ПОМОЩ: Reboot sled kato mashinata poraboti
След като машината ми поработи известно време започва да се ребоотва. Машинката е на около 3 месеца и го прави от около 1.
дъно Елитгруп K7SOM+, 512MB Viking PC133 SDRAM, video + audio onboard.
Смених паметта с 2 модула ь 256 МВ QDI - същата история. Един колега смята, че проблема е в захранването. Някои да има идеи?
То че може да е от захранването може, но може и да е от охлаждането на процесора.
Да, забравих да спомена процесора - Athlon XP 1800+, радиатор Evercool, не помня модела, с медна основа и алуминиеви ребра...
Както и да е, според датчика за температура никога не съм успявал да го загрея до повече от 58 градуса, а ми е ребутвал и при 53.
според мен най-вероятно е захранването ти
Има ли как да го диагностицирам сам, или трябва да го мъкна до фирмата?
Единственото което можеш да направиш да си видиш кави са ти напреженията. Обикновенно програмките които показват температурата показват и напреженията.
Показват много странни стойности за -12 и -5 волта
за -5 показва -1.4
за -12 показва -9.7, -10
Положителните напрежения отчитат съвсем коректни стойности.
Пробвай да оставиш само у-вата с който да боотнеш windows, само хард, видео карта и т.н. С цел да намалиш натоварването на захранването.
Точно такова рестартиране ми се е случвало с лоша рам памет, или не добре конфигурирана такава. Но щом викаш, че си пробвал с друга памет, незнам.
Ами няма какво да разкача освен CD-то, всичко останало е на дъното, вградено...
мъкнеш РС-то във фирмата и им висиш на главата, обясняваш им какво прави компютъра и че мислиш че най-вероятно е захранването (обикновено като направя така с компютъра на някой познат, и първо започват да ми обясняват че НЕ СЪМ инсталирал ПРАВИЛНО Уиндос-а, или щото било ПИРАТСКА версия например, след като им кажа че знам серийния номер на Уиндовс-а наизуст от инсталации, минават на вълна "остави компютъра" ще го "оправим", след час-два пак цъфвам във фирмата и ми обясняват че били ИНСТАЛИРАЛИ драйверите КАКТО трябва и всъщност компютъра си е наред, обаче аз винаги ходя по такива места подготвен с някое и друго СД, и като им фрасна един PassMark Burnin Test примесен заедно с 3ДMark и машината като захецне на втората секунда и всички "техници" почват да мигат в недоумение... така е с компютърните фирми в Бургас с две думи)
Мда, явно така ще трябва да стане. Ще взема да си направя един диск с имидж на инсталацията, че не ща пак да слагам сървис пак-ове ъпдейти и прочее, ако някой гений реши да (пре/до)инсталира. М/у другото, аз буутнах и едно CD с Knoppix (Linux distro) и пак успя да забие (с него заби, не ребуут-на). Снощи го мъчих с PassMark Burnin, доста изтърпя, но все пак ребуут-на. После пак го пуснах, вдигна темп. на процесора до 58 гр. държах го така около половин час, но не падна.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">мъкнеш РС-то във фирмата и им висиш на главата, обясняваш им какво прави компютъра и че мислиш че най-вероятно е захранването (обикновено като направя така с компютъра на някой познат, и първо започват да ми обясняват че НЕ СЪМ инсталирал ПРАВИЛНО Уиндос-а, или щото било ПИРАТСКА версия например, след като им кажа че знам серийния номер на Уиндовс-а наизуст от инсталации, минават на вълна "остави компютъра" ще го "оправим", след час-два пак цъфвам във фирмата и ми обясняват че били ИНСТАЛИРАЛИ драйверите КАКТО трябва и всъщност компютъра си е наред, обаче аз винаги ходя по такива места подготвен с някое и друго СД, и като им фрасна един PassMark Burnin Test примесен заедно с 3ДMark и машината като захецне на втората секунда и <font color="limegreen">всички "техници" почват да мигат в недоумение... така е с компютърните фирми в Бургас с две думи)</font id="limegreen">
<div align="right">оргинално мнение на Eddie</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
И в София е така и в един друг голям град, където съм аз [:D].
Имам неприятното усещане че ше сменяш дъно ама дано да не съм прав .Ако се окажа прав зимай ДДР и не се занимаваите с тия вградени работи!!
значи две възможности според мен:
1. охлаждане - топлинен проблем
2. захранване - напоследък страшно много боклуци се навъдиха