Здравейте
Някои може ли да ми обясни накратко, как се препрограмират чипове за принтери, (примерно Samsung). Трябва ли някакъв специален програматор и ако да от къде може да се намери...?!
Преглед за печат
Здравейте
Някои може ли да ми обясни накратко, как се препрограмират чипове за принтери, (примерно Samsung). Трябва ли някакъв специален програматор и ако да от къде може да се намери...?!
Значи, накратко:
В принтерите има една интегрална схема която е някакъв EPROM - електрически препрограмируема постоянна памет. В нея освен други работи са записани и кодови таблици които определят как ще пише принтерът в DOS режим, какво е разположението на буквите спрямо техните ASCII кодове.
Този EPROM се вади от цокъла и се поставя на програматор. Програматорът изтрива информацията от чипа и записва новата информация която предварително си си намерил, например копирана от чипа на друг принтер или от Интернет.
След това препрограмираният чип се монтира обратно на принтера и той вече може да ти печата кирилицата която те интересува.
Това обикновено се прави при положение че принтерът е матричен и вместо кирилица печата маймуни и искаш да си печата на български.
И това е по-сложният вариант.
По-лесно е да си намериш драйвер за DOS, срещал съм подобни обаче понеже не се интересувам и не съм запазил линкове.
За съвременните принтери това не се прави, просто се търси драйвер който работи на кирилица.
Ако проблемът ти не е кирилицата ами другите функции на принтера - това се прави със команди, изпращани към принтера - набор от няколко букви които започват със ESC и принтерът ги възприема като команди вместо да ги отпечата.
Ако те кефи да препрограмираш EPROM-а потърси на гугъла "програматор EPROM", ще намериш такива които се продават готови + софтуер за препрограмиране на чипове. Ориентировъчно 20 - 100 лева в зависимост от възможностите.
Все пак кажи какъв е принтерът и какво точно искаш да го направиш. Някой може да е имал точно същия проблем и да те светне какво точно да направиш.
Явно не съм се изразил достатъчно добре. Става въпрос за нов лазерен принтер Samsung (а и другите подобни) и става въпрос за препрограмиране на чипа на тонер касетата, който брой колко копия са направени с нея... Проблемът е, че чипа е доста малък о освен това е запоен(не е в цокъл)
Виж, аз пуснах на Гугъла "Samsung toner cartridge microcontroller" и намерих доста линкове.
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=...ntroller&meta=
Надявам се поне малко те насочвам какво да търсиш.
Ами при пълнене се заплаща стойността на нов чип. :016:Цитат:
Първоначално публикувано от ManiMani
Ако искаш да си го спестиш - разпоява се и се препрограмира - някои фирми имат съответния хардуер. :)
Паметта е EEPROM, а не EPROM. И търсенето в гугъл ще даде коренно различни резултати.Цитат:
Първоначално публикувано от Riki888
Съгласен съм. Освен това подозирам че не е памет ами става въпрос за микроконтролер. Добре е да се види какво е точно означението му върху корпуса, ако въобще има корпус. Ако е микроконтролер - само специализиран софтуер който е за този тип касети.Цитат:
Първоначално публикувано от Cvetanov
Това което търсиш се казва chip resetter
И по-точно SAMSUNG - XEROX CHIP RESETTER !
http://www.chipreseting.com/img/samsungB.jpg
Предлага се от наши комшии--> DATA BILGI ISLEM A.S. - Gazi Cad. Anit Pasaji No:43/B Elazig / TURKEY
Дали работи и върши работа незнам. Когато ми се е налагало да ползвам чип съм си купувал такъв!