Отговор: Моля за съвет за принтер
Бюджет? Месечно натоварване(брой отпечатани страници)? Професионално или любителски?
Цитат:
Първоначално публикувано от
emil vasilev
Бюджет? Месечно натоварване(брой отпечатани страници)? Професионално или любителски?
400-450лв.
Не зная ако купя 2 употреба как стоят нещата... :(
Любителски ми трябва.
брой страници --- не мога да отговоря,както писах
чат-пат някоя снимка да отпечатя,затова попитах
за лазарен,че мастилния засъхва ако не се печати редовно.
PIXMA TS8350 струва 300-350 лв.
https://www.technomarket.bg/mastilen...-l382-09170471
https://www.pazaruvaj.com/printeri-c...11-p415152797/
https://factor.bg/product/211/epson-...toprinter.html
някой от тия ще ти е напълно достатъчен , а и консумативите са евтини - последния е най-добър , но и доста по-скъп.
Имам L800 и Канон-а - справят си се перфектно за снимки.
Аз да опонирам на Светльо конкретно за Canon-а... G-серията се оказа неудачна за мен - досега имам 7 (седем) скапани G2000, G3000, G3400. Та, бих избягвал. Лично мнение. Инак качеството на печат, според мен е най-добро при Canon.
Този Brother?
При тая цена и моето натоварване ако изкара гаранцията моя Канон (2 години) ми е достатъчно.;)
Той,човекът ще печата 5-10 фотоса на месец. Чак принтери с наливно мастило едва ли му трябва. Предложих този,защото е най-новия с 6 мастилници. Повечето цветове са сложени да подобрят качеството на фотопечата.
Цитат:
emil vasilev
Той,човекът ще печата 5-10 фотоса на месец. Чак принтери с наливно мастило едва ли му трябва. Предложих този,защото е най-новия с 6 мастилници. Повечето цветове са сложени да подобрят качеството на фотопечата.
Именно...
Попитах за лазарните,там как стоят нещата?
Засъхват ли мастилата ,ако не печата редовно?
Ако толкова те притеснява евентуално засъхване купи PIXMA TS5350 или PIXMA TS3350, които струват малко над 100лв .
При този тип принтери главата се намира не на принтера, а на мастилницата. Така, че ако случайно засъхне(което ме съмнява) купуваш нова мастилница и живота продължава.
Те печатат фотоси само с цветната мастилница„ Теоретично от смесване на циан, магента и жълто се получават всички цветове на света. Практически не е така. Черното леко кафевее, както е обяснено в Printers: RGB and CMYK
. Затова се използва фоточерно, който го няма в тези принтери.
Лазерните също имат проблеми ако не се използват дълго време(много месеци) тонера може да почне да се овлажнява
Цитат:
wdwdwd
Именно...
Попитах за лазарните,там как стоят нещата?
Засъхват ли мастилата ,ако не печата редовно?
При лазерните не се ползва течно мастило, а тонер, който е прахообразен. Така че там няма какво да засъхне. Може и да се овлажни тонера след месеци неупотреба, но аз поне не съм виждал подобно нещо.
Цветните лазерни обаче са по-скъпи, а качеството на печат за снимки не е толкова добро, колкото при мастиленоструйните. Освен може би в най-високия професионален клас, които са и много скъпи, какъвто не е твоя случай.
Ако ще печаташ 5-10 фотоса месечно, мастилото не би трябвало да засъхне, но трябва редовно да се печата нещо все пак. Аз съм брал ядове с изсъхнали мастилници, и нямат оправяне, а са скъпи.
Има варианти с пълнене, с външни мастилници с тръбички, но това си струва когато се печата повече.
Аз лично от Canon съм доволен, моделът, който ти е препоръчан PIXMA TS8350 на Canon според мен е добър.
Трябва да ти е ясно обаче, че при мастиленоструйните принтери основният проблем е в цената на мастилниците. Оригиналните са обикновено твърде скъпи. Направо отказващо скъпи. Самият принтер е на практика без пари в сравнение с това изваждане, което се започва с купуването на мастилници, а и при фотопринтерите съответно мастилниците са много на брой, което прави нещата още по-неприятни.
Ако наистина ще печаташ съвсем малко, може би е по-добър вариант да ги поръчваш в някое фото. Цените не са високи и определено хем ще имаш качество, хем няма да имаш излишни проблеми и разноски.
Към emil vasilev - RGB е адитивна система, а CMYK субтрактивна, което ще рече, че RGB не става за печат, ползва се при телевизорите и при сензорите. Т.е. за да се ползва RGB трябва нещото да свети със собствена светлина. Цветовете са червен, зелен и син.
При CMYK - системата се работи на отражение и поглъщане на определени цветове, затова именно тази система се ползва за принтиране. Цветовете са съответно циан, магента, жълто и черно.
Цитат:
movx2000
Към
emil vasilev - RGB е адитивна система, а CMYK субтрактивна, което ще рече, че RGB не става за печат, ползва се при телевизорите и при сензорите. Т.е. за да се ползва RGB трябва нещото да свети със собствена светлина. Цветовете са червен, зелен и син.
При CMYK - системата се работи на отражение и поглъщане на определени цветове, затова именно тази система се ползва за принтиране. Цветовете са съответно циан, магента, жълто и черно.
Че той не е казал обратното.
Фотопечатът въобще не е евтино занимание. Даже най-евтината гланцирана фотохартия на Canon излиза над 15ст. на лист. За така наречените съвместими евтини мастила и дума не може да става.
Цитат:
emil vasilev
Фотопечатът въобще не е евтино занимание. Даже най-евтината гланцирана фотохартия на Canon излиза над 15ст. на лист. За така наречените съвместими евтини мастила и дума не може да става.
Добре,ще купя един от указаните принтери,но за мастилата как стоят нещата???
Оригиналните са много скъпи,но какви мастила и откъде да купя по евтени и каква е разликата межд тях?
Този принтер ти е предложен просто като компромисен вариант "ако толкова те притеснява евентуално засъхване". Мастилата при него са в касети, в които е и печатащата глава. Съответно са скъпи - съвсем наслуки 30 лв черна и 60 лв цветна. Биха ти стигнали за максимум 100 снимки (всъщност едва ли). Грубо левче на снимка... Не знам защо не вземеш по-читав модел, пък да си даваш труда 1-2 пъти седмично да пускаш по нещо, за да не засъхнат главите. Неоригинални мастилници вероятно има, но качеството определено е по-ниско.
Личното ми мнение е, че си посочил достатъчно сериозен бюджет, не се вкарвай в преразход с този тип комбинирани касети. По-горе ти посочих един Brother - влиза ти в бюджета, има маса начини на свързване, бонус е наличието на скенер, освен това пристига с пълен набор мастила, дали не беше и с две черни бутилки. С обявеното количество копия, ще те изкара поне година. Мастилата са по 10-на лева на цвят и е безсмислено да търсиш неоригинални мастила. Проблемът със засъхването принципно си стои, но конкретния модел съм оставял повече от месец бездействащ, без да има проблем след това.