Избор на 27" монитор за графичен дизайн
Моля препоръчайте ми 27" монитор за фото, илюстрация, графичен дизайн.
Моделите, за които размишлявам са:
HP Z27i - с най-ниска цена около 1100лв. и
EIZO EV2736WFS - най-ниска цена около 1500лв.- максимума пари, който с мъка бих дал, ако няма по-достъпен вариант.
Ще се ползва в sRGB.
Четох ревю в Overclockers.ru
HP Z27i го дават sRGB – 98.1% и 99% после калибровки
EIZO EV2736WFS - sRGB – 95.5%
Слабостите на HP Z27i са неравномерна подсветка на черно и нисък контраст.
Доколко тези неща са от значение на практика, струва ли си още 400лв. за EIZO-то
Има ли други варианти за около 1000лв.?
...Dell ми се струват по-проблемни и са до късмет на бройката.
Благодарен съм за взето отношение по въпроса.
Отговор: Избор на 27" монитор за графичен дизайн
Да за ШИМ зная и това да няма е задължително.
Също предпочитам новото полуматово покритие, без кристален ефект.
Специално контраста си е от голямо значение, неравномерното осветяване - зависи в каква степен е видимо след настройка. Всички лсд-та с лед подсветка имат проблем неравномерност и е до бройка.
Потърси информация за наличие на ШИМ/PWM/ над 30% яркост и стой далеч, ако има.
Друго за което да гледаш е glow ефект. Трябва да видиш мониторите на живо - само с картинки и ревюта не става...Обаче, не знам къде ще ги сравниш, като знам как магазините "имат" наличнa по-скъпа техника:)
AHVA панел...не е лош, обаче асамблирането не е много силна страна на АUO, възможна е неравномена подсветка в голяма степен. Иначе имат добър контраст, цветопредаване...бялото-малко жълтее, има glow ефект...възможно е "image retention" - задържане на образа/отпечатване на контрастни обекти за кратко, след което изчезват - ефекта, няма общо с плазмата:)/
PLS на Самсунг имат добра подредба на субпикселите и има острота в образа, хубаво бяло, glow и по-слаб контраст, цветопредаването е на ниво.
Ако искаш добър контраст, може да търсиш нещо с VA панел. Важен ли ти е ъгълът на виждане?
Полуматовото покритие и на мен най-много ми допада. Острота и редуциране на отблясъците. Чистият мат в комбинация с ЛГ панел = на зърнест образ.
Dell P2715Q ще ти е супер.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Tommorow
Dell P2715Q ще ти е супер.
79% RGB ,нормално за 6 битов IPS това е монитор от нисък клас само дето е 4к .. хубавите Dell са U - серията
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
79% RGB ,
Като умишлено не видя sRGB 99%, което търси питащия...4к са си 4к. Въпрос на предпочитания при ограничен бюджет. Монитор се избира с очи и очите са ми по-важни от монитора. Калибрацията съм е поверил на един Datacolor Spyder4Elite и това колко % sRGB или Adobe RGB има не го интересуват съществено, резултата винаги е каквото виждаш е същото което излиза от печат.
Е, то ако покрива 79% от Аdobe RGB си е много добре:) Те повечето едвам докарват 60%...Питащият да гледа за липса на ШИМ или поне да е с честота 1kHz, при яркост над 30%.
базата данни на TFT central e непълна .. примерно там липсва моя Dell U2413 който е без ШИМ ,нищо чудно да има и доста други монитори които не са упоменати .. гледам предимно Benq там ,излиза че те са класи над останалите а то е обратното :)
Там си е и с подробно ревю:) Твоята бройка има ли кървене на подсветката?
съвсем леко в долния десен ъгъл ,не прави впечатление .. като цяло прекрасен монитор вече повече от година му се наслаждавам
И в крайна сметка, какъв монитор избра?
Мнение за DELL P2715Q може ли някой да сподели?