USB флашка - проблем с размера
Взех що-годе изгодно една флашка 8GB от eBay. Веднага я тествах - пуснах една стара програмка, която пише и после се опитва да чете и веднага излезе грешка. Опитах и с нормално копиране - копирах някакъв сериал над 7 GB и след това се опитах да го пусна. Само един епизод тръгва - останалите не.
Чувал съм, че може да се флашват паметите и да се смени размера - което физически е невъзможно и затова пова да се маже върху едни и същи области. Как мога да форматирам паметта в реалният й размер, ако наистина това е проблема? разбира се, че може да се окаже, че просто е скапана и нищо не може да я оправи.
Re:USB флашка - проблем с размера
Форматирай я под NTFS , така можеш да записваш файлове по големи от 4ГБ , от пропъртис след форматирането ще видиш размера какъв е.
Windows форматира без мрънкане до 32GB (темата скоро се чепка), а в "пропъртис" ще види това, което флашката иска да се види.
Методът с копиране и четене на файлове е желзен. Само дето е добре да се вземе 1GB (примерно) файл, да се запише като test1.test, след вадене и слегане на флашката да се прочете. Ако е ОК, файлът се копира като test2.test и пак вадене/слагане/четене и така до първата грешка. Така съм тествал 256GB флашка, дали NTFS, ext3, ext4 - все тая: беше си чисто 8GB.
Тествах с някаква програмка testdrive.exe, която точно това прави - запълва флашката с големи файлове и после запова да ги чете един по един. При запълването всичко си тече добре, но при четенето веднага дава грешка.
Когато копирам файл той се чете, но очевидно информацията в него не е наред - т.е. не е същата. Това лесно се проверява, като се копират на цялата памет филмчета. Само на някои се появява превю и само те тръгват евентуално, а останалите са повредени.
Това си го обяснявам с грешен размер на паметта и файловете се пишат един върху друг. Преди време имах такъв проблем с плеърче - ако го форматираш и запишеш малко файлове, то те тръгват. Като запишеш повече се омазват един върху друг.
С въпросната флашка опитах няколко пъти да я форматирам, включително и на NTFS но омазването си остава. Така че въпроса е, с какъв инструмент да форматирам флашката до реалният й размер, който предполагам е 1GB, а не обявените 8?
В предния пост написах, че ОС ще види това, което флашката подава като информация. А тя подава 8GB.
Редно е да се използва инструмент за префлашването й, който да оправи нещата така, че да няма последващи гимнастики - флашката да си декларира реалния капацитет.
Не съм опитвал, но по-късно мога да пробвам и това: флашката да се боцне в РС-то, да се рестартира с диск на някоя програма за манипулиране на дискови дялове, като безплатния EaseUs Partition Manager, Paragon Partition Manager, GPartEd и др.под. и да се опита дали ще иска да създаде 1GB дял върху наличните му декларирани 8GB. И вече да се стискат палци контролера на флашката да разположи този дял върху реалните 1GB...
Още един които си е взел ЕВТИН ПРОБЛЕМ вместо флашка :))
Все пак трябва да си доволен. Имаше едни други потребители които бяха си взели 128GB (уж) за около 60-тина долара...
Затова хората са казали, че евтиното излиза по-скъпо...
Малко ще и се помъчиш, ще те поизнерви и накрая ще я метнеш в коша и ще купиш "скъпа" флашка за цели 25 лв :)
Все пак успех с начинанието, не и се коси много, много... Не си нито първия нито ще си последния... :Drinks:
Отваряш флашката (разглобяваш я), записваш модела на контролера и я флашваш със специализиран софтуер. Поправял съм 2-3 такива, но играчката и нервите не си струва, а и все пак това са флашки с ниско качество, които след известно използване дават и други дефекти.
Преди около 3 години бях отворил тема за този проблем във форума, но не беше приет насериозно
https://forum.setcombg.com/index.php?topic=38747.0
тук съм описал как се оправят (поне моделите, които бяха актуални тогава).
Цитат:
Първоначално публикувано от zhelko
Отваряш флашката (разглобяваш я), записваш модела на контролера и я флашваш със специализиран софтуер. Поправял съм 2-3 такива, но играчката и нервите не си струва, а и все пак това са флашки с ниско качество, които след известно използване дават и други дефекти.
Преди около 3 години бях отворил тема за този проблем във форума, но не беше приет насериозно
https://forum.setcombg.com/index.php?topic=38747.0
тук съм описал как се оправят (поне моделите, които бяха актуални тогава).
Опитах с MP3 Player Disk Manager - форматира ми я на 4GB, но след като я тествах пак даваше проблеми.
Интерсното в случая е, че ако пак я форматирам през Windows, пак става на 8.
Колкото до разглобяването, малко трудно стана, че е една такава капсулована. Но в крайна сметка извадих "съдържанието". Но всичко е монолитно - пластмасова пластинка с размери 25:11:1.5 мм. В един ия край са четирите конекторчета са връзка, а в другия край две малки, явно за светодиод, който в случая липсва защото корпуса е изцяло метален.
Липсват каквито и да е означения - дори буквичка няма!
Както и да е, ще си искам парите обратно, а флашката за сувенир...
Цитат:
Първоначално публикувано от TishoD
Опитах с MP3 Player Disk Manager - форматира ми я на 4GB, но след като я тествах пак даваше проблеми.
Интерсното в случая е, че ако пак я форматирам през Windows, пак става на 8.
MP3 Player Disk Manager върши работа за МР4 плеъри, не знам защо не става за флашките. Искай си парите, а тази си я ползвай за неважни файлове, примерно за FM трансмитер ( като не записвай много информация, до около 500 МВ мисля ще работи горе-долу нормално).