Така както си го настроил си доста далеч от пълния потенциал на звука. Суба никога не пречи , освен ако е настроен да думка.
Така както си го настроил си доста далеч от пълния потенциал на звука. Суба никога не пречи , освен ако е настроен да думка.
Щото не е онова Jamo , което си извоюва слава преди години.
Последният свестен комплект stereo озвучителни тела бяха (1995) Concert 11 Jamo Concert 11 Speakers review (stereo-amplifier.net)
Даже "наследникът" D870 Jamo.com | D 870 е много по-зле от тях. С китайски говорители и сглобен в китайска фабрика.
Китайски стават малко по-късно май, моите "Класик 8" ги бях купувал 95-97г. (не помня вече) и си бяха датско производство, а доколкото помня точно D серията бяха последните произведени в Дания, след придобиването им от Клипш.
Интересно ми дали си слушал на живо двете споменати серии (Concert 11/D 870), че си толкова категоричен в изказа?
FINALLY! Affordable HIFI Loudspeaker. Jamo C97 II Tower Speaker Review
Акустика JAMO C97: характер НЕ нордический
Който, му е интересно какво има, "под капака" на Jamo C 97 II, може да разгледа следното видео;
Домашний кинотеатр Hi-Fi: Напольная акустика Jamo C 97 II Black. Часть 3.
Някакъв съвет за настройка , нямам микрофон. А и има мнения, че в някои отношения микрофона помага, в други омазвал картината. Значи настроил съм разстоянията в метри от слушателското място до тонколоната. Децибелите не съм ги засилвал много. Мисля, че последно на +1 ги оставих за фронталните. И с едно отгоре за задни и център. Суба не е настроен да думка. Изрязан е по честота. И не е усилен докрай. Отделно той се управлява по LFE. И нивото на мощността му е контролирано от усилвателя.И не думка и да криви, а подпира само.Настройката на тонколоните е Големи.На субуфера да работи винаги. Без значение стерео или многоканален режим.Ниски и високи честоти не съм настройвал. В упътването си пише, че можеш да ги настройваш в определен режим.Какво друго мога да настроя.
Фронталните колони на малки сложи, щом суба е на LFE
https://www.heimkino-praxis.de/av-receiver-einmessen/
2004 - официално се премества производството в Китай. D870 все още са им в каталога. Ама дали ползват все още SEAS норвежко производство нямам представа.
Слушал съм Concert 11, като съм ги сравнявал с приблизително същите като размери и говорители китове на Focal-JMLab и на SEAS. Не им помня вече имената и с каква техника беше теста. Честно казано Focal ни харесаха повече, но и цената им беше "по-добра", ако си ги поръчаш пълен комплект с кутиите.
D 870 не съм ги слушал, но мой приятел, който е не аудиофил, ами аудиоманиак и заедно правихме споменатите тестове ми сподели, че са доста по-зле. Не ги е разглобявал, но е изпълнил тестове на D870 АЧХ, които с някои условности са се оказали също незадоволителни.
Но темата се отнася за съвсем друг клас, тип и ценова категория.
Търси да си купиш или да вземеш от някой микрофон за калибровката. Без него нищо не правиш за субуфера. Не е правелно да въвеждаш разстоянието за субуфера чрез метър. Одисея измерва и сфазиря предни, задни и субуфера. Разстоянието е при мен 3,56 м от субуфер до дивана а Одисей е сложил 7.03 м. Преместих субуфера с 5 см на дясно и новата настойка с Одисей беше с 2 см помалко растоьние и звука стана по добър.
Трябва да се правят няколко измервания и да се вземе най-вярното. На мен веднъж един ресивър ми измери с метри разлика от действителното разстояние. Иначе проверявам с обикновена лазерна рулетка за контрол. В общи линии без допълнителни ръчни корекции не се получава желания звук.
Слушател, сложил съм ги на големи. Защото суба не работи винаги. Каква ти е идеята. Баса да идва само от суба. Примерно, разтоварва се тонколоната и дава по чист звук в среди и високи. Разтоварва се и усилвателя. Като не захранва баси. Статийката е много полезна. Явно ше трябва да намеря микрофон. Или мнооого ръчни тестове. С разстояния и децибели.
- - - - - - - - - -
А,другите тонколони как ти ги измерва Одисея. Равни ли са горе долу на реалното разстояние. Или като при суба. Си изчислява различно разстояние и при тях.
Този пост е редактиран от simeonbf; 27-01-21 в 23:29.
На грешен път си.активния суб не товари а разтоварва ресивъра.Когато сложиш колоните на малки под определена честота ,общоприето 80мхц звука ще идва от суб.Когато са на големи се опитват да свирят цялата често та доколкото могат.
И се смесват ниските от ОТ с тези от суба и става мармалад. Горната граница на среза на суба , трябва да ти е долна граница на ОТ. При мен например среза е на 80 хц, демек суба ми е от 16 хц до 80 , а ОТ ми са срязани от 80 хц. Суба е с активен усилвател и нищо не взима от усилвателя освен входния сигнал. В твоя вариант си товариш ресивъра и колоните. Отделно колоните ти нямат необходимата долна граница да възпроизведат ниските честоти и затова ти казах , че с тия настройки скоро няма да чуеш потенциала на ресивъра и тонколоните си. Проследи пак линка , който съм ти дал - абсолютно на елементарно ниво е обяснено, мога да ти пусна линкове на звукоинженери с подробни обяснения , но ще ти дойде много. 80 херца не е произволно измислена граница - стандарт е , но според обстоятелствата среза може да варира от 60 до 100 хц / 100 хц ако фронталните колони са съвсем зле за ниски честоти/.
Предни, център и съраунд Одисея е измерил разстоянията както реалните. Само субуфера е не реално разстоянието. По фаза е точно. Пробвал съм да сложа на суба реалното разстояние, звука на суба е много зле. Внимай с коментарите на потребители които нямат Одисей калибровка.