Здравейте,купих си PCI IDE RAID контролер за домашния ми компютър.Чипът му е Sil0680 2 паралелни канала .Инсталирах го на слот който е самостоятелен ,няма шер с друг такъв.Дъното ми е ASUS A7V8x-x.
Инсталирах му драйверите,ОС /ХР/го вижда няма конфликти всичко е ОК на глед.Когато влюча харда с ОС на новият контролер и задам в биоса на дъното да зарежда ОС от SCSI устроиство и задам същото и на биоса на контролера т.е. да зарежда уйндоса от SCSI устройство всичко си работи.Ако обаче оставя диска с ОС както си беше на първи канал на дъното като мастер и влюча някакво устройство/пробвал съм само със записвачката/,не може да се зареди уйндоса.Изписва:грешка в зареждащия диск.Задал съм в биоса на дъното да си зарежда от диска на който ми е уйндоса.Посочвам и в биоса на контролера да зареди ОС от същия диск но ще ще и не ще.Задавах в биоса на дъното да зареди от SCSI устройство а в биоса на това устройство указвам необходимия ми диск и пак същото.Пак грешка в зареждащия диск.Ако няма включено устроиство към PCI контролера всичко си върви нормално.
Сигурно бъркам нещо но не знам какво.Мисля си дали пък след инсталация на такава карта ,РАЙД контролера да е приоритен и да е необходимо диска с ОС да е на него?Или пък да не може да работи с оптични устройства?Но защо тогава биос а му/на контролера ще ме пита от къде да се зареди ОС и ще ми показва устройствата които са включени към дъното/и там фигурира диска който ми е необходим/.Дали може да е повреден самия контролер./купен от JAR/
Биоса на дъното ми е последна версия.
Както и биоса на контролера също е последна версия.
Благодаря предварително на всеки който ми помогне .