Странен проблем с хард диск
Днес се занимавам с много странен лаптопски ХДД.
Проблема е в изключително бавния трансвер. Уиндовс 7 зарежда за около 10 минути.
Харда не скърца или каквото и да е било... Проблема се е появил при неправилно изключване.
Реших да погледна за лоши сектори, намерих няколко, но по интересното е, че в основния партишън, сканиращата програма сканира много странно... тръгва, спира, тръгва-спира. само на едно място намери лоши сектори, на на първия дял (15% от диска) сканирането е така, после продължава нормално....
Някакви идеи ?!
Re:Странен проблем с хард диск
случвало ми се е няколко пъти
винаги около откровено лошите има и съмнителни, като тестването около тях се забавя, докато се чуди програмата наред ли са или не. повторно и потретно сканиране или регистрира нови, или продължава да се чуди
ако проблемът е предизвикан от удар и задиране на главите, проблемът е локален и се решава с изолиране, рязане и оставяне без партишън на мястото, но ако е глобален за целия хард, решението е "честито нов"
Не е от удар а от неправилно изключване...
Цитат:
Първоначално публикувано от glowndark
Не е от удар а от неправилно изключване...
Предложението ти е да изолирам всички сектори на които HDD се чуди така ли?!
Свали си едино Hiren's BootCD от тук:
http://www.hirensbootcd.org
Запиши си iso-то на диск и сканирай с HDD Regenerator.Ако след него останат въпросите лоши сектори,прехвърли информацията от диска ако ти е ценна и форматирай с MHDD.Ако и след формата с MHDD не се оправят,или отдели местата с лоши сектори от харда като нови дялове които няма да използваш,или се ориентираш към нов диск.Успех!
Как се инсталира и работи с Hiren's BootCD тук:
Инсталация:
1.Записвате диска, като изображение/Burn image to disk/, на минимална скорост.
2.Поставяте диска в оптичното устройство.
3.Настройвате в BIOS първо стартиращо устройство /First boot device/ да е CD/DVD.
4.Натискате клавиш F10 за да запомните настройките.
5.Рестартирате и избирате някоя от представените опции
Благодаря за полезната информация. По интересно ми е как се форматира с MHDD, защото не съм го правил...
Не е ли по-добрия вариант да се използва софтуера на производителя?
Както софтуерът на производителя,така и MHDD ще форматира на ниско ниво и след формата няма да има нито mbr нито partition tables.МHDD e Very low level Hard Disk diagnostic tool.Работил съм с него и затова ти предлагам да опиташ.Съмнявам се,че лошите сектори при теб са на физическо ниво и затова преди да форматираш ти предложих първо да сканираш с регенератора.
Повече за MHDD тук:
http://real-world-systems.com/docs/MHDD_en_manual.html
каквото и да ползваш, лошият сектор е лош сектор и в дългосрочен план оправяне няма
ако лошите сектори са в първите 100МВ, отделяш ги в партишън, който не форматираш и т.н., и това е
предложените сканиране и форматиране от Features принципно са верни, но е безумие да разчиташ на заминаващ диск...
P.S. low level форматът "преначертава" харда, като наистина има вероятност физическите повреди да бъдат прескочени при новото разграфяване, но може и да не бъдат. mhdd е много добра програма, а ако решиш да си поиграеш с нея ти давам следния съвет - при първия признак на поведение като досега (забавяне и залепване на тестовия процес), спираш и пристъпваш към цепене на партишъни. mhdd залепне ли, работата е дебела :)
Нешо малко запецнаха нещата. HDD се вижда като устройство 6 и нито MHDD или WDClear не искат да работят с него?! Дска е в IDE Mode...
Някакви идеи?
прати ми го да го оправя - пари не ти искам.
спешен ми е, за утре....
Благодаря за отзивчивоста все пак!
След като го виждаш като устройство 6,натискаш 6 и пишеш erase.
и какво ще постигне с това !?!?!?!?!!?
Оправих се. Благодаря!
Пуснах Write Zeros на WD да видим, какво ще стане... Няма много детайла информация, но дано поне свърши работа...
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
и какво ще постигне с това !?!?!?!?!!?
Ще покаже с кой от дисковете иска да работи.MHDD работи директно с порта на който е закачено устройството 170h 1F0h 100h.