Optiarc DVD RW AD-7560-ATA проблем
Здравейте, не съм много убеден, че е за тук тази тема и моля да ме извините ако бъркам.
Имам Sony Vaio VGN-NR38S лаптоп, много си го харесвам. От известно време, обаче, започна да прави проблеми. Като цяло проблемите могат да се разделят на две групи:
1. Не чете всяко ДВД. Не мога да определя някаква зависимост, но в повечето случаи дори не вижда, че има диск. Дори инсталационни, или с филми. Други пък ги чете, но в много редки случаи....Ужасно неприятно. Сякаш няма проблеми със СД, поне досега не съм забелязал.
2. Не записва ДВД нормално. Използвам софтуера, който си е с вистата или Неро. При този от вистата, винаги иска да форматира диска, като си избира някаква "файл незнам какво си систем", форматира диска страшно дълго време и накрая казва, че не може да изпълни задачата, без обяснения. Ако избера формат "мастър" директно записва, без форматиране, но в последствие записаната информация много бавно се отваря, понякога съвсем не. Същото е и с Неро.
Рових доста из нета, четох ...махнах долните филтри, изключвах устройството и оставях уиндоуса да си го намира сам и да си го активира.. Нищо, пак същото.
Само разбрах, че май за сони вайо е обикновен проблем.
Моля, помогнете.
Re:Optiarc DVD RW AD-7560-ATA проблем
Ами струва му се че записвачката е "дала фира" какво толкова му се чудиш...
можеш да опиташ, с флашване на firmware-а, но не вярвам това да и оправи проблема.
По добре потърси от някъде, да си купиш нова и си я сменни сам, те не са скъпи, някъде около 35€, но трябва да е АТА, щом казваш, че е такава
Хм, не би трябвало да е заминала записвачката, защото има нещо записано все пак.. Дори понякога се чете...
Никъде не мога да намеря точния firmware за моето устройство, гугъл не ще да помогне. В сайта на сони, освен че няма точния модел лаптоп като моя/VGN-NR38S/, а и като изтегля от този, който е най-близо/VGN-NR38S/S/ и се опитам да го инсталирам, ми дава че моя си бил по-нов и затова няма да стане.
Едва ли ще стане с Firmware. Търси нова или вземи някоя външна записвачка...
Проблемът е софтуерен и няма нищо общо с firmware.
Цитат:
Първоначално публикувано от tonich
Проблемът е софтуерен и няма нищо общо с firmware.
я помисли малко над това, което казваш, че нещо са ти объркани мислите
хубаво де, като е софтуерен как да го реша?
впрочем линка не е за този модел... не намирам никъде.
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
я помисли малко над това, което казваш, че нещо са ти объркани мислите
Дали?!
Бегом обратно в дата-та, където не правят разлика м/у firmware и software!
Ако не ти се преинсталира, защо не опиташ с някоя виртуална версия на ОС. Най-лесно е с Linux. Имал съм подобен случай заради омазан Уиндоус и след преинсталация се оправи. Логиката е много проста - след като преди е работило, а сега не, то или DVD-то се е прее...ло или нещо се е сбъгявило. Приказките за firmware не са за този случай. Нали въпросните дискове си ги записал с него. Как няма да ги чете? Няма никаква логика.
Цитат:
Първоначално публикувано от Johny22
Нали въпросните дискове си ги записал с него. Как няма да ги чете? Няма никаква логика.
абе ако ще и с записвачката на папата да са записвани, няма никакво значение, просто си му трябва калибриране на оптиката.
Добре де, защо не опиташ да разбереш проблема на ниво ОС ли е или преди нея. Драсни си на 2-3-4 5 двд-та от друг компютър, които са с LIVE OS. Провери дали се четат преди това от твоя windows, и се опитай да заредиш от тях. Ако тези, които се четат зарежда от тях, а от другите не то проблема е в устройството. Смени firmware и опитай пак. Аз бих му почистил и оптиката с малко етилов спирт > 98%. Все пак това е за по-малко от минута работа.
Цитат:
Първоначално публикувано от единак
хубаво де, като е софтуерен как да го реша?
впрочем линка не е за този модел... не намирам никъде.
опитай този http://support.euro.dell.com/support...&fileid=324046
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
абе ако ще и с записвачката на папата да са записвани, няма никакво значение, просто си му трябва калибриране на оптиката.
Aми кажи как става тази калибровка. Хвърляш нещо в пространството и се правиш на умен. Дай решението и ако си прав, ще ръкопляскаме, ако ли не, ще търсим друга причина. По твоята логика ти не би трябвало да си разбираш собственият почерк. Кое устройство ще чете по-добре отколкото това, на което са записани.
От друга страна като се има в предвид, че това е лаптоп, възможно е удар да е повредил механиката.
Ние може да си чешем езиците, колкото си искаме, но има технология за диагностика и отстраняване на изправностите и той освен да пита, трябва и да започне с нещо, за да се изясни картинката.