Овърклок на цялата ми конфигурация
Да поясня от сега(!) - никой компонент не ми е клокван!
Разполагам със следната конфигурация:
MB: Albatron KX18D Pro (II) (Чипсет: Северн мост: nVIDIA nForce2 Ultra 400 (Crush18))
CPU: AMD Athlon XP, 1833 MHz (11 x 167) 2500+ (В Everest пише и още нещо: "Псевдоним на процесора :Barton")
VC: RADEON 9550 256mb. DDR(незнам дали е SAPHIRE, ASUS или нещо друго) RivaTuner ми дава следните честоти:
Core Clock: 249.75MHz и Memory Clock: 195.75MHz
RAM: 512mb.(май 2х256мб.) Незнам какви са, но ще кажа какво ми дава Everst на SPD(май това е RAM):
Цитат:
DIMM1: 256 MB PC3200 DDR SDRAM
DIMM3: [ TRIAL VERSION ]
На DIMM1 дава следното:
Цитат:
Свойства на модулите памет:
Сериен номер: Няма
Размер на модула: 256 MB (1 rank, 4 banks)
Тип на модула: Unbuffered
Тип на паметта: DDR SDRAM
Скорост на паметта: PC3200 (200 MHz)
Ширина на модула: 64 bit
Напрежение на модула: SSTL 2.5
Метод за откриване на грешки: Няма
Честота на опресняване: Съкратен (7.8 us), Self-Refresh
Латентност на паметта:
@ 200 MHz 2.5-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-14-2 (RC-RFC-RRD)
@ 166 MHz 2.0-4-4-7 (CL-RCD-RP-RAS) / 10-12-2 (RC-RFC-RRD)
На DIMM3 пише същото с малки разлики в имената!:
Цитат:
Свойства на модулите памет:
Име на модула: [ TRIAL VERSION ]
Сериен номер: Няма
Размер на модула: 256 MB (1 rank, 4 banks)
Тип на модула: [ TRIAL VERSION ]
Тип на паметта: DDR SDRAM
Скорост на паметта: PC3200 (200 MHz)
Ширина на модула: 64 bit
Напрежение на модула: SSTL 2.5
Метод за откриване на грешки: Няма
Честота на опресняване: Съкратен (7.8 us), Self-Refresh
Латентност на паметта:
@ 200 MHz 2.5-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-14-2 (RC-RFC-RRD)
@ 166 MHz 2.0-4-4-7 (CL-RCD-RP-RAS) / 10-12-2 (RC-RFC-RRD)
Решил съм да си клокна конфигурацията изцяло. Т.е дъно, видеокарта, рамта и процесора на възможния максимум! Бихте ли ми дали опътване като за малоумни, защото досега не съм се занимавал с подобно нещо и от хардуер почти не разбирам! Във http://forums.data.bg -> Хардуер -> Овърклок помощник четох статията и горе-долу разбрах нещо, но още не ми е напълно ясно! Също така ми предложете някакви вентилатори за процесора, видеокартата, рамта и дъното, но при максимален клок да не ми изгорят компонентите и да са що годе евтини, защото не разполагам с много пари. Видеокартата ми е с пасивното охлаждане което идва заедно с картата. Процесора ми е с вентилатор(достига до 3013RPM и държи процесора на 55 градуса). Дъното ми незнам дали има вентилатор, но в момента е 47 градуса. РАМ-та също май няма нито вентилатор, нито радиатор. 10х от сега на всички!
Re: Овърклок на цялата ми конфигурация
Шината на процесора - FSB = 200 !
RAM = 166FSB ( ddr 333 )
AGP frequensi = 67MHz
ако след това изгрее и зареди - идеално
После за видеото - ти трябва Radlinker - за да я клокнеш
Но определено освен читави компоненти, ти е нужно и яко захранване
Съветвам те преди да клокваш да си видиш температа на процесора. Про клок доста загрява, ако охладителя не е ефективен.
nVIDIA nForce2 Ultra 400 е най-добрия чипсет за Сокет А.
CPU:
11x167 @ 200x11=2200mhz(3200+) , може да се наложи да подадеш 1.75в (ако не е стабилен) .
VC: RADEON 9550 256mb:
Core Clock: 249.75MHz @ 430-440мхз без проблеми.
Memory Clock: 195.75MHz @ 250 DDR (500mhz реални) .
RAM: 512mb.(май 2х256мб.) си я пусни на auto 1:1 с fsb-то.
Мисля, че това те устройва, ако е стабилна системата. Тествай с ORTHOS, S&M и 3Д марк 03 и 05.
Можете ли да препоръчате някакви вентилатори, за процесора, видеото, рама и дъното(ако трябва), че видеото ми е с пасивно охлаждане, процесора казах каква перка има(слаба), рамта няма нищо, а за дъното си нямам и на идея. Иначе като отворя кутията на захранването ми пише mac. 350W, а от външната страна на кутията пише AC 230V. Това достатъчно ли ще бъде? Чух, че мойта карта може да стане със силата на RADEON 9600XT. Това вярно ли е? И ако може линк към тема с подробно описание за клок за да не стане фаул. RivaTuner не е ли добра за клок на картата?
НАРЪЧНИК ЗА ОВЪРКЛОК:
http://forums.data.bg/viewtopic.php?t=126425
За клок на картата: PowerStrip, RivaTuner, ATITool.
Това го знам! Въпроса беше да дадете някакво друго подробно обяснение, че нещо не разбрах как става номера с рамта! Но на най-важния въпрос никой не ми отговаря - вентилаторите!
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
RAM = 166FSB ( ddr 333 )
Така няма ли да му падне скороста на четене и запис от паметта?
http://www.techtastic.ca/reviews3/barton-2600.html
Линка го давах в друга тема, но и сега може да помогне мисля.
@fiuri- Темперетурата на процесора ми е 55 градуса, а на дъното ми е 47 градуса. Забелязъл съм, че охлаждането на процесора достига 3013RPM, но обикновено е с 50RPM по-малко(не е постоянно), но темепретурата от 55 градуса не мърда, а дъното си ми е 45-47 градуса. Да го клокна ли или има опастност? А за рамта с fsb 1:1 откъде да го направя. В BIOS -> Advanced Cipset... -> и като дам там на Auto от къде да го направя на 1:1? Има 0.5% и 1%! На мен ми е на 0.5% :)
Задай на за начало fsb 186 MHz, за рамта не auto, а manual и там в прозорчето множител 2
p.s. и погледни на линка дет дадох де.
Цитат:
Първоначално публикувано от wiseacre
Задай на за начало fsb 186 MHz, за рамта не auto, а manual и там в прозорчето множител 2
Айде моля Ви се надавайте глупави примери че ще Ви се смеят
дава се  на 200 шина и ако не издържи - пробва се доколкото може.
@Vandal  при клок шината на рама се вдига правопропорцинално със FSB-то на Процесора .
ако рама ти не  носи повече от 400 мгз, сваляш я на 166 и като надупиш проца на 200 шина от 166  рама пак става 200 ;)
Захранването е най- важното тука , след това идва бройакта на бартъна , и останалата периферия  като дъно, памет , видео и тн.
за клок тук мога да споря с много хора , само не и със @Stenly - все пак той ми е учител още от самото ми начало! ( Стънка , колко г. станаха откакто бачкахме за Танчев ? )
@Darking имаш ли познат който е на Ти с клока - сам няма да можеш, без да ми се сърдиш!
Ами май минаха десетина години Наско ;)
Това захранване дето пише макс 350 е твърде вероятно да е някое незнайно китайско захранване с мощност 200-250 вата. Бартънчетата се клокват добре, но и греят добре заради повечкото кеш (512 килобайта) , така, че внимавай все пак е топличко. Иначе това дъно държи добре 200 шина. Намали както ти каза Техно-то шината на паметта на 166 (333 мегахерца ) и вдигни шината на 200, ако не запали процесора или не се държи стабилно , вдигни малко тока на чипсета и на самият процесор.
По старите ми спомени от преди 2г. с Бартъна (512К кеш), както вече отбелязаха той грее значително. Така че, особено сега в тия жеги ще му трябва добро охлаждане и паста. Човекът не е толкова в час, така че да прочете малко и тогава.
ммм, последният barton, с който се занимавах сериозно и досега е 2500@3200, а е в ръцете на неразбиращи. в смисъл, че нито чистят, нито му разбират, а той беше с обикновен вент. да пукна не мога да си спомня темп-а му, но не беше нещо фрапиращо
паметта ако не е свястна няма да тръгне на 200, така че пробвай наистина първо на 166
но както и по-горе беше отбелязано, това 350W много ми е много съмнително. с това дъно, тази карта и различната памет (очевиден upgrade след 256) компютърът ми "мирише" на бюджетна, а не геймърска машина.
Под "значително" греене на Бартъна нямам предвид толкова огромни температури. Просто повлиян от доста ниските температури на последните ми 939 Сан Диего 2700MHz и АМ2 Х2 2650MHz казвам, че грееше доста повече. Особено при волтаж над 1.7 доколкото си спомням. Иначе на клок вече правилно сте отбелязали. 200 шина и паметта се пробва на колко ще издържи.