид. Не съм пробвал и незнам. Искам съвет!
10Х
-
Re: Съвет за HDD
И като се счупи единият хард настава голям кеф - особено след като ще има важни данни на него. :)
Ако ще взимаш два харда, по-добре ги вържи в mirror, за да ти е мирна главата. С тая ниска цена на паметта в момента - слагаш 4Gb и едва ли ще усетиш въобще на какъв хард работиш.
-
Ако ще правя РАЙД 0, бих го направил на 2 броя малки дискове (80 или 160 гигабайта) на които ще инсталирам само опреационната система (или системи).
-
а аз бих си купил 4 диска и 3 бих направил раид 5 -а
а 4-ия резервен.
Само че това е само ако имам важни данни да пазя или да работя с тях.
ако нямам такива бих направил като@Stenly "stripe" режима е наистина бърз.
Дисковете които бих взел ще са 250GB Barracuda & WD - задължително Server Edition
захранването няма да е обикновенно , а сертифицирано , и задъжлително хардовете трябва да бъдат охлаждани.
ако имаш пари и искаш сигурност ти препоръчвам раид 5-а поне.
-
По някой път и Райд5 не помага. Имах на единия сървър Райд 5 от 4 скъзи диска по 18ГВ. За зла участ едновременно се сринаха цели 3 (вярно на 6-тата година) и райда се срина и инфото замина. Тук се намеси ежедневният бекъп на базата данни, които правя и наличието на резервен сървър.
В момента силно се препоръчва за Райд - WD RE. Също така и Хитачи. Ако все пак се избере Сийгейт трябва да се търси специално модел за райд, защото обикновените модели имали проблеми с фърмуера в частта за райд.