Въпрос към админите относно хардуерна защита на HD
По точно ме интересува от каде може да се вземе или направи такъв тип защита? Става въпрос за това когато закачищ HDD в чекмедже или в кутията на IDE/SCSI да може да се ЧЕТЕ САМО ОТ НЕГО!!! Има такива контролери но цената им е към $250
http://www.ics-iq.com/show_item_242.cfm
Кажете друго решение!!!
opaaa, tuka ne moga da ti pomogna (v smisal 4e ne sam zapoznat)... Sorry.
P.S. Pitai Kayso ili DeathKnight
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by didoriginal
opaaa, tuka ne moga da ti pomogna (v smisal 4e ne sam zapoznat)... Sorry.
P.S. Pitai Kayso ili DeathKnight
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
<offtopic> Като не можеш да помогнеш не е нужно да го пишеш. Мълчанието е злато, както се казва в този случай. А какво значи "Pitai Kayso ili DeathKnight"? Само те ли се предполага, че разбират от такива работи? </offtopic>
По-добре кажи "питай модераторите", защото те били 50 и в момента пропусна 47 броя, които също могат "да те сритат в кокалчетата", а да неговорим за админите ....[:D][:D][:D]
-------
Ей, разби ми спокойния сън докато разбера какво искаш....
Знам че такава защита има в Linux, можеш да си заключиш само за четене...
или на кратко:
2 Варианта :
A: LINUX (HDD properties - Read ONLY) - препоръчителен вариант (на Knoppix-a с който аз работя по-подразбиране е пусната тази опция)
B:Windows XP (или Win 2000) ---- DISK C / Security / PERMISSIONS - READ & EXECUTE (само оставаш активно)
( и за XP да не забравиш да изключиш SIMPLE FILE SHARING от CONROL PANEL/FOLDER OPTIONS)
DeathKnight, за Линукс не знам (или по скоро съм чувал че е така), но "В" варианта, който предлагаш няма ли да сработи само за конкретния диск, който е поставен. Доколкото разбирам от въпроса той иска това да става с всеки диск, който постави по-принцип...май така схващам въпроса!?!
Защото ако идеята мо е да сваля диска и поставя друг на негово място и той да си остава само readonly (или същия го мушка в друг компютър) според мен пермишъните ще са невалидни.
Интересен върпрос :)
Primetime :) това много лесно може да се промени с една програмка (няма да я пиша аз!!!) или просто да си го цъкаш на всеки диск (аз за това препоръчах LINUX-а, там това може да е по-default)
Но алтернативата е 0:250$ [:)] нали
Имам в предвид хардуерна защита за по-малко пари.
Но все рак Ви оставям да мислите през weekend-a :)
RU-BOY: Той иска да слага явно различни дискове, и да ги чете без да има опасност да се изтрият, с критични данни и доказателства за съда...
Май имаше IDE контролери с опция READ ONLY ...
Поясненитео беше добро, но все пак това е форум и за това хората влизат с прякори. Това, че имаш възможност да видиш от каде влизам си е твоя работа, но си мисля че съм дал достатъчно информация за да можете да разберете какво търся!!!
И това "Май имаше IDE контролери с опция READ ONLY" нищо не ми говори!!! Дай повече инфо!!!
Georgyg, това го прочетох от сайта и го разясних, понеже и аз първоначално не можах да включа за какво става въпрос, не съм те трасирал пък и нямам намерение ... (да не си вадиш грешни изводи, правото на анонимност ти е гарантирано). Забравил съм да добавява (sorry) питай в някоя от фирмите които продават RAID контролери дали имат опция за заключване READONLY от IDE-биосa. Беше ми изпадало нещо подобно преди доста време, но не помня вече.
Та като сте се заговорили за линукс. ext2 и ext3 като файлови системи поддържат една подобна слабоизвестна опция. Става дума за атрибут който забранява файла да бъде променян/изтрит включая и от суперюзъра. Отделно идва момента че суперюзъра може да свали съответният атрибут. Това обаче важи само за файлове и само за линукс. Защото ако на каквито и да е прозорци подкараш софтуеър позволяващ ти да четеш/пишеш ext2/3 то той изобщо не би обърнал внимание на файловите атрибути. Другия момент при линукс е че дори да монтираш една файлова система read only, винаги при наличие на суперюзърски права диска може да се премонтира за четене и писане. Та в това отношение линукс има една много слба страна - на него наистина може да се направи всичко от към страна на сигурност при наличието на съответните знания. акто и да се разбие всяка една защита.