Резултати от 1 до 9 от общо 9

чипове за принтери

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2005

чипове за принтери

Здравейте

Някои може ли да ми обясни накратко, как се препрограмират чипове за принтери, (примерно Samsung). Трябва ли някакъв специален програматор и ако да от къде може да се намери...?!

2.  

3. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Re: чипове за принтери

Значи, накратко:
    В принтерите има една интегрална схема която е някакъв EPROM - електрически препрограмируема постоянна памет. В нея освен други работи са записани и кодови таблици които определят как ще пише принтерът в DOS режим, какво е разположението на буквите спрямо техните ASCII кодове.
    Този EPROM се вади от цокъла и се поставя на програматор. Програматорът изтрива информацията от чипа и записва новата информация която предварително си си намерил, например копирана от чипа на друг принтер или от Интернет.
    След това препрограмираният чип се монтира обратно на принтера и той вече може да ти печата кирилицата която те интересува.

Това обикновено се прави при положение че принтерът е матричен и вместо кирилица печата маймуни и искаш да си печата на български.
    И това е по-сложният вариант.
    По-лесно е да си намериш драйвер за DOS, срещал съм подобни обаче понеже не се интересувам и не съм запазил линкове.
    За съвременните принтери това не се прави, просто се търси драйвер който работи на кирилица.

Ако проблемът ти не е кирилицата ами другите функции на принтера - това се прави със команди, изпращани към принтера - набор от няколко букви които започват със ESC и принтерът ги възприема като команди вместо да ги отпечата.

Ако те кефи да препрограмираш EPROM-а потърси на гугъла "програматор EPROM", ще намериш такива които се продават готови + софтуер за препрограмиране на чипове. Ориентировъчно 20 - 100 лева в зависимост от възможностите.

Все пак кажи какъв е принтерът и какво точно искаш да го направиш. Някой може да е имал точно същия проблем и да те светне какво точно да направиш.

4. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Явно не съм се изразил достатъчно добре. Става въпрос за нов лазерен принтер Samsung (а и другите подобни) и става въпрос за препрограмиране на чипа на тонер касетата, който брой колко копия са направени с нея... Проблемът е, че чипа е доста малък о освен това е запоен(не е в цокъл)

5. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Виж, аз пуснах на Гугъла "Samsung toner cartridge microcontroller" и намерих доста линкове.

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=...ntroller&meta=

Надявам се поне малко те насочвам какво да търсиш.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от ManiMani
    Явно не съм се изразил достатъчно добре. Става въпрос за нов лазерен принтер Samsung (а и другите подобни) и става въпрос за препрограмиране на чипа на тонер касетата, който брой колко копия са направени с нея... Проблемът е, че чипа е доста малък о освен това е запоен(не е в цокъл)
    Ами при пълнене се заплаща стойността на нов чип.
    Ако искаш да си го спестиш - разпоява се и се препрограмира - някои фирми имат съответния хардуер.

7. Member
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от Riki888
    Значи, накратко:
    В принтерите има една интегрална схема която е някакъв EPROM - електрически препрограмируема постоянна памет. В нея освен други работи са записани и кодови таблици които определят как ще пише принтерът в DOS режим, какво е разположението на буквите спрямо техните ASCII кодове.
    Този EPROM се вади от цокъла и се поставя на програматор. Програматорът изтрива информацията от чипа и записва новата информация която предварително си си намерил, например копирана от чипа на друг принтер или от Интернет.
    След това препрограмираният чип се монтира обратно на принтера и той вече може да ти печата кирилицата която те интересува.

Това обикновено се прави при положение че принтерът е матричен и вместо кирилица печата маймуни и искаш да си печата на български.
    И това е по-сложният вариант.
    По-лесно е да си намериш драйвер за DOS, срещал съм подобни обаче понеже не се интересувам и не съм запазил линкове.
    За съвременните принтери това не се прави, просто се търси драйвер който работи на кирилица.

Ако проблемът ти не е кирилицата ами другите функции на принтера - това се прави със команди, изпращани към принтера - набор от няколко букви които започват със ESC и принтерът ги възприема като команди вместо да ги отпечата.

Ако те кефи да препрограмираш EPROM-а потърси на гугъла "програматор EPROM", ще намериш такива които се продават готови + софтуер за препрограмиране на чипове. Ориентировъчно 20 - 100 лева в зависимост от възможностите.

Все пак кажи какъв е принтерът и какво точно искаш да го направиш. Някой може да е имал точно същия проблем и да те светне какво точно да направиш.
    Паметта е EEPROM, а не EPROM. И търсенето в гугъл ще даде коренно различни резултати.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Cvetanov
    Паметта е EEPROM, а не EPROM. И търсенето в гугъл ще даде коренно различни резултати.

Съгласен съм. Освен това подозирам че не е памет ами става въпрос за микроконтролер. Добре е да се види какво е точно означението му върху корпуса, ако въобще има корпус. Ако е микроконтролер - само специализиран софтуер който е за този тип касети.

10. Member
    Тук е от
    Oct 2005

Това което търсиш се казва chip resetter

11. Member
    Тук е от
    Apr 2003

И по-точно SAMSUNG - XEROX CHIP RESETTER !

Предлага се от наши комшии--> DATA BILGI ISLEM A.S. - Gazi Cad. Anit Pasaji No:43/B Elazig / TURKEY
    Дали работи и върши работа незнам. Когато ми се е налагало да ползвам чип съм си купувал такъв!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Програмирам/препрограмирам биос и други чипове
    От nothd във форум Приключили продажби
    Отговори: 7
    Последно: 24-03-11, 13:29
  2. Чипове
    От stoinovich във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 09-05-10, 11:11
  3. ПРЕМЕСТЕНО: Чипове
    От fXOrange във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 0
    Последно: 07-05-10, 20:30
  4. Догодина AMD ще се откаже от производството на чипове?
    От IvO™ във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 54
    Последно: 11-12-07, 18:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе