Помощ за избор на PC за видео-обработка
Като се подразбира от заглавието - моля за помощ за избор /конфигуриране/ на комп за домашно и ЛЮБИТЕЛСКО обработване на видео от екшън камера - макс 4К. Понеже стария ми комп няма да понесе "тежеста" започвам да търся нещо с което лесно и удобно да обработвам и съхранявам видеа заснети от екшън камера. Изискването е да е максимално бюджетна, стабилна и евентуално подлежаща на ъпгрейд след 2-3 години. Говорим само за машината - без монитор и периферия.
п.п. Още не съм се спрял на програма за обработка, та може и тук да подскажете. Изисванията са ми да е free и да е лека и интуитивна за работа. Разглеждам Adobe и Davinci засега. Всякакви предложения са добре дошли.
Отговор: Помощ за избор на PC за видео-обработка
За обработка на видео наблягай на процесор и RAM - колкото повече , толкова по-добре.
Davinci Resolve има безплатна версия.
Продуктите на Аdobe са платени.
Ако разполагаш с компютър който да е способен за базова видео работа на 1080p, има алтернатива да се използва Adobe Media Encoder, който "приготвя" видеото по лесно за обработване в Premiere. Като изходния файл отново е 4К.
Безплатна алтернатива с отворен код е Shotcut.
В момента е трудно да се сглобяват конфигурации поради факта с високите цени на видео картите и липсващи наличности. Ако имаш съвместима карта от стария PC, или втора ръка е желателно да използваш временно тях. За процесор, мога да ти препоръчам AMD R5 5600X.
Благодаря за отговорите. В нета попаднах тази статия - https://nikolay100.com/bg/%D1%82%D0%...82%D0%BA%D0%B0. Макар и от миналата година, като сравних цените пак е доста висока цена /1400лв./ - поне лично за мен. Та въпроса е кое мога да "поорежа" първоначално от компонентите и евентуално на по-късен етап да надградя? Най-вече наистина цените на видеокартите ми се вижда бая висока - има ли що годе читава карта която да използван първоначално и после да сменя?
От процесор дъно, захранване и прилична кутия, не се спестява.
Другите неща като допълнителна плочка RAM, по голямо SSD или хардиск винаги могат да се добавят в последствие.
Ryzen 7 2700 е процесор от 2018 г. Не мисля, че е разумно да се инвестира в машина на 3 г. (без видеокартата защото е втора ръка).
Процесор Intel Core i5-11400, шестядрен (2.6/4.4 GHz, 12MB, LGA1200) Box, с охлаждане
https://www.jarcomputers.com/Intel-B....html?ref=prod
Памет 16GB(2x8GB) DDR4, 3200MHz, Kingston HyperX Fury HX432C16FB3K2/16, 1.2 V
https://www.jarcomputers.com/Kingsto....html?ref=prod
Това може да ти бъде като основа. Останалите части ще ги напаснеш по тези, видео карта не ти трябва, процесора има вградена която с подходящия софтуер (който поддържа Intel® Quick Sync Video ) ще се справи повече от добре с което и да е FHD или UFHD видео.
Например Edius Pro 8.5.3.2808 - специално тази версия я има с "хапче" за по новите няма. Но и тази е повече от достатъчна. Работи в пъти по бързо от Adobe Premier Pro.
Ако искаш изцяло "free" , но доста ограничена - "LosslessCut" - даже НЕ прекодира видеото.
Наистина по-добре е основата на компютъра да бъде процесор Rocket Lake . Външно видео не е нужно
Ключовият момент тук е поддръжката на командите AVX 512. Ryzen ги няма.
В близка перспектива програмите за видеообработка ще работят с тях и това ще бъде решаващо за производителността.
В момента Ryzen 5000 серията на AMD, имат увеличване на производителността продуктите на Adobe с новият ъпдейт:
Ryzen 5000 CPUs for Video Editing? (And How to Get One)
Intel Quick sync-a вече не играе голяма роля.
Като при експорта/рендването, ако е външно видео с CUDA (nVidia) например, се товари само видеокартата.
RAM DDR4 е малко несериозно
Цитат:
Първоначално публикувано от
Slusatel
RAM DDR4 е малко несериозно
преброявам до 10... после още веднъж до 10 и отговарям максималоно вежливо след двете преброявания:
а каква рам бихте препоръчали, г-н спец?
Човекът, мисля че по писането му и по други теми не е много запознат с технологиите и се е объркал нещо. Няма смисъл от спорове с него.
Цитат:
VanDan
Човекът, мисля че по писането му и по други теми не е много запознат с технологиите и се е объркал нещо. Няма смисъл от спорове с него.
прекрасно! мен някой да ме е виждал да давам съвет в тема за климатици?
склонен съм да приема, че се е объркал с VRAM, но това отново ни връща гъм горния ред...
Цитат:
FearMe
преброявам до 10... после още веднъж до 10 и отговарям максималоно вежливо след двете преброявания:
а каква рам бихте препоръчали, г-н спец?
ddr 3 за такива като теб, обърках се с рама на видеото просто , максимално вежливо се извинявам без да броя до 10
Благодаря за мненията. Попаднах на работна станция Dell Precision T3500 с параметри:
CPU- Intel Xeon X5670- up to 12x 3.30 GHz
RAM- 24GB DDR3
Video- nVidia Quadro 600 GPU- 1GB
HDD- 500GB Western Digital
DVD Writer Drive DVD+RW
и доста приемлива цена.
Единствено може би едно ssd за операционната система да му добавя.
Мнения за конфигурацията?
пич, сега ако ми кажеш къде сме говорили или препратили към DDR3 :)
искам да ме разбереш правилно: никой не се е родил научен, никой не знае всичко. важна характеристика обаче на знанието и неговото натрупване е човек да е наясно горе-долу какво знае и когато изпита най-малкот подозрение, че се движи по ръба на знанието си, да мълчи. дадох пример със себе си, защото е некоректно да го правя с друг. НЕ НИЩИЧКО разбирам от климатици, в резултат на което не се обаждам по темата не с предложения, не с коментари, а изобщо. мълча си, попивам, чета, доколкото ми е интересно, но в среда на специалисти си мълча като Цв.Цв. пред прокурор :))
no offence :Drinks: