Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 20

S.M.A.R.T. що е то?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Мнения
    569
    #1

    S.M.A.R.T. що е то?

    Доколкото рабрах от чичко Нортън е способност за предугаждане на грешки по диска.

    Дали обаче е ефективно и какви странични ефекти има?

    ...за HDD maxtor 40gb, 30gb i Quantum fireball 20gb i 13gb става въпрос. За момента опцията ми е изключена от биоса.

    Въпроса ми е важен, защото имам проблем с безспирни грешки по дисковете под домашен Екс Пи и когато се развали системен файл трябва да свалям диска и да го лекувам на друг комп, защото не стартира. Съветват ме да правя zero fill или LLF с помоща на пауърмакс, но доколкото прочетох от намерените теми в търсачката, последното май не може да се прави. Реших да не бързам и да попитам преди да "режа".

    Благодаря предварително!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    3,368
    #2

    S.M.A.R.T. що е то?

    Хмм, значи Legolas, SMART-а си го ползвам откогато го има, макар че доста намалява грешките не ги предотвратява изцяло!

    Случвало ми се е да загубя файлове въпреки S.M.A.R.T ... Не знам да има странични последствия, всички го ползват.



    SCSI дисковете явно също нещо подобно, обаче работи много по-качествено, още син екран с CHKDSK под XP не съм видял...!? !? !? Това не мога да си го обясня.

  4. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #3

    S.M.A.R.T. що е то?

    Единственото странично действие на S.M.A.R.T. е забавяне времето за достъп (сумарно се получава по-ниска скорост на достъп в сравнение с изкл. опция). И по подразбиране във всички Биоси е изкл. като опция (поне така мисля), за да се ползва е нужно нарочно активиране.

    -----------

    За проблемен диск, като твоя powermax може да ти е полезен в раздела му за маркиране на BAD клъстри и отпускане на резервираното място от редовни такива за замяна от самия диск (а той има резерв от дисково пространство, което остава срито при нормални обстоятелства). Много добра идея е ползването на SpinRite v. 5.x и нагоре (c:\SpinRite /auto като за начало. Това е най-разумното ниво).

  5. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Мнения
    569
    #4

    S.M.A.R.T. що е то?

    Благодаря за съветите!

    Засега само пускам смарт, пък да видим...


  6. Member
    Тук е от
    Mar 2001
    Мнения
    762
    #5

    S.M.A.R.T. що е то?

    S.M.A.R.T. = Self-monitoring and reporting technology.

    По default винаги си е ON, не смятам, че е кой-знае колко полезен, за мен и качествата - и забавянето са минимални. Пусни си го, но не разчитай много на него...

  7. Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    259
    #6

    S.M.A.R.T. що е то?

    Аз лично ползвам RAID. Би било доста добре ако съотетната технология, транскрибирана точно от Domin ми помагаше да предвидя сривовета, когато имах проблеми с дискове от дефектната серия Ericson на IBM... Но не ми помогна. Затова в момента е изключена - влияе негативно върху производителността. Просто си правя често архиви, стискам зъби и се моля да не ми се налага да ги ползвам. За мен лично, на този си етап на развитие е безполезна екстра.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #7

    S.M.A.R.T. що е то?

    Наистина S.M.A.R.T. не е много полезна опция, също като опцията на biosa претендираща за антивирус. Ако по някаква причина решиш да си смениш името на харда, ще трябва да се мине през няколко потвърждения, а в същото време е безсилна към новите (и старите) вирусни зарази.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    259
    #8

    S.M.A.R.T. що е то?

    Между другото - сега се сетих, че докато ползвах самостоятелни дискове, се натъкнах на програма - името й е S.M.A.R.T Guardian, която анализирайки данните от S.M.A.R.T се опитва да предвиди най-вероятната дата на срив на харддиска. Не мисля че върши особена работа, но все пак при закупуване на харддиск на старо, позволява да се види количеството на коригираните грешки възникнали при четене/писане за определен период от време, което според мен дава възможност да се оцени доста точно състоянието на диска. Програмата може да бъде изтеглена от Download.com. За съжаление не поддържа RAID.

  11. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #9

    S.M.A.R.T. що е то?

    На един от комютрите ми DELL, биоса редовно ме предупреждава, когато има някаква вероятност от грешка в контролера и/или харда, като ме подканва да си архивирам данните, защото щяло да се случи случка ... . Като гледам, по сложния (и муден) биос при марковите компютри (IBM, DELL, Compaq) e именно и с такава цел да се запазят данните преди да е възникнала грешка без да е нужна специална програма.

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Мнения
    569
    #10

    S.M.A.R.T. що е то?

    Да ви кажа: откакто включих S.M.A.R.T.-а никакви грижи!

    Не мога да повярвам - преди имах поне по един скапан диск на ден, сега от седмица вече нито един! Не само това. Сега не се включва и скандиска при рестартиране, а преди - почти при всяко.

    Ако някой казва, че не е полезна опция ще е добре да не го заявява принципно! []

  13. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #11

    S.M.A.R.T. що е то?

    S.M.A.R.T. технологията си има своите предимства и недостатъци. Наистина оказва влияние върху производителността, но то може да се установи единствено с тестове и не се усеща при нормална работа. До сега тази технология ми е помагала много пъти да спася данни от харда преди окончателния му срив.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,558
    #12

    S.M.A.R.T. що е то?

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ако някой казва, че не е полезна опция ще е добре да не го заявява принципно! []



    <div align="right">оргинално мнение на Леголас</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    От SMART има доста голяма далавера, щото при начален boot на системата прави елементарна проверка на flag-овете на SMART-а и ако някой от тях ( без да се казва кой и какво ) е false се изписва грешка - Disk Status BAD!



    Не е ясно дали е от прегряване, проблеми с плочите т.е. механика, дали има bad сектори и т.н. - просто известява за проблем с диска като цяло!

  16. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #13

    S.M.A.R.T. що е то?

    Ако S.M.A.R.T. беше нещо толкова полезно, нямаше да има RAID контролери. Истина е, че врши работа, но не е ефективно там, където е нужна висока сигурност на информацията.

    --------------

    for DoRa: Благодаря за пояснението, но да ми поясняваш това на мен е меко казано ... . Смисъла на поста ми е, че двете технологии са на различно качествено ниво.

  17. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #14

    S.M.A.R.T. що е то?

    Аmi S.M.A.R.T. i RAID sa razli4ni tehnologii.

    A i platkite s RAID struvat malko pove4e!!!

  18. Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    873
    #15

    S.M.A.R.T. що е то?

    Само си спомням, че комбинацията СМАРТ + уин98 правеше Куейка невъзможен за игра от сецане. Напоследък с по-новия хардуер като че ли е оптимизиран да се държи better Иначе твърдо стоя зад позицията, че спасява само дедовия от надървяне при наличие на евентуален срив на хдд....бе напоследък много взеха да гърмят 20-ки и 30-ки, дошло им е времето явно

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе