Suvmestimost m/u duno ZX i HDD nad 20GB?!
Imam jelanie da si upgrade malko pc-to , no dunoto mie malko durti4ko ZX-ka , olekotena versniq na BX dunata . ta me intersuva kakuv hard da si vzema za takova duno , kazvat 4e nad 20Gb ne razpoznavalo , na mne mi trqbva pone 40-ka .Qsno 4e nqma da e na ATA133 6too dunoto e na 66, taka 4e samo oborotite 6te se gledat ma imali smiusld a sa 7200 sled kato nqma da ima nujniq trasnfer ?!
Abe vuprosa e kakuv hard kato maximum moje da a se sloji i eventulano razre6aven an problema ako ne moje!
Какви АТА66 на ZX ве - я се поуспокой малко :)
Като за начало пиши на кирилица!
Кажи си модела на дъното и от кога ти е БИОС-а, за да получиш точен отговор.
По принцип ограничението в големината на дисковете е 8 GB и 32 GB /в случая/, така че това за 20-те GB не е вярно. Освен това максимума на чипсета ти е UDMA 33, а не 66 /бъркаш със скоростта на шината/, така че не ти трябва диск на 7200 оборота /освен ако не планираш друг ъпгрейд/.
Най-доброто решение е да си вземеш един отделен PCI IDE контролер - така имаш с един куршум три заека [;)]. Хем имаш по-бърз трансфер, хем нямаш проблем с големите дискове, а и можеш да си закачиш 8 устройства - не че ще го направиш предполагам, но поне всичките ти устройства ще са на master.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Като за начало пиши на кирилица!
Кажи си модела на дъното и от кога ти е БИОС-а, за да получиш точен отговор.
По принцип ограничението в големината на дисковете е 8 GB и 32 GB /в случая/, така че това за 20-те GB не е вярно. Освен това максимума на чипсета ти е UDMA 33, а не 66 /бъркаш със скоростта на шината/, така че не ти трябва диск на 7200 оборота /освен ако не планираш друг ъпгрейд/.
Най-доброто решение е да си вземеш един отделен PCI IDE контролер - така имаш с един куршум три заека [;)]. Хем имаш по-бърз трансфер, хем нямаш проблем с големите дискове, а и можеш да си закачиш 8 устройства - не че ще го направиш предполагам, но поне всичките ти устройства ще са на master.
<div align="right">оргинално мнение на Miki</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Да беше ми споменато за нещо такова, но малко съм назаднал с технологиите отдавна не ги следя .Колко трябва да се ръсна за този контролер , е идея си нямам .Ако имаш възможност даа ми пастнеш някъв линк с информация за контролера да се образовам малко :)!
Линк нямам. Търси в google, чипове правят Promise, CMD Technology, HighPoint Technologies. За цена - не знам, наскоро гледах един Iwill UDMA 100 за 10-тина $ в bazar.dir.bg - там някъде ще са [:)]
може и без контролер (че е бавно, бавно е, ама поне е ефтино). има една прграмка MaxBlast за Maxtor (а предполагам и за другите марки) която инсталира EZ-BIOS т.е. виртуален биос в началото на диска и всичко се оправя. аз лично така ползвах 30GB диск на 430TX (ограничение 8.2GB)
Modela na dunoto e 6ZX86 ver 2B , a modela na BOIS-a e 4.51PG .
A kajete kolko ahrd podurja maksimum :)!
Тц, с този ъпдейт на биоса и 10% не е сигурно че ще стане.
Жоро, взимай IDE-контролера и няма да имаш проблеми, 30лв отгоре ама ще знаеш за какво си си дал парите
то не е ъпдеит ... ето няколко цитата от сайта на maxtor:
....MaxBlast 3 is a one-step, ATA/IDE hard drive installation utility...
....<font size="3">Breaks the 528 MB, 2.1 GB, 4.2 GB, 8.4 GB, 32 GB, 64 GB and 137 GB capacity barriers.</font id="size3">
Support both FAT32 and NTFS drive partitions.......
за повече инфо http://www.maxtor.com/en/support/dow.../maxblast3.htm
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by doomwalk
Modela na dunoto e 6ZX86 ver 2B , a modela na BOIS-a e 4.51PG .
A kajete kolko ahrd podurja maksimum :)!
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
32 GB максимум. Сигурация :(
В къщи имам дъно Acorp 6ZX85, като в момента на него има хард сийгейт баракуда 80 ГБ, който си върви без никакъв проблем дори и с версия 2А на биоса - разпознава се от раз [:D]. Според мен би трябвало да тръгне.
EDIT:
Другото нещо което можеш да направиш е да занесеш компютъра в някоя фирма и да го пробвате на място.
Доста яко дъно се оказа тоя Акорп за годините си. Повече от 80 геги хард на него не съм закачал.