Избор на рутер.Посочени модели.
Здравейте.Искам да си взема рутер, но изобщо не съм наясно с нещата.Спрял съм се на няколко модела, но, ако имате предложения съм готов да ги изслушам.Ценови диапазон 70-80лв.Ето и на какво съм спрял:
1.TP-LINK TL-WR842ND
2.TP-Link TL-WR941ND
3.D-Link DIR-605L Cloud Router
Интересува ме, ще мога ли да сложа парола за достъп до WiFi и при трите рутера и при кой ще имам най-бърз трансфер на данни през WiFi?Друго което ме интересува е, при положение, че нета ми идва по оптика, а при всичките рутери входа е за обикновен кабел как ще станат нещата?
Благодаря предварително.
Отговор: Избор на рутер.Посочени модели.
1. И за трите модела имаш достатъчно данни за скоростта на трансфер. Общо взето са в low end ценовия диапазон, но за домашно ползване ще ти свършат прекрасна работа.
2. Естествено, че ще можеш да си сложиш парола за безжичния достъп. Става чрез елементарни настройки, когато си инсталираш рутера. В ръководството най-вероятно е написано като за талибани. На същото място можеш да ограничиш достъпа И по MAC адрес, което не е панацея, но е за препоръчване ако имаш някакви ограничения от доставчика по скорост или обем.
3. Нещата относно оптиката ще се получат, като си купиш медия конвертор. Не мисля, че е редно да ти препоръчвам фирма за закупуване, просто напиши в Google "медия конвертор". От там нататък избора е твой. Фирми, фирмички и марки конвертори колкото искаш.
Медия конвертора не си ли е грижа на доставчика?
Не и ако в договора е описано как ще доставя интернет до клиента и особено ако клиента е пожелал да използва този вариант. Предполагам, че така се е случило, доставчика е обяснил плюсовете на оптиката. А и навремето никой доставчик не ми е купувал мрежова карта. Той би могъл да ми я инсталира и конфигурира безплатно, но ако си я купя от него.
Това разбира се е лично мнение, не знам каква е конкретната ситуация.
Имам 841ND на TP-Link - затова ти препоръчвам техен модел - добро съотношение цена/качество.
Твоят модел е WR941ND версия от 2.0 нагоре,за да имаш опция да сложиш - DD-WRT при нужда - www.dd-wrt.com | Unleash Your Router.