Здравейте
Някои може ли да ми обясни накратко, как се препрограмират чипове за принтери, (примерно Samsung). Трябва ли някакъв специален програматор и ако да от къде може да се намери...?!
Здравейте
Някои може ли да ми обясни накратко, как се препрограмират чипове за принтери, (примерно Samsung). Трябва ли някакъв специален програматор и ако да от къде може да се намери...?!
Значи, накратко:
В принтерите има една интегрална схема която е някакъв EPROM - електрически препрограмируема постоянна памет. В нея освен други работи са записани и кодови таблици които определят как ще пише принтерът в DOS режим, какво е разположението на буквите спрямо техните ASCII кодове.
Този EPROM се вади от цокъла и се поставя на програматор. Програматорът изтрива информацията от чипа и записва новата информация която предварително си си намерил, например копирана от чипа на друг принтер или от Интернет.
След това препрограмираният чип се монтира обратно на принтера и той вече може да ти печата кирилицата която те интересува.
Това обикновено се прави при положение че принтерът е матричен и вместо кирилица печата маймуни и искаш да си печата на български.
И това е по-сложният вариант.
По-лесно е да си намериш драйвер за DOS, срещал съм подобни обаче понеже не се интересувам и не съм запазил линкове.
За съвременните принтери това не се прави, просто се търси драйвер който работи на кирилица.
Ако проблемът ти не е кирилицата ами другите функции на принтера - това се прави със команди, изпращани към принтера - набор от няколко букви които започват със ESC и принтерът ги възприема като команди вместо да ги отпечата.
Ако те кефи да препрограмираш EPROM-а потърси на гугъла "програматор EPROM", ще намериш такива които се продават готови + софтуер за препрограмиране на чипове. Ориентировъчно 20 - 100 лева в зависимост от възможностите.
Все пак кажи какъв е принтерът и какво точно искаш да го направиш. Някой може да е имал точно същия проблем и да те светне какво точно да направиш.
Явно не съм се изразил достатъчно добре. Става въпрос за нов лазерен принтер Samsung (а и другите подобни) и става въпрос за препрограмиране на чипа на тонер касетата, който брой колко копия са направени с нея... Проблемът е, че чипа е доста малък о освен това е запоен(не е в цокъл)
Виж, аз пуснах на Гугъла "Samsung toner cartridge microcontroller" и намерих доста линкове.
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=...ntroller&meta=
Надявам се поне малко те насочвам какво да търсиш.
Ами при пълнене се заплаща стойността на нов чип.Първоначално публикувано от ManiMani
Ако искаш да си го спестиш - разпоява се и се препрограмира - някои фирми имат съответния хардуер.
Паметта е EEPROM, а не EPROM. И търсенето в гугъл ще даде коренно различни резултати.Първоначално публикувано от Riki888
Съгласен съм. Освен това подозирам че не е памет ами става въпрос за микроконтролер. Добре е да се види какво е точно означението му върху корпуса, ако въобще има корпус. Ако е микроконтролер - само специализиран софтуер който е за този тип касети.Първоначално публикувано от Cvetanov
И по-точно SAMSUNG - XEROX CHIP RESETTER !
Предлага се от наши комшии--> DATA BILGI ISLEM A.S. - Gazi Cad. Anit Pasaji No:43/B Elazig / TURKEY
Дали работи и върши работа незнам. Когато ми се е налагало да ползвам чип съм си купувал такъв!