Надути кондензатори на захранване
Здравейте,
Напоследък много ми върви на надути кондензатори. Та докато чистих захранването на стационарния забелязах, че има 4-5 подути кондензатори. Общо взето не съм забелязал да има някакви проблеми с компютъра, освен че наскоро смених няколко кондензатори на видео картата. Въпросът ми е: има ли смисъл да сменявам кондензаторите сега или да изчакам да се появи проблем с компютъра? И ако трябва да ги сменям, някой може ли да ми препоръча специални марки и изисквания към кондензаторите, освен да отговарят на характеристиките на оригиналните.
Благодаря!
Re:Надути кондензатори на захранване
сменяй сега
чааак пък толкова да се вживяваш за марки на кондензаторите няма нужда ;)
по добре смени цялото захранване, най добре е тъй, после ти си решаваш сам.
Цитат:
Първоначално публикувано от Mindbased
Здравейте,
Напоследък много ми върви на надути кондензатори. Та докато чистих захранването на стационарния забелязах, че има 4-5 подути кондензатори. Общо взето не съм забелязал да има някакви проблеми с компютъра, освен че наскоро смених няколко кондензатори на видео картата. Въпросът ми е: има ли смисъл да сменявам кондензаторите сега или да изчакам да се появи проблем с компютъра? И ако трябва да ги сменям, някой може ли да ми препоръча специални марки и изисквания към кондензаторите, освен да отговарят на характеристиките на оригиналните.
Благодаря!
За смяна са си! Подуването е признак, че са работили дълго време с температура над допустимата. Това води и до изсъхване на електролита, спад на капацитета им и от там влошаване на параметрите на захранването. Търси кондензатори с висока работна температура - 105°C.
ако е хубаво захранването - да , заслужава си
Ама ако е някое обикновенно дори ида му смениш кондензаторите пак ще стане фал.
Аз лично вече не ремонтирам захранвания - не си заслужава.
Купувам ново и толкова.
Подуването на кондензаторите става и от по-високо напрежение от това за което са направени
Пише че са 6,3 ,но ако са били под товар от 10 V се подуват или цъфват за нула време.
Сменят се и то с LOW ESR 105
от Комет са ТМ серията на Fujicon
от MT1 - EXR серията на Hitano
//вероятно има и други производители
Според мен ги остави докато пробият и умре захранването. Mr.TECHNO е прав, че не си спрува труда за ремонта на захранването. Ще ти остане само губенето на време.
Не съм съгласен. Смяна на кондензатори в сервиз струва около 15лв - смяната и работата.
Кучо захранване струва 30-ина лв - два пъти повече и с нищо няма да е по-добро от това със сменените кондензатори. Даже напротив - обикновено, кондензаторите, които ще ти сложат в сервиза са по-добри от тези, които са сложени на ново, евтино захранване.
А ако е марково - тогава съвсем не се вързва сметката да се купува ново.
Малко новини: вече минаха близо 5 месеца от както писах за проблема и ето, че днес го смених с ново за 40 лв, някаква куче марка. Старото ту палеше, ту не, ту буутва уиндолса до старт скрийна и после нищо... и така отива на боклука. А за ремонт в един сервиз на мои приятели ми казаха, че няма смисъл при 8 подути кондензатора и направо ново. От друга страна видеокартата ми е със сменени 5 кондензатора и работи отлични. Благодаря на всички за съветите. Успех!