здравейте,
чудех се дали може да се смени посоката на въртене на вентилатор, сътветно и въздухопотока(обръщане на вентилатора не става естествено).
става въпрос, по-точно, за кулинг пад за лаптоп.
здравейте,
чудех се дали може да се смени посоката на въртене на вентилатор, сътветно и въздухопотока(обръщане на вентилатора не става естествено).
става въпрос, по-точно, за кулинг пад за лаптоп.
Посоката на въртене на постояннотоковите двигатели зависи от посоката на тока. Размени кабелите.Първоначално публикувано от MiSteR
Няма да стане с размяна на кабелите.
При тези вентилаторчета, вътре има едно чипче работещо на "+12V DC", което управлява намотките. Ако на това чипче се подаде "-12V DC", то въобще няма да "запали".
Да, ако има чип за управление няма да стане. Абе имаше май такава тема във форума и тогава се намери смислено решение....Първоначално публикувано от MitkoS
Ако има възможност обърни вентилатора на другата страна.
Първоначално публикувано от MiSteRПървоначално публикувано от Egu
ми да - това с полюсите не става. просто не се завърта изобщо.
тази тема ако е разисквана нещо не мога да я намеря.
ммм...
a каква е идеята да обръщаш посоката на въртене на вентилаторите? Обясни, може някой да измисли нещо друго.
ами пад-а под лаптоп-а движи въздуха отгоре-надолу(изкарва го отстрани, всъщност), а самия лаптоп взима отдолу и го изкарва отзад.
просто ми се искаше да пробвам дали обратно нямаше да е по-добре.
няма да е по-добре, повярвай ми
идеята ти да ТЕГЛИ топлия въздух ОТ процесора и да го изхвърля навън е по-нискоефективна от това да се ДУХА СРЕЩУ процесора. обяснявам, макар че някой инженер може и да се обоснове с формули - пониженото налягане, което създаваш срещу процесора придърпва въздух от всички страни на процесора, като въпросният въздух на всичкото отгоре е и предварително загрят. духайки срещу процесора се създава далеч по-тясна струя въздух, която е и взета от по-далечно място спрямо загретия въздух до процесора
ако не ти се вярва пробвай срещу ръката си или срещу някое по-чувствително място
ще усетиш напора на струята от вентилатора КЪМ мястото далеч по-силно, отколкото засмукването, обръщайки го обратно...
да де...
може аз да не съм обяснил както трябва. значи пад-а взима въздуха между себе си и дъното на лаптопа и го изкарва отдолу.
аз исках да пробвам обратното - да взима отдолу и да обдухва дъното на лаптопа, откъдето и неговия(на лапито) вентилатор взима въздух.
защо се опитваш да промениш нещо което е конструирано и изчислено точно затова. С тази цел да се вдижи точно в тази посока.
Има си охлаждащи подложки за лаптопи , има ги в почти в всеки магазин.
именно за такава подложка става въпрос.
просто искам да проверя.
трябва сляпо да приемам всичко ли!