Помощ, за Записва4ка!!!!!
Taka, znachi stava vapros za edno CD-RW "Digital Research Tech" 48x16x48!
Markata e malko izvestna moje bi za vas no samo znam che e vkarana ot
USA!Ta znachi problema e slednia:
Zapisvachkata si a zasicha normalno kato Master na IDE2 i Slave na IDE1, no tova ne e ot nai golqmo znachenie.Zarejda si Windows normalno.Otivam v Device Manager > CDROM > Settings... i problema e to4no tuk! Ne mi dava da aktiviram DMA!? Zna4i kato go markiram mi izpisva slednoto neshto:
"DMA might not be compatible with your controller,hard drive,or CD-Rom drive.Contact your hardware manufactuer,or check their Web site to verify that the hardware device supports DMA.Click OK to enable DMA."
Davam OK!Restartira PC-to, otivam v DM>CDROM>Sett.. i pak sashtoto :(!
Help molia vi!!!
като начало се сещам за две неща, които да провериш.
1. влез в биоса и се увери че е разрешен Ultra DMA режим за всички IDE канали.
2. Ако дъното ти има диск с драйвери за операционната система която ползваш, трябва да са инсталирани. По-специално Busmaster драйвери за IDE контролера.
Ако проблема не е в тези неща, може да е в самата записвачка. Провери дали няма някакви джъмпери или нещо друго (освен тези за master / slave). Не ми се вярва да не поддържа DMA режим, щом е 48х.
След като направиш всичко това което ти каза D.H.V. и най-важното да инсталираш драйверите на дъното, пробвай това:
След като си маркирал ДМА и то иска да рестарира системата, откажи му. Влез пак в настройките на у-вото и виж дали е маркирано, ако не маркирай го и чак тогава рестарирай. Звучи много тъпо, но поне 2 - 3 у-ва на 2-3 различни системи правят точно този номер... става въпрос за по стари такива... но дано да ти помогне...
Моята стара philips 12x8x32 OEM изобщо нямаше DMA. Работеше само на PIO и това бешв положението.
1. Убеди се, че CDRW-to поддържа DMA, а не е от рода на PIO (Multi DMA Mode 2)
2. И да е DMA не казваш какво ти е дъното нито на каква ОС си.
3. Така като чета си на Win98 и ако дъното ти е старо (Socket 7 с VIA чипсет примерно), дъното уж е DMA33, ама на всяко IDE повече от едно DMA не можеш да сложиш.
4. Съобщението за DMA-то е стандартно и се показва винаги при Win98.
5. Както казват по-горе сложи драйверите за дъното и нови 4in1 за VIA или подобни за Intel.
6. При такива проблеми пишете повече за хардуера :)