Резултати от 1 до 8 от общо 8

Проблем - hardware или software?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,393
    #1

    Проблем - hardware или software?

    Чудех се къде да напиша този въпрос, но тука май е най-подходящо.

    Системата е Win98SE, видеото - някаква nvidia, не помня точно. След инсталация на мрежова карта изчезва звукът. Winamp тръгва да play-ва mp3-ката, но след 2-3 секунди спира, без да издаде звук, или пък казва, че друга програма ползва в момента звуковата карта, и въобще не тръгва. Преинсталирахме каквото можахме, но така и не стана. Тъкмо решихме да преинсталираме windows-а, и при последния рестарт се появи звук. Обаче пък се оплеска видеото - само 640x480. И това мъчихме доста време, преинсталирахме драйвери, докато скапахме всичко - windows-ът тръгва да зарежда, и се рестартира компютъра. Върху стария windows инсталирахне нов. Всичко OK, докато не инсталирахме драйвер за видеокартата, и стигнахме до предишното положение. Подходихме по-сигурно - форматиране и след това пак инсталация. Обаче пак стигнахме дотам, откъдето тръгнахме: след инсталация на драйвера за видеото - рестарт при зареждането.

    И в трите случая драйверите са може би различни - в първите два случая инсталирахме драйвери, свалени откъдето ни падне, последният път беше от сайта на nvidia, но резултатът беше еднакъв.

    Утре ще носят компютъра във фирмата, от която са го взели, да го прегледат, но все пак да питам тука - от какво може да бъде това?

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на breiii
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    1,150
    #2

    Проблем - hardware или software?

    Най вероятния проблем е "бой" м-у IRQ-тата!

    Опитай в биоса да промениш, опцията за използваната ОС.

    Ако е на Plu&Play я изключи, ако е изключена я включи.

    Успех!



    //едит

    Ако не използваш някой от сериините портове или принтера - изключи ги.

    //

  4. Gadget
    Guest
    #3

    Проблем - hardware или software?

    Мда, трепят се видеото и звукът кой да гепи IRQ5, а предполагам, че звукът е вградена C-Media или нещо от сорта.

    Мрежовата би трябвало да е на 11, където преди това е било видеото и след това е отишла на IRQ5 (възможни са и други варианти, но този е често срещан). Всяка система различно реагира и за това експериментирайки или чрез БИОС както казва breii, или през Windows да смениш IRQ-тата.

  5. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    207
    #4

    Проблем - hardware или software?

    Без да претендирам за знаещ ще ти кажа какво се случи при мен.Имах един Селерон 1.0 на дъно АСУС ТУСИ-М и реших да му сложа друг процесор пак селерон но 1.2 и всичко се обърка.Пусна някой филм поработи 1-2 мин и звукът изчезне рестарт и отново същото.Ъпгреидвах БИОС последни драйвери на видео и звук и все тая.Забелязах че процесора грее малко повече от стария.В това дъно можеше да се задава FSB на CPU и на RAM.На стойности 100/133 ми правеше тия номера зададох 100/100 и нещата се оправиха.Пак ти казвам не претендирам за много знаещ но нищо не ти пречи да хвърлиш и едно око в тази посока.Пък кой знае може и да помогне.

    Успех.

  6. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #5

    Проблем - hardware или software?

    Ако дъното е с чипсет на VIA пробвай първо да инсталираш 4-in-1 драйвера и след това на видео, звук и мрежа. Друго за което се сещам е да се се смени слота на мрежовата карта (щом звука е вграден).



    Успех!

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    86
    #6

    Проблем - hardware или software?

    Виж (както Breii каза) дали има IRQ конфликти, не си спомням къде бяха в Уин98 (май имаше една програмка System Information), но в Аидата се показват в раздел "Устройства; Ресурси на у-вото". Ако има конфликти, може да освободиш някое IRQ от биоса, например изключи СОМ и LPT портовете, а също и USB-to (ако не ги ползваш де).

    Доколкото разбирам преди инсталацията на ника компютъра е бил стабилен, т.е. проблемът с драйверите е малко вероятен.

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Утре ще носят компютъра във фирмата, от която са го взели, да го прегледат, но все пак да питам тука - от какво може да бъде това?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote"> ПС-то ново (бързо) ли е?

    След като е с уин98, предполагам машината е слаба, т.е. за ХР и 2000 не може да става дума. Все пак ако се решиш да преинсталира уин-а отново, провери в биоса дали имаш опция за ACPI и дали е изключена.

    Звукът, мрежата (ник) и видеото вградени ли са? Ако не са вградени и са стари на тях би трябвало да има джъмпери за избиране на IRQ-тата, тъй че пробвай със смяна на джъмпера.


  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #7

    Проблем - hardware или software?

    Не ели по-лесно да слойи мрежата на друг слот - аз така оправях тоя типичен проблем

  10. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    1,393
    #8

    Проблем - hardware или software?

    Сутринта от фирмата са го оправили, казаха ми, че били оплескани настройките в BIOS-а, но нищо повече. Естествено, тези настройки са си били такива, защото много добре познавам хората, дето са сложили лан картата, и съм сигурен, че не биха пипнали нещо по BIOS-а, но както и да е, вече е минало.

    Иначе когато нямаше звук проверих за IRQ конфликт - няма. След това, когато проблемът беше видеото, нямаше как да проверя, защото windows-a не зареждаше.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 13-08-10, 16:35
  2. Проблем с software за Panasonic VS6
    От Freestyle във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 2
    Последно: 15-09-06, 20:54
  3. Проблем с Usb Data Cable Software
    От Lubaka във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 4
    Последно: 16-08-05, 23:53
  4. Проблем с "Safely Remove Hardware"
    От lil във форум Windows
    Отговори: 1
    Последно: 22-07-05, 10:55
  5. hardware?
    От Holp във форум Linux
    Отговори: 1
    Последно: 04-12-03, 22:19

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе