1 Прикачен файл(ове)
 Моля за помощ за един транзистор
  Здравейте. Приятел ми се обади с проблем в принтера. Отивам, отварям го и виждам един изгорял SMD транзистор.Проблема е, че е пукнал точно надписа и не се вижда почти нищо. Ако някой има идея какво може да се сложи на това място, ще ми бъде от голяма полза. Направих снимка да се види по-ясно за какво иде реч. По платката няма други такива транзистори. Принтера е HP psc 1215, всичко в едно. Транзистора е някъде около USB входа. 
Забравих да спомена, че принтера си се инициализира нормално, всичко си светва и предполагам че ще може да копира нещо без компютър. Проблема е точно в това, че не работи никаква връзка с компютъра - тикаш кабела и все едно е откачен от другия край, няма реакция.
     Отговор: Моля за помощ за един транзистор
  Вероятно той участва във връзката по USB с компа. Виждам, че платката има бял печат. Можеш ли да видиш какъв надпис има за транзистора? Трябва да е V нещо си. Или качи снимка в широк периметър около него.
     1 Прикачен файл(ове)
  Точно там е и проблема - USB порта. Търсих за такъв транзистор и намерих това:
 BFT92  W1   W4   Si-P    BFQ51, BFQ52        Min, UHF-A, 20V, 25mA, 5GHz

W1  беше единствения транзистор, който започва с W. A 5Ghz ?!? Може ли да е този?
Не ме бърка да запоя какъвто и да е транзистор там - има място даже и за KT825:)
  Ами не знам, но не ми се вярва да е необходим транзистор чак с такава висока честота. До колкото се вижда означението му е CR200. Можеш да опиташ с някакъв друг транзистор, но по-добре е да се издири от сервиз принципната схема на платката (или да се види на друга платка за точното означение).
А дали въобще е транзистор??? Има и диоди в такъв корпус. Разгледай внимателно спойките дали и трите му крачета са свързани с писти.
  Прав се оказа, не е транзистор. Като го свалих и се видя, че свързва двата дата канала към маса. Всъщност единия беше с около 8ома съпротивление, другия клонеше към безкрайност. Явно е нещо като защита, понеже и R200, R201 и R203 бяха думнали също. 201 и 203 изглеждаха по 22 ома и сложих такива, 200 почти не се чете, но разпознах
 1?2, демек към 1 кило. Оставам го без "транзистора", като занеса платката и  сглобя принтера ще видя какво ще стане.
  Струва ми се, че в опита си за ремонта на принтер струващ не повече от 20 лв, ще оставите човека без компютър (или поне USB-та) :))