-
Понижаване на Vcore
Търсейки начин за софтуерно повишаване на множителя на моя Athlon 64 (нещо невъзможно май) попаднах на програмицата RMClock, която има опцията за смяна на напрежението на ядрото. То ясно, че при овърклок е необходимо качването му в един момент, но аз пък рекох да го понижа. Странно, но при стандартно напрежение от 1,4V, процесорът си работи идеално и с 1,1V под товар и при стандартната си честота от 2GHz. Единствения ефект, който забелязвам е понижаване на температурата с 7-8 градуса, т.е. екстра :)
И сега въпросът - защо аджеба стандартното напрежение е толкова по-високо и втори въпрос - има ли някакъв проблем да го оставя да си работи така с по-малко ток?
PS. И все пак дали има начин за качване на множителя на тоя процесор, тъй като куцото ми дъно не иска да работи с шина над 270?
-
Re: Понижаване на Vcore
няма никакъв проблем при сваляне на волтажа. ако започне да има ще се изрази със същите симптоми като при о/с и недостатъчен волтаж - т.е. нестабилност, чести необясними забивания и т.н.
стандартното е толкова "високо", защото то ГАРАНТИРА, че ВСИЧКИ процесори с тази честота ще работят стабилно. както има о/с бройки, така има и "down-voltage" бройки :) (ама го измислииих ;)
аз обаче ти давам нова храна на размисъл - при положение, че доста процесори не могат да се о/с много заради нуждата от наистина висок волтаж, дали пък твоят не е някаква сериозна клокърска бройка, поради очевидния му комфорт и при по-нисък? ;)
-
Отдавна искам да му видя способностите :) Обаче с това дънце грозно не мога да стигна дори 2700MHz. Затова опрях до последната ми надежда - множителя, ама нъцки за момента :081:
Въпросното дъно е Asus A8NE-FM.
-
Очевидно е добра бройка. Доколкото си спомням май не може да вдигаш множителя нагоре. И аз работех с RMClock, когато бях с АМД.