Резултати от 1 до 3 от общо 3

Избор на мултиф. устр.!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    4
    #1

    Избор на мултиф. устр.!!!

    Здравейте колеги. Прочетох доста теми в различни форуми, но все още имам доста въпроси отностно мултифункционалните устройсва (копир+принтер+скенер), на които се надявам да ми отговорите.

    Първо да обясня за това какво точно търся: трябва ми за домашни условия; натоварването му ще е около 4-5стотин до хиляда стр. на месец; факс не ми трябва;да сканира бързо и също да притирва много бързо; държа скенера да работи много добре; незнам дали може, но бих желал да може сам да си идърпва листите за сканиране, да ги сканира от двете страни и после да ги разпечатва, както е при големите копири; принтера да е лазерен, цветен (като цветно няма да се принтирва толкова често) и да вади хубаво качество; консумативите му да са евтини; цената да е около 500-700лв.

    Въпросите са ми:
    1) За да е добър един скенер, какво трябва да се гледа в характеристика му? (резолюцията му - тези dpi или нещо друго, тъй като има скъпи модели с 1200Х600dpi и евтини модели с по-големи dpi?)
    2) Има ли такива устройсва, който сами да си вземат листите да ги сканират от 2-те страни и да ги печатат или това е само при Копирите?
    3) От голямо значение за мен е скенера освен да сканира хубаво, да го прави много бързо, защото имам понякога да сканирам документи по доста страници. Въпроса е има ли такова "животно"

    Това са въпросите ми. Моля по-компетентните от мен да ми отговорят първо на тези въпроси (а и да ми разяснят още за тези мултиф. устр., за да вляза в час) и след това да си кажат препоръката за точна марка и модел и защо са избрали него.
    Много ще съм ви благодарен!

  2.  
     
  3. dva
    dva е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Mar 2006
    Мнения
    86
    #2

    Re:Избор на мултиф. устр.!!!

    Първо - 5к страници на месец са си значително натоварване. Допълнително искаш и да е цветен. Това са 300-1000 лв. на месец само за консумативи!
    Ако ще печаташ/копираш почти само монохромно, устройство с каруселен механизъм е добър избор, защото цветните барабани не се изхабяват при черно-бял печат. Познават се най-лесно по това, че скоростта монохромно/цветно е 4:1. Еднопасовите устройства са с равна скорост цветно/монохромно, но само по-скъпите модели си отделят цветните барабани.
    Много от по-евтините устройства имат само двустранно печатане, т.е автоматично от едностранни копия копират двустранни оригинали.
    Каруселно у-во е например Xerox Phaser 6121MFP/D, с автоматичен двустранен печат, но за двустранни копия от двустранни оригинали се налага да завъртиш оригиналите.
    От HP първото устройство, което има автоматично двустранно копиране и печат е HP Color LaserJet cm2320fxi (около 1400 лв с ДДС). Но то е еднопасово и не може да отделя цветните си консумативи при монохромен печат. Отделя ги следващия модел, CM3530, там обаче цената няма да ти хареса (около 4600 лв с ДДС).
    Ако имаш по-точна представа колко моно/цветни страници ще печаташ и колко ще копираш, може да си направиш точна сметка за 1-2 години кой модел колко ще ти струва с консумативите. Или да ти го направят търговците, все пак си клиент.
    Но задачата ти не е лесна и няма според мен да минеш без компромиси. За този ценови диапазон, 700 лв, с това натоварване, ще те изкара през комина с консумативите което и да е цветно лазерно устройство.
    Ето и отговори на въпросите ти:
    1) Дoкументи се копират на оптична резолюция 300 или 600 dpi, по-висока резолюция едва ли ти трябва Устройствата с CIS скенери са по-евтини, по-компактни, по-икономични от към енергия, но имат много малка зона на фокусиране и по-криво цветопредаване. Другите са CCD.
    2) Устройството се казва ADF, и механично прекарва листа над скенера. Има и такива ADF, които сканират двустранно, като въртят автоматично листа или с еднопасово двустранно сканиране (само при много скъпи устройства).
    3) Винаги има нещо малко по-добро/по-бързо и два пъти по-скъпо. Повечето производители дават скорост на копиране равна на скоростта на печат, но често слагат под черта забележка, че става въпрос за печатане на много копия от един оригинал. В ниския и среден клас все пак може да разчиташ на скорост 10-20 страници А4 в минута в нормален режим.

  4. Novice
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    4
    #3

    Re:Избор на мултиф. устр.!!!

    Благодаря за отговора колега. Корегирах обявата си - объркал съм 4-5стотин до хиляда стр. имах предвид. Като цветното няма да е повете от 100стр. на месец и то като говориме, че няма да е абсолютно всеки месец по толкова, но примерно да кажем по толкова максимум.
    Написал си ми доста неща, които даже не съм чувал и трябва още доста да чета преди да реша.
    Ще се наложи да си намаля доста от критериите:
    На първо място да речем ще търся ADF (както ми спомена, че се нарича) само с едностранно копиране
    Второ ако се наложи, за по евтини консумативи, няма да копирам цветно, защото на мен ми трябва основно за сканиране и копиране на документи с текст и с диаграми, а цветно принтиране ми се налага рядко.
    Трето - наистина държа много на добър скенер, затова ще погледна от тези CCD , които спомена
    А за бързината, тя не е толкова критерии, просто имам скенер HP scanjet 4400c , който сканира много много бавно, та е хубаво да е поне 1 идея по-бърз от него (не съм работил с други)

    Още един път ти благодаря за изчепателното мнение и ако може да те помоля да ми кажеш от къде мога да прочета такава полезна информация, каквато ти знаеш, защото повечето теми , които аз гледах, са свързани с предлагане на даден тип МФУ и обясняване за него, а аз незнам основните неща за тези устройства.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Помощ за избор на сателитен приемник / FAQ - избор, препоръки
    От hristoslav2 във форум Сателитни, кабелни и ефирни приемници
    Отговори: 2
    Последно: 30-10-13, 19:31
  2. избор на ТВ, кой ли от голямия избор на пазара
    От sa6o_767 във форум Телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 20-12-11, 19:49
  3. Избор на Хардуер...Избор на фирма
    От connect във форум Общ - хардуер
    Отговори: 14
    Последно: 28-11-05, 20:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе