Отговор: Мнение за конфигурация
Избягвай 12 и 13 поколение Intel, има достатъчно писано за проблемите с тях. Може би като пуснат на пазара новите NVidia карти 5ххх, цените на старите би трябвало да паднат и да вземеш някоя 4070 с 12GB. За повече кадри на Fortnite ти трябва предимно CPU, така че ти решаваш кое ти е приоритет - да налееш повече пари за CPU заради Fortnite или да се напънеш за 4070, за да могат да се играят и нови игри в бъдеще на 1440p.
Вземи си и по-мощно захранване. Не се знае, дали няма да ти потрябва повече мощност скоро. А и кой сглобява вече конфигурация за 650 вата. Едно 850W ще ти е добре.
Не му трябва повече. 4070 има 200W TDP, CPU-то да е 65-80W. Брат ми доскоро беше с 4070 и Ryzen 5600 с 550 вата захранване и всичко си беше ОК.
Oсвен ако не скача в бъдеще на RTX xx80 и Ryzen X3D или някоя Core i9 тогава може да се замисли за 850W.
12-то поколение(Alder Lake) е без проблеми.13-то и 14-то поколение(Raptor Lake) са с доста описани проблеми ,свързани с управлението на захранването на процесора. За съжаление последното поколение Core Ultra 200(Arrow Lake) е все още с доста високи цени.
Всичко тръгва от захранването. Колкото и маломощна конфигурация да спретне е глупост по-слабо от 850W. Поне хубава кутия и захранване да вземе. Те се ползват дълго. Пък после ако иска да менка процесори и графични карти, като дойде време.
850w е overkill направо
аз имам хубаво 550в захранване от над 10г . В момента съм с 4060 и ryzen 5600 . Целия комп съм го виждал максимум на 225вата , което е рядкост, Обикновено тегли около 170 при някоя игра , а в idle - от 50 до 80в . Ако сега трябваше да купувам ново - бих си взел максимум 650в , тъй като едва ли ще си взема висок клас видеокарта,
Иначе по темата - дай 100лв отгоре и поразгледай някое 7600 като процесор , специално за фортнайт видеото ще ти е ок и едва ли ще го смениш скоро
4060 е с максимална консумация от 120В, а 12400F с такава от под 140В. За това, което е избрал, захранването му е предостатъчно.
процесора е с 65в - и интела и райзена - горекоментираните
Не става въпрос дали му стигат ватовете. Много по-добре е да е по-мощно и да работи в разтоварен режим. И вече обясних, че независимо от консумацията е хубаво да е по-мощно заедно с хубава кутия.
И на първо място да гледа, да е с японски кондензатори вътре!
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rumb@ta
Не става въпрос дали му стигат ватовете. Много по-добре е да е по-мощно и да работи в разтоварен режим. И вече обясних, че независимо от консумацията е хубаво да е по-мощно заедно с хубава кутия.
И на първо място да гледа, да е с японски кондензатори вътре!
А на избраната кутия какво й е?
- - - - - - - - - -
Има ли нещо вярно в това, че Intel процесор като цяло не е ОК за геймърска конфигурация, заради дефекти и неща от този сорт?
има проблеми с 13то поколение и 14то май пак така . Проблема не е при игри , а общ - леко изгаря след гаранция
до 12то включително няма такива индикации , но пък от друга страна райзена подмина интела още преди няколко години , така че гледаш какво получаваш за парите , а не толкова интел vs райзен и някакви сухи данни за няколко фпс отгоре
От гледна точка на Intel процесорите изискванията към захранванията засягат тока през 12V2.
ATX12VO and ATX12V PSU Design Guide Addendum
За NVIDIA RTX 4060 препоръката на NVIDIA е за най-малко 550W захранване, макар че пишат че Total Graphics Power е 115W.
4060 толкова я дават - 115в , но gpu-z съм виждал да скача макс на 125в , въпреки че при нормално натоварване от игри върви около 80-90в . Моята е на MSI , но едва ли има голяма разлика при другите марки.Райзена рядко да скача над 50в , обикновено около 35в върти . Реално цялата конфигурация не може да скочи над 300в
за захранванията всички се презастраховат , че евтините реално имат затруднение да подържат 400в при 550в обявени
На seasonic са си разделили моделите на 80 plus бронз , голд и платинум - на който му е интересно да чете
Вие шегувате ли се? За някава смешна игра, за която минималните изисквания са вградена видео карта, го обръщате, все едно биткойни ще копа.
Да си прави конфигурацията със среден клас видео карта и да цъка наволя.