Въпрос за USB външни чекмеджета за HDD!
Здравейте, имам едно питане: Напоследък се появиха едни външни USB чекмеджета за хард дискове, комбинирани както за IDE така и за SATA хардове, като захранването на чекмеджето, съответно на харддиска, който се пъха вътре е от външен адаптер или външно импулсно захранване. Въпросът ми е някой имал ли е опит с такива чудеса на техниката и заслужава ли си да се ползва такова?
Инсталират ли се някакви драйвери и допълнителен софтуер към тези чекмеджета?
Трансфера на данни бавен ли е поради USB интерфейса?
Бави ли се компютъра от USB чекмеджето и т.н.?
Всяка информация ще е добре дошла!!
Евентуално ако някой е ползвал и е доволен, може да ме насочите и към конкретни модели и марки!
Re: Въпрос за USB външни чекмеджета за HDD!
Трансфера е бавен. не трябват допълнителни драйвери / но зависи с каква ОС си?/ Имам WD -400GB -USB с адаптер на 2 месеца.В кутията сна харда си има хеликоптерче - което чувам вече :081: Съвсем леко е топла кутията , но взе да ме нерви хеликоптерчето .
Цитат:
Първоначално публикувано от kris11
Трансфера е бавен. не трябват допълнителни драйвери / но зависи с каква ОС си?/ Имам WD -400GB -USB с адаптер на 2 месеца.В кутията на харда си има хеликоптерче - което чувам вече :081: Съвсем леко е топла кутията , но взе да ме нерви хеликоптерчето . Компа не се бави, ако не се наложи да се събужда харда.
Не е чекмедже, защото не се вкарва в кутията ...
Аз си поръчах за 40 лева кутия на Spire. Утре очаквам да дойде и след няколко дена ще мога да дам мнение ...
Трансфера зависи от много фактори, но ако кутията е USB2.0 Hi-Speed - скоростта е м/у 20-27 МБ/сек. (мегабайта) незнам това бавно ли е, бързо ли е...за мен е напълно достатъчно :).
Трите кутии които съм имал са нямали вентилатори, така че единствения шум е бил от самия хард диск в тях.
Драйвери биха ти били необходими за Win98 или друга ОС която не разпознава сама USB устройствата.
Най-общо казано можеш да разглеждаш кутията като една голяма флашка.
Аз ще се забавя с мнение тъй като GET bg ми объркаха поръчката и не знам до кога ще ме бавят :(
Цитат:
Първоначално публикувано от g_velev
Здравейте, имам едно питане: Напоследък се появиха едни външни USB чекмеджета за хард дискове, комбинирани както за IDE така и за SATA хардове, като захранването на чекмеджето, съответно на харддиска, който се пъха вътре е от външен адаптер или външно импулсно захранване. Въпросът ми е някой имал ли е опит с такива чудеса на техниката и заслужава ли си да се ползва такова?
Инсталират ли се някакви драйвери и допълнителен софтуер към тези чекмеджета?
Трансфера на данни бавен ли е поради USB интерфейса?
Бави ли се компютъра от USB чекмеджето и т.н.?
Всяка информация ще е добре дошла!!
Евентуално ако някой е ползвал и е доволен, може да ме насочите и към конкретни модели и марки!
Виж мнението ми http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg288661
от тази тема: http://forum.setcom.bg/index.php/topic,35734.0.html
с допълнението, че комбинираната кутия за АТА и САТА, която бях взел проработи и с дискове САТА, но честно не разбрах как. :016:
Но според мен кутиите от тази марка са много обемисти. Иначе скоростта на трансфера на данни (за целите за които ползвам външните дискове) ме задоволява.
Току що направих малко тестове на моита кутия за HDD. Освен USB за връзка с PC има и Fireware 1394. В кутията има стар диск Western Digital 10GB с АТА интерфейс. Трансвера през 1394 варира между 25 и 35 MB/s a през USB между 20 и 24 MB/s. Изводите остравям на вас.