-   Съвет за UPS  Здравейте, трябва ми UPS, към който да включа монитор (17 inch), компютър - 350W и фискално устройство. Намират се на морето и там стават често токови удари и понеже рядко ходя там, ми трябва съответно нещо надеждно.
 Засега съм се спрял на MOST Computers  по препоръка от две места. На други места имам inform UPS, на който му свършват батериите след 6-7 месеца, може би година да е минала.

-   Отговор: Съвет за UPS  Привет.

Наскоро купих 6 TB външен хард диск и се замислих какво би станало, ако го ползвам и тока спре?! 500 и кусур лв може да заминат на вятъра... Така че моля за съвет за UPS устройство, което да ме спаси в такъв случай - да го използвам едновременно за компютър и 1-2 външни хард дискове?!

-   Отговор: Съвет за UPS  майната им на парите - пак се избачкват , информацията е важна : бакъпвай всичко. 
 упс не бих се наел да препоръчвам два апц седят в килера - от както мина на лаптопи няма проблеми.

-   Отговор: Съвет за UPS  В интерес на истината, взех 2 броя 6 TB заради бекъпа :BigGrin  Искам като си записвам колекцията от сериали на тях, да не стане фал от спиране на тока или ниско напрежение и да почнат развалени сектори и т.н. Те така или иначе са със самостоятелно захранване и лаптоп не ме спасява :wink: 

-   Отговор: Съвет за UPS  Ако искаш долу-горе на 3 години да сменяш UPS, може да започнеш този филм, но не си заслужава.Ако захранването и дънната платка са корави ,най вероятно нищо няма да му стане на външния диск.От теб се иска само компютър,монитор и външни дискове да са на един разклонител и то хубав. 

-   Отговор: Съвет за UPS  аз мога да кажа само хубави неща за моя EATON NV800

акумулаторът му се скапа след повече от 3 години, което се дължеше по-скоро на липса на цикли на разряд, отколкото на прекалено често изтощаване и презареждане, но както и да е

иначе храни 24" монитор с 3570К процесор, 2 харда, SSD и DVD-RW за почти 20 минути
 миналата (май) година му смених само акумулатора и всичко отново е шест...

-   Отговор: Съвет за UPS  Забелязвам, че EATON имат доста модели на нашия пазар (примерно jarcomputers.com).
 Те ли са водещата марка при UPS-те?!

-   Отговор: Съвет за UPS  Водещите марки са APC (собственост на Schneider Electric) и Eaton. 

-   Отговор: Съвет за UPS  apc обаче не са това което бяха - и дори за старите им модели има доста писано че презареждат батериите и ги скапват. по-точно за това което имам съм чел де apc smart 1000/1500i 
 упс втора употреба ? вземаш го с нови батерии и поне не се дават пари на вятъра.

-   Отговор: Съвет за UPS  Принципно тези UPS-чета са с оловни акумулатори по 2 последователно свързани т.е. 12+12 = 24V. Максимален разряд около 2А - това си го пише на някои от акумулаторите (но рядко има такова инфо), което значи, че при спиране на тока максималния допустим товар е 24 х 2 = 48W. А всички знаем, че им обявяват и до 1000VA товар - а сега смятаме примерно 1000VA приблизително 800W / 24V  или над 30А разряд при максимално натоварване в случая. Дори и при 300W натоварване пак сме далеч над допустимия максимален разряд на акумулаторите или  12A >>>2A max. Ами как може тези акумулатори да не се скапят - това което искам да кажа, че в тези евтини UPS-чета е заложен проблема още при направата им! 

-   Отговор: Съвет за UPS  Това което се дава за ток (Initial current) e първоначалния заряден ток.
 То за това се използват оловни акумулатори защото издържат на голям разряден ток, важното е да не се рaзредят под определена стойност, за което си има предвидена защита (поне би трябвало да има).